in ,

Litepanels Astra 1×1 Led light part1

Πολλοί συνάδελφοι με ρωτάνε κατά καιρούς με μηνύματα εδώ μέσα αλλά και στο Facebook ποιά είναι τα καλύτερα LED φώτα για τα γυρίσματά τους, ποιά φώτα LED είναι αυτά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα χωρίς προβλήματα στο χρώμα της εικόνας τους. Επίσης άλλοι με ρωτάνε αν όλη αυτή η μανία της αναζήτησης του τέλειου CRI (Color Rendering Index) έχει πραγματικό νόημα και ουσία στα LED φώτα. Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή και γι’αυτό τον λόγο σας ετοιμάζω ένα μεγάλο αφιέρωμα για να λυθούν όλες αυτές οι απορίες σας. Θα σας παρουσιάσω όλα τα φώτα LED, παλιάς και νέας τεχνολογίας (remote Phosphor) με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους. Τα τελευταία 2-3 χρόνια η τεχνολογία στον LED φωτισμό έχει εξελιχθεί πάρα πολύ, με καταπληκτικά, ποιοτικά -αλλά και πανάκριβα- LED φώτα όπως το Skypanel της ARRI, το TruColor HS της Cineon και το Area 48 της BBS Lighting αλλά και πολύ οικονομικότερες και ποιοτικές λύσεις από την Κίνα. Θα σας τα παρουσιάσω όλα αναλυτικά, σε ένα μεγάλο αφιέρωμα που δεν έχετε ξαναδεί όμοιό του στον ελληνικό ειδικό τύπο.
Για την ώρα, θα σας παρουσιάσω μια προσιτή, κλασική πια και αξιόπιστη λύση των τελευταίων 2-3 ετών, το Astra 1×1 της γνωστής εταιρείας Litepanel. Ένα φως που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους συναδέλφους της Ευρώπης και του Χόλιγουντ. Αν κάνετε μια μικρή έρευνα θα δείτε ότι τώρα πια έχουν κυκλοφορήσει αρκετά διαφορετικά μοντέλα στην οικογένεια Astra της Litepanels αλλά εδώ θα διαβάσετε για το πρώτο μοντέλο της σειράς Astra που βγήκε στην αγορά πριν διόμισυ χρόνια και έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Πρόσφατα, η Litepanels κυκλοφόρησε αρκετές παραλαγές -άλλες πιο ακριβές αλλά άλλες και πιο οικονομικές από το Astra 1×1 που σας παρουσιάζω εδώ- αλλά σε γενικές γραμμές η λειτουργία τους είναι περίπου ίδια, και οι διαφορές τους περιορίζονται μόνο στα φωτομερικά στοιχεία και σε μερικές διαφοροποιήσεις όπως πχ το αν έχουν ή όχι ανεμιστήρα για μείωση της θερμοκρασίας και πιο μαλακό φωτισμό όπως είναι το εξίσου καταπληκτικό Astra 1×1 Soft.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εταιρεία Litepanels φτιάχνει μερικά από τα καλύτερα LEDs της παγκόσμιας αγοράς, βλέπετε οι ιδρυτές της είναι έμπειροι cinematographers και gaffers του Χόλιγουντ και γνωρίζουν πολύ καλά τις ανάγκες της αγοράς αλλά και τα προβλήματα που καλείται να λύσει καθημερινά ένας διευθυντής φωτογραφίας, ένας ηλεκτρολόγος.

Σ’αυτή την παρουσίαση θα σας δείξω το πρώτο Astra 1×1 της σειράς, το δοκιμασμένο διόμισυ χρόνια τώρα σε Ευρώπη και Αμερική, σε πολλά κινηματογραφικά sets και τηλεοπτικά πλατό

Η καλύτερη πρόταση σε προσιτό αλλά και ποιοτικό LED φωτισμό

Η -βραβευμένη με Emmy- αμερικάνικη εταιρεία είναι γνωστή τα τελευταία 5-6 χρόνια για τα LED φώτα της διαστάσεων ενός τετραγωνικού ποδιού (30cm). Το Astra 1×1 συνεχίζει αυτή την παράδοση της εταιρείας και ανεβάζει τον πήχυ της απόδοσης δίνοντας 4 φορές περισσότερο φως από τον προκάτοχό του, το γνωστό 1×1 LED πάνελ που συναντούσαμε όλα αυτά τα χρόνια στα περισσότερα αμερικάνικα τηλεοπτικά δίκτυα, μέσα και έξω από το στούντιο. Το Astra 1×1 LED panel ήδη έχει συμπληρώσει 2-3 χρόνια πολύ επιτυχημένης πορείας στην παγκόσμια αγορά, ακόμα μεγαλύτερης από τον προκάτοχό του, το παλιό 1×1, και αποτελεί μια άριστη λύση για όλους αυτούς που ψάχνουν ποιοτικό, αξιόπιστο, επαγγελματικό LED φως και δεν αντέχουν το πολύ υψηλό κόστος των καινούργιων, νέας τεχνολογίας remote phosphor LEDs. Και επειδή το έφερε η κουβέντα, σίγουρα τα νέα φώτα LEDs, αυτά με τεχνολογία remote phosphor, είναι ακόμα καλύτερα από τα Astra 1×1, είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει σήμερα στα επαγγελματικά φώτα LEDs, αλλά το κόστος τους είναι απαγορευτικό ειδικά για την ισοπεδωμένη και σχεδόν κατεστραμένη ελληνική αγορά. Αρκεί να σας πω ότι ένα Skypanel της ARRI κοστίζει περίπου 5.000 ευρώ και ένα εξίσου καταπληκτικό TruColor HS της Cineon κοστίζει 4.000 ευρώ. Συνεπώς, με το κόστος ενός μόνο από τα παραπάνω remote phosphor LEDs μπορεί κάποιος να αγοράσει τέσσερα φώτα Litepanels Astra 1×1. Με άλλα λόγια, στο προσιτό κόστος των 1000 ευρώ, το Astra 1×1 είναι το καλύτερο, το πιο αξιόπιστο LED φωτιστικό που κυκλοφορεί, δοκιμασμένο τα τελευταία 2-3 χρόνια στα περισσότερα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά πλατό και sets Ευρώπης και Αμερικής. Σίγουρα κυκλοφορούν εκεί έξω πολλά LEDs κινέζικης προέλευσης με πολύ μικρότερο κόστος απ’αυτό των Astra 1×1 αλλά η ποιότητα είναι χαμηλή, στην κατασκευή αυτών των προϊόντων αλλά και την απόδοση τη φωτομετρική και τη χρωματική. Κυρίως τη χρωματική. Επίσης τα περισσότερα κινέζικα LEDs έχουν έντονο πρόβλημα flickering. Σίγουρα υπάρχουν και αξιοπρεπείς υλοποιήσεις κινέζικες αλλά είναι η εξαίρεση του κανόνα, με άλλα λόγια πρέπει να κάνετε πολύ σοβαρή έρευνα για να βρείτε ποιό από τα 10άδες κινέζικα LEDs είναι αυτό που ξεχωρίζει για την ποιότητά του.
Συνεχίζεται

What do you think?

Written by Panos Golfis

ο Πάνος Γκόλφης, είναι βραβευμένος σε διεθνή φεστι-βάλ διευθυντής φωτογραφίας και φωτιστής με μεγάλη εμπειρία στην Ελλάδα και το εξω-τερικό. Έχει το μάτι του πίσω από κινηματογραφικές και φωτογραφικές μηχανές από μικρό παιδί καθώς σε ηλικία 6 ετών τραβούσε τις δικές του ταινίες με την προσωπική του Super-8 κινηματογραφική μηχανή και εμφάνιζε/τύπωνε A/M φωτογραφίες στο αυτοσχέδιο darkroom του πατέρα του.
Σπούδασε κινηματογράφο το 1992 στη Νέα Υόρκη, στη σχολή του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, στην NYFA (New York Film Academy) την πρώτη χρονιά λειτουργίας της σχολής πριν αλλάξει διεύθυνση/location και ιδιοκτησία.
Εχει έδρα του την Αθήνα και εργάζεται σε όλο τον κόσμο. Μιλάει αγγλικά και ιαπωνικά, φωτίζει θεατρικές, μουσικές παραστάσεις, όπερες και shows, και ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, music-videos, εταιρικά βίντεο, διαφημιστικά.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Electronic Viewfinders (EVF)

Θα πάμε Αμστερνταμ φέτος;