in ,

LoveLove

Πώς να ζεστάνεις την φωνή σου πριν την εκπομπή

Η ποιότητα της φωνής εξαρτάται από την εξάσκηση και την σωστή προθέρμανση. Όπως οι αθλητές έτσι και ως ραδιοφωνικός παραγωγός πρέπει να χαλαρώσεις τους μυς σου και να κάνεις ένα ζέσταμα πριν βγεις στον αέρα.

Τέντωσε το σώμα σου

Η φωνή δεν είναι ανεξάρτητη από το υπόλοιπο σώμα. Οποιαδήποτε ένταση υπάρχει στους μυς σου θα εκδηλωθεί και στην φωνή σου. Πριν ξεκινήσεις την εκπομπή καλό είναι να τεντωθείς και να κάνεις μερικές διατάσεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να διώξεις οποιαδήποτε ένταση.

Άσκηση για τα χείλη

Άνοιξε ελαφρά τα χείλη, αρκεί να μην ακουμπούν μεταξύ τους και προσπάθησε να μιμηθείς τον ήχο που κάνει η μηχανή ενός σκάφους. Θα νιώσεις την δόνηση που προκαλείται στην στοματική κοιλότητα. Αυτή η άσκηση θα σε βοηθήσει στο να χαλαρώσει τα χείλη.

Άσκηση για τη γλώσσα

Σε αυτή την άσκηση το στόμα θα είναι ανοιχτό και θα προφέρεις το γράμμα ρ συνεχόμενα, τοποθετώντας την γλώσσα στην οροφή της στοματικής κοιλότητας.

Χαλάρωσε το σαγόνι σου

Αν οι μυς του προσώπου είναι σε ένταση, η άρθρωση δεν θα είναι σωστή. Οι ασκήσεις που μπορείς να κάνεις είναι απλές. Μπορείς να χασμουρηθείς, άνοιξε το στόμα και επανάλαβε μερικές φορές την διαδικασία. Αμέσως θα νιώσεις την ένταση να φεύγει.

Επίσης άλλος ένας τρόπος είναι να κάνεις κυκλικές κινήσεις με το σαγόνι σαν να μασάς τσίχλα.

Γλωσσοδέτες για να λυθεί η γλώσσα

Ώρα να γυρίσουμε πάλι στο σχολείο και να θυμηθούμε τους γλωσσοδέτες που τόσο μας παίδεψαν όταν είμασταν μικροί. Οι γλωσσοδέτες αποτελούν έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο να χαλαρώσουμε τα χείλη και την γλώσσα για να πετύχουμε καλύτερη άρθρωση.

Μερικά παραδείγματα :

Άσπρη πέτρα ξέξασπρη κι απ’ τον ήλιο ξεξασπρότερη.

Μια πάπια, μα ποια πάπια; Μια πάπια με παπιά.

Ο τζίτζιρας ο μίτζιρας ο τζιτζιμιτζιχότζιρας, ανέβηκε στη τζιτζιριά στη μιτζιριά στη τζιτζιμιτζιχοτζιριά, να κόψει τζίτζιρα μίτζιρα τζιτζιμιτζιχότζιρα.

Ο παπάς ο παχύς , έφαγε παχιά φακή. Γιατί παπά παχύ , έφαγες παχιά φακή;

Η συκιά μας η διπλή, η διπλογυριστή, κάνει τα σύκα τα διπλά, τα διπλογυρι-γυριστά. Πάει ο σκύλος ο διπλός, ο διπλογυρι-γυριστός, να φάει τα σύκα τα διπλά, τα διπλογυρι-γυριστά.

Υπερτόνισε το κείμενο

Πάρε στα χέρια σου ένα οποιοδήποτε κείμενο και άρχισε να το διαβάζεις τραβώντας έντονα τις λέξεις και τονίζοντας κάθε συλλαβή. Αν κάποιος σε παρατηρεί πρέπει να έχει την εντύπωση πως είσαι υπερβολικός.

Σαν να προσπαθείς να μάθεις σε ένα παιδί τις συλλαβές μιας λέξης, οι κινήσεις του προσώπου σου πρέπει να είναι πιο έντονες για να μπορεί να τις αποτυπώσει.

Με αυτό τον τρόπο γυμνάζονται οι μυς του προσώπου και δημιουργείται χαλάρωση. Μπορείς να βοηθήσεις αυτή την υπερβολή με έντονες κινήσεις των χεριών για να παραμείνεις στο πνεύμα.

Αν δεν είσαι μόνος καλό είναι να ενημερώσεις τους γύρω σου ότι κάνεις ασκήσεις για να μην νομίζουν ότι μεταμορφώθηκες ξαφνικά σε Μέγα Ναπολέοντα.

Η υπερβολή θα τεντώσει τους μυς και θα επιφέρει την χαλάρωση, ώστε η φωνή σου να έχει την καλύτερη δυνατή ποιότητα.

What do you think?

Written by Eleni Agathonikiadou

Η Ελένη Αγαθονικιάδου γεννήθηκε στο Μπρνο της Τσεχίας (στην πόλη του Μίλαν Κούντερα). Σπούδασε δημοσιογραφία και σκηνοθεσία. Έχει βραβευτεί το 1998 στην Τσεχία και την Αυστρία για την μικρού μήκους ταινία "Η μύγα". Εργάζεται στην Ελλάδα και στην Τσεχία σε τηλεοπτικά σήριαλ, ντοκιμαντέρ, θεατρικά έργα και σε ταινίες μεγάλου μήκους.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Πως μπορείς να κάνεις την διαφορά ως ραδιοφωνικός παραγωγός

Ζώνες με παραγωγούς η δίωρες εκπομπές στο πρόγραμμα του ραδιοφώνου σου?