in

LoveLove

Πως μπορούν να συνεργαστούν πετυχημένα ένα FM ραδιόφωνο με ένα WEB radio?

 

Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που είχα μια ευχάριστη συζήτηση με τον παλιο συνάδελφο μου Νίκο Γκαραβέλα στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του μπροστα στη θάλασσα της Αρτέμιδας. Ο Νίκος μεταξύ άλλων διατηρεί εκεί, ενα πετυχημένο web σταθμό, το Gradio, και συνεχίζει τις εκπομπές του όχι μόνο διαδικτυακά αλλα σε συνεργασια με FM ραδιόφωνα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Επι της ουσίας διάφοροι FM σταθμοί «αναμεταδίδουν» live το night show του Νίκου κάθε βράδυ. Και είναι όλοι ωφελημενοι φυσικά!

Ο Νίκος με την εκπομπή του, που ακούγεται και μέσα από τα FM, ο χορηγός του Νίκου που ακούγεται εκτός από τον διαδικτυακό σταθμό και μέσα από τις συχνότητες των σταθμών που αναμεταδίδουν, και φυσικά οι ίδιοι οι FM σταθμοί που κάθε βράδυ έχουν στο πρόγραμμα τους ένα εξαιρετικό night show. Επιπλέον δεν τους κοστίζει ούτε η εκπομπή ουτε φυσικά και ο ίδιος ο Νίκος. Είναι γνωστό ότι ένας καλός παραγωγός ραδιοφώνου αμοίβεται αναλόγως.

Η συγκεκριμένη συνεργασία που έχουμε εδώ, ανάμεσα σε έναν, παραγωγό ραδιοφώνου, ένα web radio και αρκετούς FM σταθμούς είναι για την Ελλάδα ΔΥΣΤΥΧΩΣ μια όχι συνηθισμένη περίπτωση. Το τονίζω ξανά. Για την ΕΛΛΑΔΑ.

Οπότε ας ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει στο εξωτερικό. Εδώ και τουλάχιστον μια πενταετία τέτοιες συνεργασίες είναι όχι μόνο συνηθισμένες αλλα αποτελούν μια πρακτική που εξυπηρετεί τους πάντες. Και τους ΑΚΡΟΑΤΕΣ. Όλοι είναι κερδισμένοι.

Το web radio κερδίζει ακόμη περισσότερους διαφορετικούς ακροατές από άλλη πλατφόρμα.

Ενας παραγωγός ραδιοφώνου που streamαρει την εκπομπή του από το σπίτι του και την προσφέρει σε έναν FM σταθμό μπορεί να έχει ένα έξτρα εισόδημα.

Ο FM σταθμός κερδίζει διπλα. Αφενός έχει έναν καλό παραγωγό ραδιοφώνου στον αέρα, ο οποίος ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ και δεν χρειάζεται να έρχεται στα στούντιο του σταθμού και αφετέρου το πρόγραμμα του σταθμού, εμπλουτίζεται με κάτι αξιόλογο, υπέρ της ακροαματικότητας. Και περισσότερη ακροαματικότητα είναι ένα καλο βήμα για περισσότερα έσοδα.

Οι ακροατές δε, ιδίως σε σταθμούς με πλήρη αυτοματισμό, έχουν την δυνατότητα να ακούσουν και μια ζωντανή εκπομπή. Και φυσικά μπορούν και ζωντανά να επικοινωνούν με τον παραγωγό για διαγωνισμούς παιχνίδια κτλ μέσω τηλεφώνου η viber κτλ .

Πως γίνεται η διαδικασία?

Πολύ εύκολη. Αρκεί στο ραδιοφωνικό στούντιο του FM σταθμού να υπάρχει συνδεδεμενη στη κονσόλα η έξοδος από έναν απλό υπολογιστή.

Ο υπολογιστής ανοιχτός και συνδεδεμένος στο Ιντερνετ, και μέσω κάποιου browser ανοικτός είτε στην ιστοσελίδα του web radio, ειτε με τοποθετημένο στο player το url από το οποίο κάνει streaming ο παραγωγός από το σπίτι του.

Την ώρα που αρχίζει το πρόγραμμα από το web σταματάει το πρόγραμμα από το ON AIR STUDIO και παίζει live η εκπομπή από το Διαδίκτυο. Α ναι, μικρή λεπτομέρεια. Αυτό μπορεί να γίνεται φυσικα καθημερινά με όσους παραγωγούς και web radio επιθυμεί ο FM σταθμός για εμπλουτισμό του προγράμματός του.

Δεν είναι πια καινοτομία, είναι διεθνής πρακτική, και ΔΕΝ κοστίζει στον FM σταθμό επι της ουσίας τίποτα, ΑΛΛΑ είναι δεδομένο ότι ένα καλό show έχει ωφελήματα και κυρίως οικονομικά.

What do you think?

Written by Kostas Sitopoulos

Ξεκίνησε το 1982 να ασχολείται με το πειρατικό ραδιόφωνο. Αρχικά διαβάζε μανιωδώς Τεχνική Εκλογή, τον Ερασιτέχνη, τις Ηλεκτρονικές Κατασκευές κτλ. Και μετα ένα ξεχωριστό δώρο του άλλαξε την ζωή. Ένας ξαδελφός του, ραδιοπειρατής στα Μεσαία, του έκανε δώρο ένα μικρό πομπουδάκι στα FM. Αυτό ήταν. Ακολούθησαν άλλοι μεγαλύτεροι πομποί και τελικά ακολούθησε το 1986 και το πρώτο δικαστήριο για ραδιοπειρατία. Στα 17 του δηλαδή. Λίγο αργότερα ξεκίνησε να σπουδάζει ηχολήπτης στην Σχολή Παπαντωνοπούλου αλλά τα παράτησε για να πάει στρατό. Όμως δεν παράτησε και το ραδιόφωνο. Μέσα στα επόμενα χρόνια τον φιλοξένησαν τα μικρόφωνα των Jeronimo Groovy 88.9 FM, Galaxy 92, Αθηνα 984, Kiss FM, Klik FM, Best Radio, Mad Radio, Easy FM, Nostos, Λάμψη FM κτλ. Και τότε ήρθε η πιο ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση. Να αναλάβει Διευθυντής Προγράμματος του VILLAGE FM 88,3. Ο σταθμός που μέσα σε 14 μήνες συγκέντρωσε 535.000 ακροατές στην Αθήνα, αγγίζοντας το 13,3 % ακροαματικότητα, νούμερο ρεκόρ για σταθμό με ξένο ρεπερτόριο, ακόμη και σήμερα. Επειτα πήγε για 2 χρόνια στην Κύπρο ως Διευθυντής προγράμματος και Σύμβουλος σε θέματα ραδιοφώνου. Παράλληλα έμπλεξε και με τον περιοδικό Τύπο, ακόμη και με εφημερίδες κτλ, αλλα πάντα η Νο1 αγάπη του ήταν και είναι το ραδιόφωνο. Μέχρι και σήμερα.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

C300 Mk3 το υπερόπλο της Canon

Εχεις Ραδιόφωνο στα FM ιστοσελίδα έχει όμως ο σταθμός σου?