in ,

CryCry LoveLove OMGOMG

Ερασιτεχνικές άδειες για 40 WATT στα FM

Προς μεγάλη μας έκπληξη, ευχάριστη ομολογουμένως, το προηγούμενο άρθρο μας που αναφέρεται στην χρησιμότητα που θα είχε η επαναφορά ραδιοφωνικών αδειών περιορισμένης ισχύος και τοπικού χαρακτήρα έτυχε θερμής υποδοχής. Ανέλπιστα, διαπιστώσαμε ότι το ενδιαφέρον σας είναι σαφώς υπαρκτό και η μερίδα των ενδιαφερομένων δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Η αναφορά στην χρησιμότητα ερασιτεχνικών αδειών στα fm με πομπό περιορισμένης ισχύος μέχρι 40 watt, δημιούργησε μια σειρά από απορίες που αναζητούν εξηγήσεις. Κριτές και επικριτές του άρθρου, δικαίως εγείρουν μια σειρά από ερωτήματα τεχνικά και μη για το περιβάλλον που αφορά αυτές τις άδειες.

Εκ πρώτης να ενημερώσουμε όσους αναγνώστες μας δεν το γνωρίζουν, ότι αυτου του είδους οι άδειες χαμηλής ισχύος, υπήρξαν και είχαν δοθεί σε ορισμένους ιδιώτες στο παρελθόν. Στο ξεκίνημα της ελεύθερης ραδιοφωνίας στη χώρα μας στα τελη της δεκαετίας του 80 είχαν δοθεί ερασιτεχνικές άδειες ισχύος ως 40 watt.

Δεν έχει νόημα να αναλύσουμε το κατά πόσο ο τότε Νόμος που προέβλεπε τέτοιες άδειες ήταν αρκετά σαφής, διευκρινιστικός και κατά πόσο θα καλύπτει την πραγματικότητα του σήμερα. Το μόνο σίγουρο είναι πως όσοι ιδιώτες απέκτησαν τέτοιες άδειες τις…απώλεσαν συντόμως.

Και μετά από μερικά χρόνια ο περίφημος Νόμος Ρουσσόπουλου τις ακύρωσε εντελώς, καθώς δεν τις ανέφερε καν, που σημαίνει πως δεν υπήρξε νέο πλαίσιο νόμιμης χρήσης τους, αρα δεν βρίσκονται και σε ισχύ. Οσοι επιχείρησαν να τις χρησιμοποιήσουν κατέληξαν στα δικαστήρια. Για το τότε, αυτά, είναι λίγο πολύ γνωστά. Σήμερα τι γίνεται και ο επόμενος Νόμος ενοψη αδειοδοτήσεων τι θα περιλαμβάνει?

Είναι σοφό να νομοθετείς με βάση τις ανάγκες του ΤΩΡΑ σε ένα σοβαρό Κράτος. Αυτό σημαίνει πως ποτε δεν είναι αργά να διορθώσεις νομικά στραβοπατήματα και να αξιολογήσεις την τωρινή πραγματικότητα ως σύγχρονο Κράτος – Μέλος της Ε.Ε.

Σχετικά με κάποιες βασικές προϋποθέσεις που αφορούν τις ερασιτεχνικές άδειες, συνοπτικά και ύστερα από μια σειρά ερωτήσεων από ενδιαφερομένους μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής:
Οι άδειες αυτές αφορούν ραδιοφωνικούς σταθμούς που ΔΕΝ έχουν στόχο το κέρδος. Δεν πρόκειται για ραδιοφωνικές άδειες εμπορικού χαρακτήρα.

Είναι άδειες που ΔΕΝ επιτρέπουν στον / στους ιδιοκτήτες τους να μεταδίδουν τιμολογημένες διαφημίσεις. Αρα ΔΕΝ μπορούν να έχουν έσοδα από διαφήμιση.

Έσοδα μπορούν να έχουν μόνο από δωρεές ιδιωτών, αυτοχρηματοδότηση κτλ

Η επιτρεπόμενη ισχύς των πομπών για αυτές τις άδειες είναι μέχρι 40 watt στην έξοδο του πομπού, και όχι πάνω από 100 watt εκπεμπόμενα από την κεραία * ( σε ορισμένες χώρες είναι μέχρι 50 watt επιτρεπόμενη ισχύς στην έξοδο του πομπού)

Δεν παραχωρούνται σε όλες τις περιπτώσεις άδειες ισχύος 40 watt καθ ότι υπάρχουν διαφορετικές περιπτώσεις αδειών, πχ ένα εμπορικό κέντρο που θέλει να μεταδίδει μόνο εντός του κτιρίου του δεν χρειάζεται ισχύ μεγαλύτερη του 1 watt, και η εμβέλεια του πομπού πρέπει να περιορίζεται εντός του κτιρίου όπως στις Η.Π.Α.

Οι άδειες αυτές ΔΕΝ αφορούν και ΔΕΝ παραχωρούνται μονο σε ενδιαφερόμενους ερασιτέχνες. Πανεπιστήμια, Κολλέγια, Νοσοκομεία, Σχολεία, Σωματεία, Ερασιτέχνες, Σύλλογοι, Ειδικές κοινωνικές ομάδες, Εμπορικά κέντρα κτλ μπορούν να λάβουν άδειες χαμηλής ισχύος, ειδικής χρήσης και ορισμένου χρόνου, συνήθως 6μηνες μέχρι να ανανεωθούν.

Δεν επιτρέπεται τοποθέτηση κεραίας σε βουνό παρα μόνο στο κτίριο που στεγάζεται ο σταθμός. Σε ειδικές περιπτώσεις που το κτίριο / σημείο βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 100 μέτρων η άδεια που παραχωρείται αφορά ισχύ μειωμένη.

Ο πυλώνας της κεραίας στην ταράτσα του κτιρίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 9 μέτρα σε ύψος
Η κεραία ΔΕΝ μπορεί να έχει απολαβή τόσο υψηλή ώστε η εκπεμπόμενη ισχύς να ξεπερνά τα 100 watt

Οι ερασιτεχνικές άδειες ΔΕΝ δίνονται εφόρου ζωής και είναι ανανεώσιμες ανα 6 η 12 μήνες, εφόσον το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης.

Ένας ιδιοκτήτης ΔΕΝ μπορεί να διαθέτει περισσότερες από 1 άδειες σε ολόκληρη την χώρα.
Οι άδειες ΔΕΝ δίνονται δωρεάν και έχουν ισχύ για ένα 6μηνο η 12μηνο. Το μίσθωμα χρήσης συχνότητας είναι πχ 1500ευρώ για 6 μήνες η 3000 ευρώ για έναν χρόνο.

Η άδεια μπορεί να ακυρωθεί άμεσα κατά την διάρκεια λειτουργίας του σταθμού εφόσον ο ιδιοκτήτης συλληφθεί να εκπέμπει με μεγαλύτερη ισχύ, η υπερδιαμορφώνει, η χρησιμοποιεί άλλο πομπό μη εγκεκριμένο, η κάνει παρεμβολές, η βρίζει μέσω μικροφώνου κτλ

Η άδεια υπόκειται στο ΕΣΡ όσον αφορά το τι μεταδίδεται δια μικροφώνου, και τεχνικώς στον ΕΕΤΤ που είναι υπεύθυνος για την προβλεπόμενη παρα το Νόμο τεχνική λειτουργία του σταθμού με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Το μίσθωμα ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΆ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ για τα τραγούδια που μεταδίδονται από τον σταθμό. Σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΊΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΏΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ότι ΔΕΝ πρόκειται για έναν εμπορικό σταθμό,

ΔΕΝ υπάρχει κερδοφορία, ΔΕΝ υπάρχει μεγάλη εμβέλεια λόγω μικρής ισχύος και ως εκ τούτου το ποσό που μπορούν συνολικά (όλες οι εταιρείες δικαιωμάτων μαζί ) να εισπράξουν από το μίσθωμα του σταθμού ΔΕΝ μπορεί να ξεπερνά το 10%. Άρα για 6μηνη άδεια 150 ευρώ. Να ληφθεί επίσης υπόψη ότι οι περισσότερες από αυτές τις άδειες έχουν χαρακτήρα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό.

Σε περιοχές άγονες, ακριτικές κτλ (Παραμεθόριος περιοχή, ακριτικά νησια κτλ) η τιμή του μισθώματος πρέπει να είναι πολύ χαμηλότερη λόγω ειδικού καθεστώτος των περιοχών αυτών.
Ο πομπός πρέπει να έχει διεθνείς προδιαγραφές FCC. Όμως και οι ιδιοκατασκευές ιδιωτών επιτρέπονται αρκεί να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. ( για αρμονικές, spurius, ποσοστό διαμόρφωσης κτλ )

Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο στην Κίνα για παράδειγμα, πομποί ισχύος 6-7 watt στα FM χρησιμοποιούνται κατά χιλιάδες για να καλύψουν τις τοπικές ανάγκες σε χωριά και μικρές πόλεις για ιδιώτες και μη, ενω στις Η.Π.Α, εξακολουθούν να παρέχονται ραδιοφωνικές άδειες χαμηλής ισχύος, για άνω των 100 mw, 1 watt, 10 watt, 50 watt, 100 watt κτλ για LPB( Low Power Broadcast) ραδιοφωνα σε FM και ΑΜ ανάλογα με το νομικό πλαίσιο που διέπει την κάθε Πολιτεία.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όποιος διαθέτει μια τέτοια άδεια ΔΕΝ μπορει να εκπέμπει με ότι ισχύ κάνει κέφι. Όμως ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΘΈΤΕΙΣ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΔΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΚΕΦΙ, αν είσαι μεταξύ άλλων ένας ερασιτέχνης που σέβεται τον Νόμο και απαιτεί να τον σέβονται.
Ευχόμαστε να τροποποιηθεί η επερχόμενη Νομοθεσία και να επανατοποθετηθεί η δυνατότητα παραχώρησης τέτοιων αδειών.

Το Κράτος οφείλει να κοιτάει μπροστά. Εκτός από χιλιάδες εραστές του ραδιοφώνου, υπάρχουν και Πανεπιστήμια, Κολλέγια, Δήμοι, Κοινότητες, Νοσοκομεία, Σχολεία, Σωματεία, Σύλλογοι, Ειδικές κοινωνικές ομάδες, Εκκλησίες κτλ που ΠΡΕΠΕΙ να τους δοθεί η δυνατότητα, απόκτησης μιας ραδιοφωνικής άδειας τοπικής ισχύος. Πρόκειται για πολιτισμό, και τον έχουμε ανάγκη.

What do you think?

Written by Kostas Sitopoulos

Ξεκίνησε το 1982 να ασχολείται με το πειρατικό ραδιόφωνο. Αρχικά διαβάζε μανιωδώς Τεχνική Εκλογή, τον Ερασιτέχνη, τις Ηλεκτρονικές Κατασκευές κτλ. Και μετα ένα ξεχωριστό δώρο του άλλαξε την ζωή. Ένας ξαδελφός του, ραδιοπειρατής στα Μεσαία, του έκανε δώρο ένα μικρό πομπουδάκι στα FM. Αυτό ήταν. Ακολούθησαν άλλοι μεγαλύτεροι πομποί και τελικά ακολούθησε το 1986 και το πρώτο δικαστήριο για ραδιοπειρατία. Στα 17 του δηλαδή. Λίγο αργότερα ξεκίνησε να σπουδάζει ηχολήπτης στην Σχολή Παπαντωνοπούλου αλλά τα παράτησε για να πάει στρατό. Όμως δεν παράτησε και το ραδιόφωνο. Μέσα στα επόμενα χρόνια τον φιλοξένησαν τα μικρόφωνα των Jeronimo Groovy 88.9 FM, Galaxy 92, Αθηνα 984, Kiss FM, Klik FM, Best Radio, Mad Radio, Easy FM, Nostos, Λάμψη FM κτλ. Και τότε ήρθε η πιο ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση. Να αναλάβει Διευθυντής Προγράμματος του VILLAGE FM 88,3. Ο σταθμός που μέσα σε 14 μήνες συγκέντρωσε 535.000 ακροατές στην Αθήνα, αγγίζοντας το 13,3 % ακροαματικότητα, νούμερο ρεκόρ για σταθμό με ξένο ρεπερτόριο, ακόμη και σήμερα. Επειτα πήγε για 2 χρόνια στην Κύπρο ως Διευθυντής προγράμματος και Σύμβουλος σε θέματα ραδιοφώνου. Παράλληλα έμπλεξε και με τον περιοδικό Τύπο, ακόμη και με εφημερίδες κτλ, αλλα πάντα η Νο1 αγάπη του ήταν και είναι το ραδιόφωνο. Μέχρι και σήμερα.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Tα πρώτα Drive In Awards παγκοσμίως.

Εσύ ακόμα βάζεις τους παραγωγούς να κανουν εκπομπή από το στούντιο του σταθμού σου?