in

LoveLove

DAB+: To µέλλον του ψηφιακού ραδιοφώνου είναι στο Cloud

DABcast, µια προσιτή Radio-as-a-Service πλατφόρµα ψηφιακού ραδιοφώνου, τώρα σε Ελλάδα και Κύπρο από την BCAST και τη WeForMedia Europe.

H µετάβαση στον ψηφιακό κόσµο είναι µια πραγµατικότητα. Η ψηφιακή επίγεια τηλεόραση DVB-T2 έχει ολοκληρωθεί και ήδη εκατοµµύρια θεατές απολαµβάνουν περιεχόµενο µε υψηλή ευκρίνια. Τι γίνεται όµως µε το ραδιόφωνο; Η αντίστοιχη τεχνολογία είναι το DAB+, το ψηφιακό ραδιόφωνο, που αποτελεί και το standard που συνιστάται και εφαρµόζεται ήδη στην Ε.Ε., ενώ µε µεγάλη καθυστέρηση υλοποίησης (εκτός της ΕΡΤ) παραµένουν οι ιδιωτικοί Ρ/Σ σε Ελλάδα και Κύπρο. Ωστόσο, η υλοποίηση του DΑΒ+ έχει υψηλό κόστος ειδικά για τις µικρές και µικροµεσαίες ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις. Γι’ αυτό, η εταιρεία BCAST δηµιούργησε την πλατφόρµα DABcast που επιτρέπει στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις και όχι µόνο να πραγµατοποιήσουν ψηφιακή ραδιοφωνική µετάδοση µέσω της τεχνολογίας DΑΒ+ µε ευκολότερο, ταχύτερο και πιο οικονοµικό τρόπο. Αυτή η πλατφόρµα δίνει την ευκαιρία σε µικρούς και επαρχιακούς ραδιοφωνικούς σταθµούς να µεταβούν στην ψηφιακή εποχή, συνεχίζοντας να εκπέµπουν το περιεχόµενό τους και στα FM. Επίσης, δήµοι, σύλλογοι, σωµατεία, µικρές εταιρείες θα µπορούν στο άµεσο µέλλον να δηµιουργήσουν τον δικό τους ραδιοφωνικό σταθµό και να επικοινωνήσουν µε την τοπική κοινωνία µε πιο άµεσο τρόπο.

Τι είναι το ψηφιακό ραδιόφωνο;

Το ψηφιακό ραδιόφωνο, γνωστό και ως DAB+ / Digital Audio Broadcasting, είναι το ψηφιακό πρότυπο για τη ραδιοφωνική µετάδοση ψηφιακού περιεχοµένου ήχου, το οποίο ορίζεται, υποστηρίζεται, από τον οργανισµό WorldDAB.

Με το DAB+ µπορούν να µεταδοθούν πολλαπλά κανάλια σε µία συχνότητα, χρησιµοποιώντας κωδικοποιητές συµπίεσης για να µεγιστοποιήσουν την ποιότητα και τη διαύγεια του ήχου.

Το προφίλ MPEG-4 High Efficiency AAC v2 (HE-AAC v2) έχει αποδειχθεί, σε αρκετές ανεξάρτητες δοκιµές σε όλο τον κόσµο, ότι είναι η πιο αποτελεσµατική συµπίεση ήχου. HE-AAC, Stereo, 136kb/s – 48kHz.

Ήδη έχει ευρεία χρήση σε µεγάλα συστήµατα και εφαρµογές όπου οι περιορισµοί εύρους ζώνης είναι ένα κρίσιµο ζήτηµα, µεταξύ των οποίων:

DVB-T2 – Το παγκόσµιο πρότυπο για την ψηφιακή τηλεόραση.

XM Satellite Radio – Η υπηρεσία ψηφιακής δορυφορικής µετάδοσης στις ΗΠΑ.

HD Radio – Το επίγειο σύστηµα ψηφιακής µετάδοσης στις ΗΠΑ και σε πάνω από 10 δισ. συσκευές.

Για τους ακροατές, το ψηφιακό ραδιόφωνο σηµαίνει βελτιωµένη ποιότητα ήχου σε σύγκριση µε την παραδοσιακή αναλογική εκποµπή στα FM. Με τα ψηφιακά ραδιόφωνα οι ακροατές αποκτούν πρόσβαση σε πολλούς διαφορετικούς σταθµούς, µε µεγαλύτερη ποικιλία, ευκολία περιήγησης και περισσότερες επιλογές από πριν.

Επίσης, το ψηφιακό ραδιόφωνο προσφέρει πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόµενο, όπως πληροφορίες κειµένου σχετικά µε τα τραγούδια που ακούγονται ή ποιος είναι ο καλεσµένος της εκποµπής. Μπορεί ακόµη και να προσφέρει πρόσβαση σε πρόσθετες διαδραστικές λειτουργίες, όπως διαγωνισµούς!

DABcast, η προσιτή λύση στη δηµιουργία ψηφιακού ραδιοφώνου

Η πλατφόρµα DABcast αποτελεί ένα ιδανικό εργαλείο για τη δηµιουργία ψηφιακού ραδιοφώνου µε προσιτό κόστος ως υπηρεσία µε µηνιαία χρέωση.

Η BCAST είναι µέλος του οργανισµού WorldDAB, ενώ έχει λάβει χρηµατοδότηση ως Digital Radio Game Changer από το πρόγραµµα έρευνας και καινοτοµίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συµφωνίας επιχορήγησης No 778144.

Το DABcast καθιστά δυνατή την υλοποίηση ενός ψηφιακού ραδιοφώνου στο πρότυπο DAB+ µε απλό, γρήγορο και οικονοµικό τρόπο, υποστηρίζοντας όλο το φάσµα των λειτουργιών: από το στούντιο έως τη µετάδοση του σήµατος στον αέρα, µε τη χρήση custom εφαρµογής στο σύvνεφο (cloud Azure server) για την επεξεργασία του ψηφιακού περιεχοµένου.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα µπορούν πλέον να δηµιουργούν και να διαχειρίζονται ολοκληρωµένες υπηρεσίες DAB+, που προσφέρονται στο µοντέλο Radio-as-a-Service. Η τεχνολογία DABcast χρησιµοποιεί τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες στον τοµέα του σχεδιασµού ηλεκτρονικών και της επεξεργασίας δεδοµένων στο σύννεφο. Χαρακτηρίζεται από απλότητα αλλά ταυτόχρονα από εξαιρετική αξιοπιστία, ταχύτητα υλοποίησης, ασφάλεια λειτουργίας και χαµηλό κόστος σε σύγκριση µε εναλλακτικές λύσεις DAB+.

 

Αναλυτικά τα στάδια λειτουργίας

1. Το FLOWcast.io

Το FLOWcast είναι µια σύγχρονη EDL (extract- transform-load) plug-in εφαρµογή µε πολλαπλές οπτικές δυνατότητες για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθµούς, π.χ. δηµοσιεύει πλούσιο οπτικό περιεχόµενο (Visual Radio) παράλληλα µε την εκποµπή στις streaming πλατφόρµες. Το FLOWcast συλλέγει δεδοµένα απο Web site, Web server, Static Files, Playout Automation, Music scheduling Software, (π.χ. RCS Zetta, Playout ONE, Jazler, MusicMaster, Powergold) φωτογραφίες όπως εξώφυλλο άλµπουµ, παράλληλα µε τα metadata τραγουδιών, καθώς και πληροφορίες που σχετίζονται µε τις εκποµπές, ειδοποιήσεις, ειδήσεις και τις προωθεί σε πλατφόρµες DAB+ MUX, HD Radio, FM, podcast, συνδεδεµένα αυτοκίνητα, (Carplay, Android Auto), Web και mobile App.

2. MUX Multiplexer

Η πολυπλεξία δεν είναι τίποτε άλλο από το συνδυασµό σηµάτων από διάφορες πηγές, µέσω της εφαρµογής DABcast στο cloud για την επεξεργασία του ψηφιακού ραδιοφωνικού περιεχοµένου.

Mε το Virtual Studio στις εγκαταστάσεις του σταθµού πραγµατοποείται σύνδεση στον cloud server για real time µετατροπή στη σωστή µορφή stream, σύµφωνα µε το πρότυπο DAB+ για την περαιτέρω µετάδοση.

Τέλος, για την αδιάλειπτη λειτουργία του τελικού σήµατος στους ακροατές αξιοποιούνται υπηρεσίες cloud από την Amazon, τη Microsoft και την IBM.

3. DABcast Transmitter (ΤΧ)

Ο καινοτόµος ποµπός ΤΧ αξιοποιεί προηγµένη ανάπτυξη λογισµικού σε πολλά επίπεδα (FPGA, drivers, interface) µε βάση το (SDR) Software-defined radio.

Η συσκευή επιτρέπει τη λήψη της ροής περιεχοµένου από το σύννεφο «MUX» και τη µετατροπή (διαµόρφωση) για το τελικό στάδιο της εκποµπής DAB+.

Σχετικά µε τον ποµπό, να αναφέρουµε ότι πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές EMC radio path standards: EN 302 077-2 και EN 301 489-1.

DABcast και WeForMedia Europe φέρνουν τη µελλοντική τεχνολογία στην ελληνική και την κυπριακή αγορά

Προς το παρόν, το ραδιόφωνο παραµένει αναλογικό. Ωστόσο, µε την άνοδο της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλες τις πτυχές της ζωής, δεν υπάρχει αµφιβολία ότι η µετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο είναι µόνο θέµα χρόνου. Η είσοδος όµως στη νέα εποχή είναι απαγορευτική για τις µικρές και µεσαίες ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις.

Γνωρίζοντας αυτές τις ανάγκες και τους περιορισµούς των εταιρειών, η WeForMedia Europe φέρνει στην Ελλάδα την προσιτή πλατφόρµα DABcast. Mια ολοκληρωµένη λύση που βασίζεται στο µοντέλο συνδροµής υπηρεσίας. Η ραδιοτηλεοπτική επιχείρηση δεν επιβαρύνεται µε το λεγόµενο «κόστος εισόδου», δηλαδή το κόστος επένδυσης.

Αντίθετα, η µετάβαση στην υπηρεσία µετάδοσης DAB+ στο παραδοσιακό µοντέλο απαιτεί την επένδυση πολλών κεφαλαίων για το τµήµα της πολυπλεξίας.

Η στρατηγική της WeForMedia Europe για την υποστήριξη των ραδιοτηλεοπτικών φορέων είναι «πολυεπίπεδη». Εκτός από την προσφορά της υπηρεσίας DAB+, προσφέρει δηµιουργία περιεχοµένου, music research, airplay monitoring, αναβάθµιση και αξιολόγηση της τρέχουσας ραδιοφωνικής υποδοµής (αναλογική) για όλους τους ραδιοφωνικούς σταθµούς, χάρη στη στενή συνεργασία και εκπροσώπηση πολλών σηµαντικών εταιρειών όπως η ABE Elettronica, η DEVA Broadcast, Sound4 κ.ά., που παράγουν ποµπούς DDS FM SFN (συγχρονισµένης εκποµπής), DAB+ και DVB-T2, εξοπλισµό µέτρησης και παρακολούθησης, IP audio codecs, MPX over IP και επεξεργαστές ήχου.

Υπεύθυνοι ανάπτυξης σε Ελλάδα και Κύπρο: Thanos Galis – WEFORMEDIA EUROPE, Maciej Lipiński – BCAST

web: www.dabplus.gr

e-mail: info (at) weformedia.eu.

Πηγή: Advertising.gr 

What do you think?

13 points
Upvote Downvote

104.6 My Radio: Προσβάσιμο σε ΟΛΟΥΣ μέσω της νοηματικής το πρόγραμμα

Μέλος του Country Music Accosiation ανακηρύχθηκε ο ραδιοφωνικός παραγωγός του Kosmos Πέτρος Αδάμ