in , ,

LoveLove

Μια συνηθισμένη ημέρα στη δουλειά ενός παραγωγού ραδιοφώνου.


Παρασκευή πρωί. 6:00 am η ώρα. Το ξυπνητήρι χτυπάει ασταμάτητα. Μόλις έχει ξημερώσει. Ο Νίκος, ένας ραδιοφωνικός παραγωγός με αρκετά χρόνια εμπειρίας, κουκουλωμένος στο κρεββάτι του θέλει να χουζουρέψει λίγο ακόμη.

Βλέπεις η ζεστασιά κάτω από το πάπλωμα είναι γλυκιά. Αλλά τι να κάνουμε, η δουλειά είναι δουλειά. Πως αλλιώς θα πληρωθούν οι λογαριασμοί? Πρέπει να σηκωθεί και το ξέρει καλά. Η κατσάδα που θα ακούσει από το αφεντικό του, έναν 60άρη Διευθυντή Προγράμματος, σε περίπτωση που δεν τον ακούσει ακριβώς στις 7:05 am  στο μικρόφωνο, είναι ευχάριστη όσο το τσίμπημα ενός κουνουπιού.

Άσε που ούτε ο Νίκος ούτε ο Διευθυντής του προφανώς θέλουν να πέσουν τα υψηλά νούμερα ακροαματικότητας που έχει η εκπομπή. Το breakfast show είναι η πιο σημαντική εκπομπή σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο Νίκος το ξέρει καλα αυτό. Έαν συνεχίζει να τα πηγαίνει καλά, όλα καλά. Οπότε κάθε πρωί στις 6 σηκώνεται για δουλειά. Άλλωστε έχει δουλέψει και την προηγούμενη ημέρα για την εκπομπή του.

Ποια τραγούδια θα παίξει, πως θα κανει τους διαγωνισμούς του, ενημέρωση σε ιστοσελίδες για ενδιαφέρουσες και αστείες ειδήσεις, τι καιρό θα κανει αύριο Παρασκευή, τίποτε έκτακτα μέτρα, περίεργες ειδήσεις, ποιος γιορτάζει κτλ.3 ώρες εργάζεται καθημερινά ο Νίκος στον σταθμό, 7 με 10 το πρωί, τόσο διαρκεί η εκπομπή του, και σχεδόν άλλη μια ώρα για την προετοιμασία του breakfast show από την προηγούμενη ημέρα.

Ο Νίκος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός σε έναν πετυχημένο CHR ραδιοφωνικό σταθμό. 7.7% ακροαματικότητα έχει ο σταθμός και τα πράγματα πάνε καλα. Παρα το κρύο που κάνει σήμερα Παρασκευή και με το τρελό του ξυπνητήρι να χτυπά ασταμάτητα, τελικά πετάγεται από το κρέββάτι του για να μην αργήσει στη δουλειά.6.12 am πήγε, πάει στο μπάνιο, κάνει ένα γρήγορο ντους και πλένει τα δόντια του.

Στοματική υγειινή απαραίτητη. Για όλους φυσικά. Ακόμη περισσότερο όταν με το στόμα σου και με αυτά που λές βγάζεις τα απαραίτητα για το προς το ζειν σκέφτηκε, και ξαναβούρτσισε καλά τα δόντια του. Βγάζει τις πιτζαμες του, φοράει πρόχειρα ένα τζιν και ένα σχισμένο πουλόβερ.

Ποιος θα τον δεί άλλωστε, αν και από την ερχόμενη εβδομάδα θα του τοποθετήσουν και web camera για να τον βλέπουν κιόλας live οι ακροατές του από την ιστοσελίδα του σταθμού και πάει στην κουζίνα.

Ένας γρήγορος καφές απαραίτητος, σκέτος, φτιάχνει και ένα ζεστό τοστάκι και ήδη έχει αρχίσει να συνέρχεται. Στίβει και γρήγορα με τον αποχυμωτή ένα φυσικό χυμό από πορτοκάλι και νιώθει εντελώς έτοιμος. Ηρθε η ώρα να πάμε για δουλειά.

Πάει στο διπλανό υπνοδωμάτιο, ανοίγει τις κουρτίνες και τον καλοσωρίζει ο πρωινός ήλιος. Στη γωνία του δωματίου, πάνω σε ένα γραφειάκι τον περιμένει ο υπολογιστής του και το μικρόφωνο του. Κάθεται και ανοίγει τα mail του.

Κανένα mail σήμερα από τον Διευθυντή Προγράμματος του. Πάλι καλά. Δεν έχει κατσάδα σήμερα. Ανοίγει άλλο ένα mail. Από το διαφημιστικό τμήμα του σταθμού. «Νικόλα μην ξεχάσεις να κάνεις σήμερα τον διαγωνισμό για τον Ed Sheeran. Θα δώσεις μεσω Viber 2 διπλές προσκλήσεις σε 2 τυχερούς ακροατές για την συναυλία του ED τον Μάρτιο, στο Λονδίνο, αεροπορικά εισητήρια, ξενοδοχείο και όλα τα εξοδα πληρωμένα για τους 2 τυχερούς.

Και Νικολάκι, σε παρακαλώ, κάνε περισσότερες αναφορές στο χορηγό, μας είπε ότι θέλει να ανανεώσει την συμφωνία στο τέλος της σεζόν και μας δίνει πολλά λεφτά όπως ξέρεις. Επίσης σημείωνε πότε κάνεις τις αναφορές και στείλε τις σε παρακαλώ στον Σπύρο να τις μοντάρει, για να μου τις στείλει σπίτι και για τις ακούσει ο πελάτης την Δευτέρα που έχω Skype meeting μαζί του.

ΤΗΧ. Πάρε με τηλέφωνο σπίτι για λεπτομέρειες, αλλα μετά τις 10 pm γιατι κοιμάμαι μέχρι τότε». Όλα αυτά του τα γράφει η πιτσιρίκα από το διαφημιστικό, του έστειλε και 2 καρδούλες στο mail. Πάλι πάει να με καλοπιάσει σκέφτηκε ο Νίκος, και ωχ ναι, ο διαγωνισμός του Ed Sheeran είναι για σήμερα και στις 9.50 am θα πρέπει να βγάλω στον αέρα και τους 2 τυχερούς ακροατές που νίκησαν.

Καλά σιγά, ευκολάκι, τοτους καλώ στο Viber από το PC μου και τους βγάζω αέρα live. Ας είναι καλα το automation που μου επιτρέπει να τους βγάζω στον αέρα επι τόπου χάρη στο νεό plug in που μου βάλανε τις προάλλες με remote τα παιδιά του σταθμού.

6:36 am πήγε κιόλας. Κάτσε να ρίξω μια ματιά στο βικιπεδια για 2-3 βασικά που αφορούν τον Ed Sheeran.
6:47 am. Η εκπομπή αρχίζει στις 7, έχω ακόμα χρόνο, σκέφτηκε ο Νίκος. Ξαναπάει μια γρήγορη στη κουζίνα, για να φέρει τα αγαπημένα του κουλουράκια.

6:49 am. Τα κουλουράκια στο γραφείο, ο καφές είναι εδώ αν και έχει κρυώσει, το viber του σταθμού είναι ανοικτό. Του έχουν στείλει ήδη καλημέρα 7 ακροατές. Ανοίγει στο Chrome την σελίδα για τον καιρό, στην διπλανη οθόνη, και άλλη μία για την live κίνηση μέσω δορυφόρου.

Τι πρακτικό όταν έχει 2 οθόνες ο υπολογιστής σου. Τσουπ σκάει εκείνη τη στιγμή και μια ειδοποίηση στο viber από τον Σπυρο, τον ηχολήπτη του σταθμού. Νίκο δυναμωσε λίγο την ένταση του μικροφώνου στη κάρτα σου, και επίσης όπως θα δεις στο automation σου έβαλα και τα 3 νέα χαλιά στη μπάνκα σου όπως μου ζήτησες και το απόσπασμα από την συνέντευξη του Ed Sheeran. Καλή εκπομπή.

6:51 am. Λοιπόν είμαι έτοιμος σκέφτηκε ο Νίκος, ανοίγει και το πρόγραμμα του automation, και έχει μπροστά του στην οθόνη του live το playout. Ρίχνει μια ματιά στην κάρτα ήχου και κάνει ένα τσεκ στο volume του μικροφώνου του. Φοράει τα ακουστικά κου και ακούει ένα τραγούδι της Rihanna. Διάολε, χτες Δευτέρα το πρωί στις 6:56 am έπαιξε το ίδιο κομμάτι, να πάρω στο κινητό του μετα τον playlister στο σπίτι του να του γκρινιάξω.

Θα έχει επιστρέψει σπίτι του, η θα είναι ακόμη στα Κύθηρα για διακοπές? Λείπει ήδη 10 μέρες. Καλά δε παίζει και ρόλο, ιντερνετ έχει και εκεί έτσι και αλλίως, με remote θα μπει στο σύστημα. Ουτως η αλλως το playlist από κει το φτιάχνει μια χαρά και μας το στέλνει καθημερινά, κάνένα πρόβλημα.

Θα του στείλω και επι τη ευκαιρία μερικά κομμάτια που μου τα ζητάνε συνέχεια οι ακροατές», σκέφτηκε ο Νίκος, «αλλα θα του το πω, όλο τα ίδια κομμάτια βάζει».
6.58 am παίζουν ήδη διαφημίσεις, ο Νίκος κάνει ένα τελευταίο τσεκ στο μικρόφωνο του, δυναμώνει τα ακουστικά του, βλέπει ήδη στο προφιλ του σταθμού στο Facebook πολλούς ακροατές να του στέλνουν την καλημέρα τους και να του ζητάνε και πρωι πρωί πληροφορίες.

7:05 am καλη σας μέρα και σήμερα, είστε συντονισμένοι εδώ στους 99.9 στο αγαπημένο σας ραδιόφωνο στα FM και όπως κάθε μερα έτσι και σήμερα μαζί σας τις επόμενες 3 ώρες ο Νίκος με το breakfast show….
——
10:05 am  Άλλη μια μέρα στη δουλειά έλαβε τέλος. Είχα και πολλά τηλέφωνα σήμερα ποα ακροατές. Την Δευτέρα το πρωί πάλι. Α, μου έστειλε και mail ο Διευθυντής Προγράμματος. «Νικολάκη έσκισες και πάλι σήμερα».

What do you think?

Written by Kostas Sitopoulos

Ξεκίνησε το 1982 να ασχολείται με το πειρατικό ραδιόφωνο. Αρχικά διαβάζε μανιωδώς Τεχνική Εκλογή, τον Ερασιτέχνη, τις Ηλεκτρονικές Κατασκευές κτλ. Και μετα ένα ξεχωριστό δώρο του άλλαξε την ζωή. Ένας ξαδελφός του, ραδιοπειρατής στα Μεσαία, του έκανε δώρο ένα μικρό πομπουδάκι στα FM. Αυτό ήταν. Ακολούθησαν άλλοι μεγαλύτεροι πομποί και τελικά ακολούθησε το 1986 και το πρώτο δικαστήριο για ραδιοπειρατία. Στα 17 του δηλαδή. Λίγο αργότερα ξεκίνησε να σπουδάζει ηχολήπτης στην Σχολή Παπαντωνοπούλου αλλά τα παράτησε για να πάει στρατό. Όμως δεν παράτησε και το ραδιόφωνο. Μέσα στα επόμενα χρόνια τον φιλοξένησαν τα μικρόφωνα των Jeronimo Groovy 88.9 FM, Galaxy 92, Αθηνα 984, Kiss FM, Klik FM, Best Radio, Mad Radio, Easy FM, Nostos, Λάμψη FM κτλ. Και τότε ήρθε η πιο ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση. Να αναλάβει Διευθυντής Προγράμματος του VILLAGE FM 88,3. Ο σταθμός που μέσα σε 14 μήνες συγκέντρωσε 535.000 ακροατές στην Αθήνα, αγγίζοντας το 13,3 % ακροαματικότητα, νούμερο ρεκόρ για σταθμό με ξένο ρεπερτόριο, ακόμη και σήμερα. Επειτα πήγε για 2 χρόνια στην Κύπρο ως Διευθυντής προγράμματος και Σύμβουλος σε θέματα ραδιοφώνου. Παράλληλα έμπλεξε και με τον περιοδικό Τύπο, ακόμη και με εφημερίδες κτλ, αλλα πάντα η Νο1 αγάπη του ήταν και είναι το ραδιόφωνο. Μέχρι και σήμερα.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

4 πράγματα που θα πρέπει να έχει το newsletter ενός σταθμού

Τηλεφωνικό υβρίδιο το κλειδί της επικοινωνίας.