in , , ,

Πώς να επιλέξεις την ιδανική μουσική για ένα video project

Η μουσική έχει τεράστια δυναμική και αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο που μπορεί να εξελίξει ένα project. Οποιοδήποτε video είτε πρόκειται για ένα διαφημιστικό σποτ, ένα ντοκιμαντέρ ή μία μεγάλου μήκους ταινία όλα μπορούν να αποκτήσουν ένα άλλο άρωμα και να προκαλέσουν μεγαλύτερη αίσθηση όταν περιλαμβάνουν μουσική.

Αρκετές φορές είναι δύσκολο να επιλέξεις ανάμεσα σε τόσα μουσικά κομμάτια και είδη, ποιο είναι το κατάλληλο που θα εξυπηρετήσει την παραγωγή. Ωστόσο αν από την αρχή βρούμε απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις, μπορούμε να εντοπίσουμε πιο εύκολα την μουσική που ταιριάζει περισσότερο στο project.

Ποιο είναι το story

Η κεντρική ιδέα και το μήνυμα του project δίνει και το πλαίσιο μέσα στο οποίο η μουσική έρχεται να «κουμπώσει» και να υποστηρίξει την ροή του video. Η μουσική επένδυση δεν είναι απλά ένα διακοσμητικό στοιχείο, αλλά άλλο ένα δραματουργικό εργαλείο. Η μουσική αφηγείται με τον δικό της τρόπο και γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να βρεθεί η πιο κατάλληλη για το video.

Ποιο είναι το target group

Ιδιαίτερα σε διαφημιστικά project, το κοινό που απευθύνεται το video ορίζει και το είδος της μουσικής που θα επιλέξουμε. Αν για παράδειγμα το κοινό είναι νεανικό, η επιλογή ενός κομματιού hip-hop είναι πιο σωστή από την επιλογή ενός κλασικού κομματιού.

Η μουσική είναι κομμάτι της καθημερινότητας και του τρόπου έκφρασης του ανθρώπου, η κάθε γενιά «σημαδεύεται» από την τάση της εποχής. Η χρήση του είδους της μουσικής που την εκφράζει, ανοίγει μια δίοδο επικοινωνίας και κάνει το video πιο προσιτό στο συγκεκριμένο κοινό.

Η ατμόσφαιρα που θέλουμε να δημιουργήσουμε

Η μουσική μιλάει στο υποσυνείδητό μας και δημιουργεί συναισθήματα. Αν ξέρουμε προς τα πού θέλουμε να οδηγήσουμε τους θεατές, τότε μπορούμε πιο εύκολα να καταλήξουμε στο κατάλληλο μουσικό κομμάτι.

Αν για παράδειγμα θέλουμε να δημιουργήσουμε suspense τότε ένα δραματικό κομμάτι με έγχορδα ή synthesizer θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντίθετα σε μια συγκινητική σκηνή ένα λυρικό κομμάτι θα συγκινήσει τους θεατές ακόμη και αν τα πλάνα δεν έχουν τόση φόρτιση.

Μουσική με ή χωρίς στίχους

Άλλη μία παράμετρος όταν προσπαθούμε να βρούμε την κατάλληλη μουσική είναι αν αυτή θα περιέχει στίχους ή όχι. Σε μια σκηνή διαλόγου δεν είναι συνήθως καλή ιδέα να χρησιμοποιήσουμε μουσική με στίχους, γιατί οι θεατές μπορεί να μπερδευτούν και να χάσουν την ροή της σκηνής.

Ένα τραγούδι ταιριάζει περισσότερο σε βουβά πλάνα, αλλά πάντα πρέπει να έχουμε στο νου μας τους στίχους ώστε να συμβαδίζουν με την ατμόσφαιρα του project. Οι μελωδίες είναι πιο ευέλικτες στην χρήση καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο εύκολα.

Ένα τραγούδι θέλει χώρο και χρόνο για να εξελιχθεί ενώ μια μελωδία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως transition αλλά και ως χαλί.

Ο ρυθμός είναι σαν την αναπνοή

Ο ρυθμός της μουσικής καθορίζει και τον ρυθμό του μοντάζ, δίνοντας απόλυτη ροή στην εικόνα και στον ήχο, βυθίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους θεατές στην ιστορία. Η διάρκεια των πλάνων, η εξέλιξη της ιστορίας, το συναίσθημα και η ατμόσφαιρα διαμορφώνονται σύμφωνα με την μουσική.

Που θα βρεις μουσική

Ψάχνοντας δεξιά και αριστερά για να βρεις μουσική, μπορεί να σε οδηγήσει στο να ξοδέψεις ατελείωτες ώρες ακούγοντας κομμάτια μέχρι να καταλήξεις σε μερικές εκδοχές που μπορεί να ταιριάζουν στο project σου.

Γι’ αυτό τον λόγο η καλύτερη τακτική είναι να χρησιμοποιείς βιβλιοθήκες με μεγάλη γκάμα μουσικής όπως η πλατφόρμα Music4media.gr που περιέχει μεγάλη ποικιλία σε μουσικές επιλογές. Τα μουσικά κομμάτια είναι χωρισμένα σε κατηγορίες, ώστε με λίγα κλικ να επιλέξεις τα κατάλληλα φίλτρα και να βρεις τις μουσικές που ταιριάζουν στις προδιαγραφές του project.

Η βιβλιοθήκη ενημερώνεται συνεχώς με καινούργια κομμάτια. Επιπλέον αναλόγως του διαθέσιμου budget η Music4media.gr μπορεί να δημιουργήσει πρωτότυπη μουσική – custom made – για την δική σου παραγωγή ακόμη κι αν αυτό απαιτεί συμφωνική ορχήστρα.

Σπάσε τους κανόνες

Οι κανόνες υπάρχουν γιατί συνήθως δημιουργούν το αποτέλεσμα που θέλουμε, είναι μια συνταγή δοκιμασμένη. Αλλά μερικές φορές αξίζει να ρισκάρουμε και να ανατρέπουμε αυτό που όλοι περιμένουν. Πειραματίσου με την μουσική, το ένστικτό σου θα σου δώσει την απάντηση για το αν είναι η κατάλληλη ή όχι.

What do you think?

Written by Eleni Agathonikiadou

Η Ελένη Αγαθονικιάδου γεννήθηκε στο Μπρνο της Τσεχίας (στην πόλη του Μίλαν Κούντερα). Σπούδασε δημοσιογραφία και σκηνοθεσία. Έχει βραβευτεί το 1998 στην Τσεχία και την Αυστρία για την μικρού μήκους ταινία "Η μύγα". Εργάζεται στην Ελλάδα και στην Τσεχία σε τηλεοπτικά σήριαλ, ντοκιμαντέρ, θεατρικά έργα και σε ταινίες μεγάλου μήκους.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

6 tips για καλύτερο location scouting

Οι (ραδιοφωνικοί) ασκοί του Αιόλου ( ΓΕΜΑΤΟΙ με δικαιώματα τραγουδιών)