in ,

Ο συμβολισμός και η ψυχολογία των χρωμάτων στο marketing και τη διαφήμιση

Τα χρώματα έχουν την δική τους γλώσσα και μιλάνε κατευθείαν στο υποσυνείδητο των καταναλωτών. Πολλές μεγάλες εταιρείες κατανοώντας το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία του χρώματος στις διαφημιστικές καμπάνιες και στην δημιουργία των προϊόντων τους, έχουν δώσει ιδιαίτερο βάρος στην χρήση των χρωμάτων και τα έχουν χρησιμοποιήσει με στρατηγική.

Τα χρώματα μπορούν να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων και αισθήσεων όπως της πείνας, της εμπιστοσύνης, της ηρεμίας, της ενέργειας και πολλών άλλων.

Ας δούμε τι εκπροσωπεί κάθε χρώμα και τι συναισθήματα μπορεί να προκαλέσει.

ΚΟΚΚΙΝΟ

Το κόκκινο ως χρώμα συμβολίζει το πάθος, την οργή, την έλξη, την ταχύτητα, την αγάπη, την θερμότητα, την επιθετικότητα, τον κίνδυνο, τον πόλεμο, την φωτιά, την βία, το αίμα.

ΡΟΖ

Το ρόζ ως χρώμα συμβολίζει την αγάπη, την αθωότητα, την ευτυχία, την υγεία, τον ρομαντισμό, την γοητεία, την ευαισθησία, την θηλυκότητα.

ΚΙΤΡΙΝΟ

Το κίτρινο ως χρώμα συμβολίζει τη σοφία, τη γνώση, τη χαλάρωση, τη χαρά, την ευτυχία, την αισιοδοξία, τη φαντασία, την ελπίδα, το καλοκαίρι, τη δειλία, την προδοσία, τη ζήλια, την εχθρότητα, την εξαπάτηση, την ασθένεια, τον κίνδυνο.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Το πορτοκαλί ως χρώμα συμβολίζει το χιούμορ, την ενέργεια, την ισορροπία, τη ζεστασιά, τον ενθουσιασμός, την ζωντάνια.

ΠΡΑΣΙΝΟ

Το πράσινο ως χρώμα συμβολίζει την ηρεμία, την επιμονή, την αυτογνωσία, την υπερηφάνια, τη φύση, το περιβάλλον, την υγεία, τη καλή τύχη, την ανανέωση, την άνοιξη, τη γενναιοδωρία, τη γονιμότητα, τη ζήλια, τον φθόνο.

ΜΠΛΕ

Το μπλε ως χρώμα συμβολίζει τη πίστη, την πνευματικότητα, την ικανοποίηση, την ειρήνη την ηρεμία, τη σταθερότητα, την αρμονία, την ενότητα, την εμπιστοσύνη, την αλήθεια, την αυτοπεποίθηση, τον συντηρητισμός, την ασφάλεια, την τάξη, τον ουρανό, το νερό, το κρύο, την τεχνολογία, την κατάθλιψη

ΜΩΒ

Το μωβ ως χρώμα συμβολίζει τον ερωτισμό, την ευγένεια, την πνευματικότητα, το μυστήριο, τη σοφία, τη φώτιση, τη σκληρότητα, την αλαζονεία, το πένθος, την δύναμη, την ευαισθησία, την οικειότητα.

ΚΑΦΕ

Το καφέ ως χρώμα συμβολίζει τον υλικό κόσμο, τη γη, το σπίτι, το περιβάλλον, την αξιοπιστία, την άνεση, την αντοχή, τη σταθερότητα, την απλότητα.

ΜΑΥΡΟ

Το μαύρο ως χρώμα συμβολίζει την άρνηση, την δύναμη, τη σεξουαλικότητα, την πολυπλοκότητα, την κομψότητα, τον πλούτο, το μυστήριο, τον φόβος, την ανωνυμία, τη δυστυχία, το βάθος, το στυλ, το κακό, την θλίψη, τις τύψεις, τον θυμό.

ΛΕΥΚΟ

Το λευκό ως χρώμα συμβολίζει την προστασία, την αγάπη, το σεβασμό, την καθαρότητα, την απλότητα, την ειρήνη, την ταπεινότητα, την ακρίβεια, την αθωότητα, την νεανικότητα, την γέννηση, τον χειμώνα, το χιόνι, το καλό, τον γάμο (δυτικοί πολιτισμοί), τον θάνατο (ανατολικοί πολιτισμοί), το κρύο.

ΑΣΗΜΙ

Το ασημί ως χρώμα συμβολίζει τον πλούτο, το γήινο, το φυσικό, το κομψό, την υψηλή τεχνολογίας.

ΧΡΥΣΟ

Το χρυσό ως χρώμα συμβολίζει το πολύτιμο, τον πλούτο, την υπερβολή,την ζέστη, την ευημερία, το μεγαλείο.

What do you think?

Written by Eleni Agathonikiadou

Η Ελένη Αγαθονικιάδου γεννήθηκε στο Μπρνο της Τσεχίας (στην πόλη του Μίλαν Κούντερα). Σπούδασε δημοσιογραφία και σκηνοθεσία. Έχει βραβευτεί το 1998 στην Τσεχία και την Αυστρία για την μικρού μήκους ταινία "Η μύγα". Εργάζεται στην Ελλάδα και στην Τσεχία σε τηλεοπτικά σήριαλ, ντοκιμαντέρ, θεατρικά έργα και σε ταινίες μεγάλου μήκους.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Η χρήση των χρωμάτων στο σινεμά

Πως να γυρίσεις μια ταινία όταν δεν έχεις budget