in , ,

LoveLove OMGOMG

DAB+ Μια ιστορία Νά ‘χαμε να λέγαμε.

Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στο σπίτι του φίλου του Ηλία, και μου παρουσιάσε με μεγάλη του χαρά μια εξαιρετική φορητή συσκευή δέκτη-tuner για να μπορεί να ακούει DAB + εκτός από FM. Και πάνω, που μου το παρουσίαζε χαρούμενος και ενθουσιασμένος, τι κάνει, πως δουλεύει κτλ όπως κάνουν όλα τα παιδάκια όταν αποκτήσουν νέο παιχνίδι, (Και ολοι οι άντρες είμαστε μεγάλα παιδιά) του κάνω και εγώ ο αθεόφοβος την ερώτηση:

«Καλα ρε Ηλία και ποιόν σταθμό θα ακούς? Μόνο ΕΡΤ?» (και οι φίλοι ξέρουν ότι δεν το κρατάω κλειστό το ρημάδι το στόμα μου όταν πρέπει)
Ε…μου απάντησε απογοητευμένος, τι, δεν έχει κανένα ραδιοφωνικό σταθμό στο DAB+?

Όχι ρε Ηλία του είπα, δεν το ξέρεις? Μα αφού εδώ και 2-3 χρόνια είχε γίνει τόσος ντόρος για σταθμούς στο DAB+ μου αντέταξε απορημένος…. ! ….

O Ηλίας είναι απλώς ένας ακροατής που χρόνια τώρα λατρεύει το ραδιόφωνο. Εχει μαζέψει διαφορους δέκτες παλιούς και νέους. Και ακούει πολυ ραδιόφωνο χρόνια τώρα. Αλλα ότι στο πολυδιαφημισμένο DAB+ δεν θα είχε να ακούσει ούτε έναν σταθμό δεν το περίμενε. Και προφανώς δεν είναι και πολύ μεγάλος οπαδός της ΕΡΤ απ οτι κατάλαβα.

Γούστα είναι αυτα θα μου πείτε.
Εκεινη τη στιγμή στο σπίτι του Ηλία συνειδητοποίησα κάτι σουρεαλιστικό και εντελώς ελληνικό. Πριν 5 περίπου χρόνια όταν άρχισε να πρωτακούγεται ότι το παιδικό παραμύθι με την Χιονάτη και το DAB+ θα έπαιρνε σάρκα και οστά στη χώρα μας, το μόνο…ερώτημα που τότε το άκουγες συχνα, ήταν «Καλά, και ποιος θα ακούει DAB? Αφου δεν υπάρχουν δέκτες. Και ναι όντως, δεν υπήρχαν, ΤΟΤΕ.

ΤΩΡΑ όμως έχει γεμίσει η αγορά με δέκτες DAB+. Και το πιο ειρωνικό, τους αγοράζουν δίχως να μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν, αφου δεν εκπέμπει ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ στο DAB+. Και ναι, σωστά το μαντέψατε..κανένας δεν αγοράζει τέτοιους δέκτες για να ακούει μόνο την…ΕΡΤ!

Το πιο ωραίο δε, η ΕΡΤ δεν ακούγεται (δεν υπάρχει υπονοούμενο για την ποιότητα του προγράμματός της εδώ) …καλά, και παντού. Αυτο εννοουμε. Εάν μένεις στον Πειραιά για παράδειγμα… ξέχνα το. Όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας είναι ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΚΟΜΑ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, ΝΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΣΤΟ DAB+ ενώ έχουν πουληθεί αρκετοί δέκτες πια.

Τι φταιει οεο? Οκ, η προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν η πρώτη που τα είχε παρουσιάσει κάπως του τύπου: Ναι το DAB+ είναι πια μόνο θέμα λίγου χρόνου. Εντάξει, τελικά ήταν μπόλικου χρόνου. Τόσο μπόλικου μάλιστα που άλλαξε η Κυβέρνηση και DAB+ ακόμα δεν ματαείδαμε.

Και που χρησιμοποιούν το DAB+ τελικά? Σε πολλά μέρη του κόσμου είναι αλήθεια. Παρόλα αυτά, το DAB+ σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΑ FM. Όπου υφίσταται, συμβαδίζει με τα FM. Στην Ευρώπη μόνο, υπάρχει μια πεποίθηση ότι το DAB+ αποτελεί τον…”αντικαταστάτη” των FM. Πες με Αμερικανάκι, αλλά, αφου μέχρι τώρα ΔΕΝ το έχουν αποφασίσει κάτι τέτοιο οι Αμερικανοί…δεν.

Εκτός από τις Η.Π.Α. που ΔΕΝ θέλουν το DAB+, διότι η ραδιοφωνική αγορά εκει, πέρα από τα FM και τα ΑΜ διαθέτει το HD Radio, στα υπόλοιπα μέρη του Κόσμου, Αυστραλία, Ευρώπη κτλ to DAB + υφίσταται εδώ και καιρό.

Λανθασμένα υπάρχει η αντίληψη ότι οι πρώτες εκπομπές στο DAB έλαβαν χώρα στην Νορβηγία κάπου στο 1994-95. Ήδη μερικα χρόνια νωρίτερα είχαν κάνει δοκιμαστικές εκπομπές στο DAB στην Αυστραλία. Όχι ότι αυτό έχει και καμιά ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ΤΙ θα γίνει, ΑΝ θα γίνει τελικά κάτι εδώ στη χώρα μας.

Θα υπάρξει απόφαση από την νυν Κυβέρνηση να προχωρήσει και να λειτουργήσει το DAB + στην Ελλαδα?

Τώρα που ήδη έχουν πουληθεί αρκετοί δέκτες? Θα δοθεί η δυνατότητα σε ιδιωτικούς σταθμούς να μεταδίδουν κατ ιδίαν με δικό τους εξοπλισμό, η θα υπάρξει και μια ραδιοφωνική DIGEA?

Και αν δεν υπάρξει ιδιωτική βούληση, μήπως να αναλάβει η ΕΡΤ αυτό το ρόλο? Του ραδιοφωνικού παρόχου?

Κατά την δικη μας ταπεινή άποψη ΑΝ όντως αποφασιστεί να προχωρήσει το σενάριο του DAB +, ιδανικά θα πρέπει η Κρατική Ραδιοφωνία να είναι ο πάροχος.
Επίσης επειδή το τοπίο γενικώς στο ραδιόφωνο είναι θολό και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει άδεια σε ισχύ αυτή τη στιγμή, μήπως να γίνει επιτέλους μια προκήρυξη αδειών?

What do you think?

Written by Kostas Sitopoulos

Ξεκίνησε το 1982 να ασχολείται με το πειρατικό ραδιόφωνο. Αρχικά διαβάζε μανιωδώς Τεχνική Εκλογή, τον Ερασιτέχνη, τις Ηλεκτρονικές Κατασκευές κτλ. Και μετα ένα ξεχωριστό δώρο του άλλαξε την ζωή. Ένας ξαδελφός του, ραδιοπειρατής στα Μεσαία, του έκανε δώρο ένα μικρό πομπουδάκι στα FM. Αυτό ήταν. Ακολούθησαν άλλοι μεγαλύτεροι πομποί και τελικά ακολούθησε το 1986 και το πρώτο δικαστήριο για ραδιοπειρατία. Στα 17 του δηλαδή. Λίγο αργότερα ξεκίνησε να σπουδάζει ηχολήπτης στην Σχολή Παπαντωνοπούλου αλλά τα παράτησε για να πάει στρατό. Όμως δεν παράτησε και το ραδιόφωνο. Μέσα στα επόμενα χρόνια τον φιλοξένησαν τα μικρόφωνα των Jeronimo Groovy 88.9 FM, Galaxy 92, Αθηνα 984, Kiss FM, Klik FM, Best Radio, Mad Radio, Easy FM, Nostos, Λάμψη FM κτλ. Και τότε ήρθε η πιο ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση. Να αναλάβει Διευθυντής Προγράμματος του VILLAGE FM 88,3. Ο σταθμός που μέσα σε 14 μήνες συγκέντρωσε 535.000 ακροατές στην Αθήνα, αγγίζοντας το 13,3 % ακροαματικότητα, νούμερο ρεκόρ για σταθμό με ξένο ρεπερτόριο, ακόμη και σήμερα. Επειτα πήγε για 2 χρόνια στην Κύπρο ως Διευθυντής προγράμματος και Σύμβουλος σε θέματα ραδιοφώνου. Παράλληλα έμπλεξε και με τον περιοδικό Τύπο, ακόμη και με εφημερίδες κτλ, αλλα πάντα η Νο1 αγάπη του ήταν και είναι το ραδιόφωνο. Μέχρι και σήμερα.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Θέλεις να μάθεις πρώτος όλες τις ειδήσεις από τον χώρο

Broadcasting radio programs from remote locations