in ,

Έληξε ο πόλεμος των καναλιών με το ΞΕΕ

Γράφει η Σόνια Χαϊμαντά

Τέλος καλό όλα καλά με το θέμα της καταβολής των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που οφείλουν οι ξενοδοχειακές μονάδες στα τηλεοπτικά κανάλια. Την περασμένη εβδομάδα ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Συγγενικών Δικαιωμάτων “Τηλεοπτικά Δικαιώματα” ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Συμφωνίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ), μετά από μακρόχρονες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις.

Πρόκειται πράγματι για την επίτευξη μιας εξαιρετικά σημαντικής συνεργασίας, στο πλαίσιο των συντονισμένων προσπαθειών που καταβάλλονταν εδώ και πολύ καιρό από τους δύο φορείς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Οργανισμός “Τηλεοπτικά Δικαιώματα” εκπροσωπεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς ALPHA, ANT1, MAKEDONIA, MEGA, SKAI και STAR ως παραγωγούς της συντριπτικής πλειονότητας των οπτικοακουστικών έργων, τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμά τους. Επιπλέον εκπροσωπεί στην Ελλάδα τα έργα πληθώρας ξένων τηλεοπτικών σταθμών – μελών του γερμανικού οργανισμού CORINT MEDIA, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι: ProSieben, RTL, Bloomberg, Euronews, Al Jazeera κ.ά.

Η συμφωνία

Η συμφωνία ρυθμίζει την καταβολή των δικαιωμάτων για τη δημόσια παρουσίαση οπτικοακουστικών έργων στα ξενοδοχεία της χώρας τόσο για τα παλαιότερα έτη όσο και για την τρέχουσα περίοδο, με τρόπο δίκαιο και επωφελή και για τις δύο πλευρές.

Καθορίζονται με ρεαλισμό, ορθολογισμό και διαφάνεια οι οικονομικοί όροι της συνεργασίας, δεδομένων μάλιστα των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, και κυρίως στον ξενοδοχειακό κλάδο, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του COVID-19. Με την υπογραφή της συμφωνίας αυτής εδραιώνεται περαιτέρω η στενή συνεργασία ανάμεσα στον Οργανισμό “Τηλεοπτικά Δικαιώματα” και τις επιχειρήσεις ξενοδοχείων και καταλυμάτων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ο 10ετής πόλεμος

Μόλις πριν από δύο χρόνια το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, μετά την εμφάνιση νέου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης συγγενικών δικαιωμάτων (ΟΣΔ), με την επωνυμία «ΔΙΑΣ», που αντιπροσωπεύει παραγωγούς κινηματογραφικών ταινιών και ο οποίος προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των ΟΣΔ που διεκδικούν αμοιβές για τη χρήση τηλεόρασης στα δωμάτια των ξενοδοχείων, είχε αποστείλει εξώδικη δήλωση-πρόσκληση προς τον ΟΠΙ (Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας), το «ΔΙΑΣ», καθώς και σε όλους τους οργανισμούς που εκπροσωπούν παραγωγούς οπτικοακουστικών έργων, δηλαδή «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΕ», «ΗΡΙΔΑΝΟΣ» και «ΕΡΜΕΙΑΣ».

Με το εξώδικο καλούσε τον ΟΠΙ να διαμεσολαβήσει προς επίλυση του προβλήματος, δεδομένου ότι χορήγησε άδεια λειτουργίας σε 4 οργανισμούς παραγωγών οπτικοακουστικών έργων, για την ίδια κατηγορία δικαιούχων κατά παράβαση του νόμου και του τεκμηρίου βιωσιμότητάς τους.

Στο εξώδικο αναφέρεται ότι ο Οργανισμός ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΕ., με αγωγές που ήγειρε προ δεκαετίας περίπου εναντίον Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ισχυριζόταν ότι τα μέλη του αποτελούσαν το σύνολο των εθνικής εμβέλειας ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών ALPHA, ANTENNA, ALTER , MACEDONIA TV, MEGA, STAR και ΣΚΑΙ, των οποίων τα οπτικοακουστικά έργα παραγωγής των ανωτέρω, “αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του συνολικού τηλεοπτικού προγράμματος που μεταδίδεται καθημερινά σε 24ωρη βάση, καλύπτοντας ημερησίως το σχεδόν συνολικό τηλεοπτικό χρόνο”1, όπως επί λέξει ανέγραφε κατά πανομοιότυπο τρόπο στις εναντίον των Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αγωγές του.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, παρότι είχε συνάψει μνημόνια συνεργασίας με δικαιούχους άλλων κατηγοριών (ΑΘΗΝΑ,ΑΕΠΙ, ΔΙΟΝΥΣΟΣ,GRAMMO, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ) , θεώρησε την αξίωση καταβολής αμοιβής από τους παραγωγούς οπτικοακουστικών έργων μη νόμιμη, άλλως εξόχως υπερβολική και καταχρηστική, για τούτο και το ΞΕΕ αποφάσισε και δεν συνήψε μνημόνιο συνεργασίας.

Όμως και το 2013 το ΞΕΕ είχε απευθύνει προτροπή προς τις επιχειρήσεις-μέλη του να «μη διατηρούν συσκευές τηλεόρασης συνδεδεμένες με τους τηλεοπτικούς σταθμούς Αντέννα, Mega, Alpha, Star και Σκάι στα δωμάτια διότι κινδύνευαν να βρεθούν αντιμέτωποι με τις απαιτήσεις τους για είσπραξη τηλεοπτικών δικαιωμάτων». Το ΞΕΕ προσπάθησε να έρθει σε διάλογο προκειμένου να υπάρξει κάποια συμφωνία επί ενός λογικού αμοιβολογίου, πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Κατόπιν, προχώρησε σε δύο εξώδικα καταγγέλλοντας ως αναληθείς τους ισχυρισμούς των ιδιωτικών καναλιών ότι «τα οπτικοακουστικά έργα παραγωγής τους, από τα οποία προκύπτει και η παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του καθημερινώς μεταδιδόμενου τηλεοπτικού προγράμματος τους». Όπως αναφέρεται στο δεύτερο εξώδικο του ΞΕΕ από «μια απλή επισκόπηση του προγράμματος, αποδεικνύεται ότι οι εσωτερικές παραγωγές δεν καλύπτουν ούτε το 10% του ημερήσιου προγράμματός, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι τελικά αλλοδαπές σειρές-παραγωγές».

Τελικά επήλθε και μια συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών όπου διαπιστώθηκε σύμφωνα με το ΞΕΕ «το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των αμοιβών που επιθυμούν να εισπράττουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και της πρότασης του ΞΕΕ για αμοιβές που να είναι σύννομες και αντικειμενικά δίκαιες.

Και τούτο, διότι υπάρχει μεταξύ μας σοβαρή διάσταση για το ποια παραγωγή αποτελεί οπτικοακουστικό έργο και ως εκ τούτου προστατευτέο εκ του νόμου, δεδομένου ότι κατά την άποψή μας το σύνολο σχεδόν του προγράμματος των άνω σταθμών δεν έχει την ιδιότητα του οπτικοακουστικού έργου».

Κατόπιν τούτων, το ΞΕΕ συμβούλευσε με εσωτερική επιστολή του τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να μεριμνήσουν ώστε οι τηλεοπτικές συσκευές των δωματίων να μη προβάλλουν το τηλεοπτικό πρόγραμμα των πέντε σταθμών προκειμένου να αποφύγουν σε αυτές τις δύσκολες εποχές κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις. Όμως όλα αυτά αποτελούν παρελθόν.

Πηγή: Advertising.gr

What do you think?

Στον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ ο Michael Iskas

Στο δυναμικό του MEGA η Αγγελική Νικολούλη