in

LoveLove

Αρκεί μια Ένωση για τους Περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς?

Η Π.Ε.Ι.ΡΑ.Σ, η αν θέλετε η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών είναι μια πολύ παλιά Ένωση.

Αρχικώς, στα τέλη της δεκαετίας του 80, είχε δημιουργηθεί η ΔΕΤΟΡΣ. Εκπροσωπούσε τότε, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που είχαν εξασφαλίσει τις πρώτες άδειες λειτουργίας.

Η Π.Ε.Ι.ΡΑ.Σ, ουσιαστικά αποτελεί μια συνέχεια της ΔΕΤΟΡΣ, με μέλη, περίπου 375 σταθμούς, εξαιρουμένων των σταθμών Αθήνων και Θεσσαλονίκης, που εχουν τις δικές τους Ενώσεις.
Τελικά όμως καθώς φαίνεται, 375 ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι πάρα πολλοί για μία μόνο Ένωση.

Προσωπικά θεωρώ ότι μια Ένωση με πολλά μέλη την κανει πιο ισχυρή αλλα φαίνεται πως την προσωπική μου άποψη μου δεν την συμμερίζονται όλοι οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών της Περιφέρειας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί εξ αυτών κάνουν προσπάθειες να δημιουργήσουν και άλλες, Ενώσεις. Ενώσεις και όχι Ένωση που σημαίνει περισσότερες από μία, για την ακρίβεια 2. Τουλάχιστον αυτό διατείνονται αρκετοί ιδιοκτήτες σταθμών της χώρας.

Δεν ξέρω τι τους ωθεί πραγματικά για μια τέτοια κίνηση. Δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις μια τετοια Ένωση κατά την γνώμη μου. Επίσης, το επαναλαμβάνω, θεωρώ, πως πολλά μέλη μαζί, με ομοφωνία, δημιουργούν πάντα μια πιο ισχυρή δύναμη.

Το πιστεύω πραγματικά αυτό, αν και δεν είμαι πολύ οπαδός των Ενώσεων, πλην της μοναδικής Ένωσης (ΑΕΚ) Να με συμπαθάτε λοιπόν.
Κουβέντες ( τηλεφωνικές και καφενείου) πολλές φορές ακούς πολλές και συνήθως όχι ιδιαίτερα αξιόπιστες.

Κουβέντες για πρωτοβουλίες δημιουργίας ενός διαφορετικού σχήματος από σταθμούς σε όλη τη χώρα, που ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους σε πολλά θέματα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ιδιωτικοί σταθμοί αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια Νέα– διαφορετική –Ένωση ραδιοφωνικών σταθμών, με βασική αιτία – κατά τα λεγόμενα τους-την αδύναμη υποστήριξη του κλάδου τους από την ίδια την Π.Ε.Ι.ΡΑ.Σ.

Ξαναλέω ότι δεν ξέρω εάν ισχύει αυτό. Αλλά μπορώ να πω με βεβαιότητα το εξής. Πολλοί ιδιωτικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα έχουν ΤΕΛΕΊΩΣ διαφορετικές απόψεις για το τι πρέπει να συμβαίνει στο Κλάδο τους.

Και, να με συμπαθάς, το ότι αγόρασες έναν ραδιοφωνικό σταθμό (όσο όσο) κάπου στην Ελλαδα, σίγουρα ΔΕΝ ΣΕ ΚΑΝΕΙ–αυτομάτως-ΓΝΏΣΤΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ και του αντικειμένου. Σε κάνει ναι, επιχειρηματία του ραδιοφώνου, αλλα όχι και γνώστη.

Οπότε τα θέλω σου ΔΕΝ είναι και απαραίτητα τα πιο ορθά για (όλο) το Κλάδο, ώστε να απαιτείς ακριβώς αυτά, να γίνονται …απαιτητά από την Ένωση που σε εκπροσωπεί. Με λίγα λόγια μια Ένωση πρέπει να διεκδικεί αυτά που δικαιωματικά της αναλογούν (και σύμφωνα με διεθνείς κανόνες, προδιαγραφές κτλ) αλλα πρώτα να έχει αποφασιστεί δημοκρατικά και με τεκμήρια ότι αυτά που διεκδικεί αφορούν όλα τα Μέλη της.

Δεν δασκαλεύουμε εδώ, από την στήλη. Μεταφέρουμε απλώς το τι συμβαίνει σε άλλες πολιτισμένες χώρες και πολιτισμένες ραδιοφωνικές αγορές. Δεν γίνεται ο καθείς να ζητάει ότι θέλει, για να το γράψω καπως πιο ξεκάθαρα.

Διότι η πρώτη εντύπωση που μου δόθηκε, είναι πως απογοητευμένοι ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών σταθμών, κατευθύνονται προς την δημιουργία νέων Ενώσεων, δίχως συνοχή στα θέλω τους, και κυρίως δίχως την συμμετοχή ειδικών Συμβούλων ΠΟΥ ΝΑ ΓΝΩΡΊΖΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ.

Όπως προείπα, μπορεί να είσαι ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού και ίσως να έγινες και σχετικά πρόσφατα, αυτό όμως ΔΕΝ σε κανει και ειδικό στο αντικείμενο του ραδιοφώνου. Συμβουλέψου κάποιον που γνωρίζει, για να σε βοηθήσει να διεκδικήσεις κάτι που δικαιούσαι.

What do you think?

Written by Kostas Sitopoulos

Ξεκίνησε το 1982 να ασχολείται με το πειρατικό ραδιόφωνο. Αρχικά διαβάζε μανιωδώς Τεχνική Εκλογή, τον Ερασιτέχνη, τις Ηλεκτρονικές Κατασκευές κτλ. Και μετα ένα ξεχωριστό δώρο του άλλαξε την ζωή. Ένας ξαδελφός του, ραδιοπειρατής στα Μεσαία, του έκανε δώρο ένα μικρό πομπουδάκι στα FM. Αυτό ήταν. Ακολούθησαν άλλοι μεγαλύτεροι πομποί και τελικά ακολούθησε το 1986 και το πρώτο δικαστήριο για ραδιοπειρατία. Στα 17 του δηλαδή. Λίγο αργότερα ξεκίνησε να σπουδάζει ηχολήπτης στην Σχολή Παπαντωνοπούλου αλλά τα παράτησε για να πάει στρατό. Όμως δεν παράτησε και το ραδιόφωνο. Μέσα στα επόμενα χρόνια τον φιλοξένησαν τα μικρόφωνα των Jeronimo Groovy 88.9 FM, Galaxy 92, Αθηνα 984, Kiss FM, Klik FM, Best Radio, Mad Radio, Easy FM, Nostos, Λάμψη FM κτλ. Και τότε ήρθε η πιο ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση. Να αναλάβει Διευθυντής Προγράμματος του VILLAGE FM 88,3. Ο σταθμός που μέσα σε 14 μήνες συγκέντρωσε 535.000 ακροατές στην Αθήνα, αγγίζοντας το 13,3 % ακροαματικότητα, νούμερο ρεκόρ για σταθμό με ξένο ρεπερτόριο, ακόμη και σήμερα. Επειτα πήγε για 2 χρόνια στην Κύπρο ως Διευθυντής προγράμματος και Σύμβουλος σε θέματα ραδιοφώνου. Παράλληλα έμπλεξε και με τον περιοδικό Τύπο, ακόμη και με εφημερίδες κτλ, αλλα πάντα η Νο1 αγάπη του ήταν και είναι το ραδιόφωνο. Μέχρι και σήμερα.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Σκαλέτα, θεματολογία, προετοιμασία ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Πως επηρεάζονται οι ραδιοφωνικοί σταθμοί από αυτό?