in ,

LoveLove

Η δύναμη του ήχου στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση

Η εικόνα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων από τις κινηματογραφικές ταινίες, τα ντοκιμαντέρ έως τα διαφημιστικά σποτ. Μπορεί η εικόνα να είναι χίλιες λέξεις, αλλά ο ήχος δημιουργεί την ατμόσφαιρα που μπορείς να την αισθανθείς ακόμη και με τα μάτια κλειστά.

Μήπως όμως ο ήχος μένει αρκετές φορές ένα ανεκμετάλλευτο μέσο;
Η μουσική αλλάζει συναισθήματα
Η μουσική μπορεί να απογειώσει μια απλή σκηνή και να την κάνει συγκινητική, τρομακτική, κωμική… Η παλέτα των συναισθημάτων είναι άπειρη. Από μόνη της η μελωδία έχει αυτή την δύναμη, αλλά όταν συνδυάζεται με την εικόνα λειτουργεί ως αφηγητής της ιστορίας.

Φυσικά η σωστή χρήση έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί μπορεί να κάνει ολόκληρες σεκάνς να φαίνονται σαν video clip που μόλις τελειώσουν να αφήνουν μια περίεργη αίσθηση κενού. Η μουσική έχει μεγάλη δύναμη ακόμη και σε μικρή διάρκεια. Είναι σαν το αλατοπίπερο. Χρησιμοποιώντας πολύ, κινδυνεύεις να χαλάσεις την ισορροπία.

Τα ηχητικά SFX δημιουργούν ρεαλισμό
Τα ειδικά εφέ ή οι ήχοι που τοποθετούνται στην ηχητική επένδυση μιας ταινίας μπορούν να δημιουργήσουν μια πιο ρεαλιστική αναπαράσταση του κόσμου. Ο ήχος της βροχής, ο αέρας, η αναπνοή ενός θυμωμένου ανθρώπου δίνει μια ζωντάνια και μια μοναδική οπτική.

Είναι σαν να παρακολουθείς τον κόσμο μέσα από ένα μικροσκόπιο μεγεθύνοντας και φέρνοντας πολύ κοντά την ιστορία, μειώνοντας την απόσταση από τους πρωταγωνιστές. Όπως για παράδειγμα σε μία σκηνή κυνηγητού, βλέπουμε ένα υποκειμενικό πλάνο του πρωταγωνιστή καθώς ακούγεται έντονα η κομμένη του αναπνοή. Αυτομάτως ένας τέτοιος τρόπος διαχείρισης της ηχητικής μπάντας μας μεταφέρει την αίσθηση της αγωνίας και διπλασιάζει με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα της εικόνας.

Οι ήχοι δημιουργούν μια άλλη πραγματικότητα
Οι ήχοι μπορούν να δραματοποιήσουν μια σκηνή με μοναδικό τρόπο. Ακόμη και αν η πηγή τους δεν γίνει ποτέ ορατή στο κοινό.

Το να χρησιμοποιείς ήχους που μπορεί να μην υπήρχαν καν στο σενάριο αλλά να ταιριάζουν όπως η χρήση ήχων της πόλης, της γειτονιάς, του συγκεκριμένου χώρου. Μερικά παραδείγματα είναι τα βήματα πάνω σε παρκέ που τρίζει, πόρτες που κλείνουν δυνατά, κλάμα παιδιού κ.α. που μπορούν να αλλάξουν και να δημιουργήσουν άλλη δυναμική σε μια σκηνή.

Η ποιότητα κάνει την διαφορά
Ένας σημαντικός παράγοντας είναι και η καλή ηχογράφηση, η χρήση ποιοτικού εξοπλισμού και μηχανημάτων. Ο ακριβός εξοπλισμός για την εικόνα ή η χρήση ενός καταξιωμένου διευθυντή φωτογραφίας θα πρέπει να συμβαδίζει και με ανάλογα στάνταρς για τον ήχο. Το sound design αποτελεί μια τέχνη που πραγματικά μπορεί να αλλάξει και να εξελίξει όλη την αφήγηση της ιστορίας.

What do you think?

Written by Eleni Agathonikiadou

Η Ελένη Αγαθονικιάδου γεννήθηκε στο Μπρνο της Τσεχίας (στην πόλη του Μίλαν Κούντερα). Σπούδασε δημοσιογραφία και σκηνοθεσία. Έχει βραβευτεί το 1998 στην Τσεχία και την Αυστρία για την μικρού μήκους ταινία "Η μύγα". Εργάζεται στην Ελλάδα και στην Τσεχία σε τηλεοπτικά σήριαλ, ντοκιμαντέρ, θεατρικά έργα και σε ταινίες μεγάλου μήκους.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

8 tips για καλύτερα αποτελέσματα στο green screen

Broadcast Mics. Ποια είναι τα ιδανικά μικρόφωνα του ραδιοφώνου.