in ,

LoveLove OMGOMG

Electronic Viewfinders (EVF)

Ηλεκτρονικά Βιζέρ

Σίγουρα θα σας έχει τύχει να εκνευριστείτε κάποια φορά όταν δεν μπορούσατε να δείτε σωστά την εικόνα που τραβάτε στη μικρή οθόνη της dslr σας κάτω από ηλιοφάνεια, και σίγουρα θα έχετε αγχωθεί κάποιες άλλες φορές όταν δεν είσασταν απολύτως βέβαιοι για τα “νέτα” σας, αν δηλαδή η εστίασή σας είναι σωστή. Οριστικό τέλος, σ’αυτά τα μεγάλα αλλά και σε άλλα μικρότερα προβλήματα της δουλειάς μας έρχονται να βάλουν τα ηλεκτρονικά βιζέρ ή viewfinders. Αναμφισβήτητα, μερικοί από εμάς, ειδικά οι παλαιότεροι, θα θέλαμε να έχουμε στη διάθεσή μας ένα καλό οπτικό βιζέρ όπως τις μέρες των κινηματογραφικών μηχανών και του κινηματογραφικού φιλμ αλλά επειδή αυτό είναι αδύνατον για τις ψηφιακές κάμερες dslr και βίντεο καλύτερα να συμβιβαστούμε με ένα καλό ηλεκτρονικό βιζέρ σαν τα παρακάτω της δοκιμής μας. Αν έχετε ήδη ένα καλό εξωτερικό, on-board monitor όπως τα καταπληκτικά 5ιντσα μόνιτορ -αγαπημένα στην Ελλάδα- της TV Logic ή αν είστε κάτοχος ενός εγγραφέα/μόνιτορ τύπου Shogun, Assasin, Ninja Blade, Samurai Blade ή Odysssey ή Pix-E 7 τότε τα παραπάνω προβλήματα θα τα έχετε ξεπεράσει με ικανοποιητικό τρόπο γιατί οι συσκευές αυτές πέρα από καλοί εγγραφείς είναι ταυτόχρονα και αξιοπρεπέστατα μόνιτορς, 5ιντσα και 7ιντσα. Αν δεν έχετε καμία από τις παραπάνω συσκευές/εργαλεία τότε θα χρειαστείτε οπωσδήποτε, αργά ή γρήγορα, ένα ηλεκτρονικό EVF όπως τα παρακάτω της δοκιμής μας. Θα εργάζεστε πολύ πιο άνετα, με λιγότερο άγχος μήπως τα πλάνα σας είναι “soft” ή εντελώς out of focus, και θα μπορείτε να βλέπετε τα αντικείμενά σας και να συνθέτετε/καδράρετε πολύ πιο άνετα σε συνθήκες ημερήσιες εξωτερικές έντονης ηλιοφάνειας. Εσείς που έχετε μια mirrorless κάμερα όπως τη Sony A7S την a6000 θα έχετε διαπιστώσει ότι σε μέρες πολύ ηλιόλουστες δεν βλέπετε τίποτα μέσα από τα μικρά και αδύναμα ηλεκτρονικά EVFs των μηχανών αυτών ή στην καλύτερη περίπτωση να βλέπετε κάτι, με πολύ μεγάλη δυσκολία. Δεν κάνουμε καν λόγο για τις οθόνες, απ’αυτές δεν βλέπετε απολύτως τίποτα σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες!
Ξεκινάμε λοιπόν αυτό το τεστ -πρώτο στην Ελλάδα- των τεσσάρων ηλεκτρονικών EVFs με σειρά αλφαβητική.
ALPHATRON EVF-035W-3G
Το πρώτο ηλεκτρονικό βιζέρ της δοκιμής μας έρχεται από την ολλανδική εταιρεία Alphatron, γνωστή τα τελευταία χρόνια στους έμπειρους επαγγελματίες Ευρώπης και Αμερικής για τα ποιοτικά της ηλεκτρονικά βιζέρ. Η μεγάλη ολλανδική εταιρεία, άγνωστη στο ευρύ κοινό ειδικά το ελληνικό, κατασκευάζει αξονικούς τομογράφους και άλλα ιατρικά μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, ραντάρ για καράβια, κάμερες κλειστού κυκλώματος και άλλα ποιοτικά ηλεκτρονικά μηχανήματα. Πριν λίγα χρόνια άρχισε να κατασκευάζει και βιζέρ ηλεκτρονικά, όσοι επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο τις μεγάλες εκθέσεις σαν την ευρωπαϊκή IBC και την αμερικάνικη NAB βλέπουμε τα μικρά περίπτερα της ολλανδικής εταιρείας να γεμίζουν από κόσμο, επαγγελματίες που αναζητούν ποιοτικά EVFs.
Το μοντέλο της δοκιμής μας, 035W-3G, χαρακτηρίζεται από την καλή ποιότητα κατασκευής και τη συμπαγή, στιβαρή αίσθηση που δίνει στον χρήστη του. Το σώμα του είναι κατασκευασμένο από κράμα μαγνησίου και η αίσθηση που δίνει στον χρήστη είναι αυτή μιας συσκευής κατασκευασμένης από μέταλλο.

Το ηλεκτρονικό αυτό βιζέρ/οθόνη της ολλανδικής Alphatron στην πραγματικότητα κατασκευάζεται από την γνωστή για τα ποιοτικά της μόνιτορς TV Logic. Δεν είναι πολύ καινούργιο, έχει αρκετό καιρό που κυκλοφορεί στην αγορά, μάλιστα είναι το πιο παλιό απ’όλα τα EVFs της δοκιμής μας. Στο εσωτερικό του 035W-3G βρίσκουμε μία 16:9 backlit LED οθόνη 3.5 ιντσών, βάθους χρώματος 24 bit, ανάλυσης 960×640, φωτεινότητας 500 nits, κοντράστ 1000:1 και γωνίες θέασης 160 μοίρες οριζοντίως και καθέτως. 
Τί μου άρεσε
– Το μαγνητάκι στο πάνω μέρος, πίσω από τον μεντεσέ, που κρατάει στη θέση του τη λούπα όταν χρησιμοποιούμε το EVF ως on-board μόνιτορ. 
– Το “διάφραγμα” με το οποίο κλείνουμε τη λούπα όταν δεν την χρησιμοποιούμε, ώστε να προστατεύσουμε την ευαίσθητη οθόνη από τις ακτίνες του ήλιου. 
– Η ποιότητα κατασκευής του.
– Η ευκολία χειρισμού του.
– Η πληρότητα εισόδων/εξόδων.
– Η χαμηλή του τιμή.
Τί δεν μου άρεσε
– Η χαμηλή του ανάλυση συγκριτικά με τα άλλα EVFs της δοκιμής μας.

What do you think?

Written by Panos Golfis

ο Πάνος Γκόλφης, είναι βραβευμένος σε διεθνή φεστι-βάλ διευθυντής φωτογραφίας και φωτιστής με μεγάλη εμπειρία στην Ελλάδα και το εξω-τερικό. Έχει το μάτι του πίσω από κινηματογραφικές και φωτογραφικές μηχανές από μικρό παιδί καθώς σε ηλικία 6 ετών τραβούσε τις δικές του ταινίες με την προσωπική του Super-8 κινηματογραφική μηχανή και εμφάνιζε/τύπωνε A/M φωτογραφίες στο αυτοσχέδιο darkroom του πατέρα του.
Σπούδασε κινηματογράφο το 1992 στη Νέα Υόρκη, στη σχολή του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, στην NYFA (New York Film Academy) την πρώτη χρονιά λειτουργίας της σχολής πριν αλλάξει διεύθυνση/location και ιδιοκτησία.
Εχει έδρα του την Αθήνα και εργάζεται σε όλο τον κόσμο. Μιλάει αγγλικά και ιαπωνικά, φωτίζει θεατρικές, μουσικές παραστάσεις, όπερες και shows, και ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, music-videos, εταιρικά βίντεο, διαφημιστικά.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Τζώρτζης Ποφάντης «Πρέπει πάντα να σκέφτεσαι σε ποιον τηλεθεατή απευθύνεσαι και τι μπορείς να του προσφέρεις»

Litepanels Astra 1×1 Led light part1