in

LoveLove

Θα αγοράσεις πομπούς και κεραίες εισαγωγής η κάποιας ελληνικής εταιρείας?

Θα αγοράσεις πομπούς και κεραίες εισαγωγής η κάποιας ελληνικής εταιρείας?

Αγόρασες λοιπόν κοψοχρονιά, (μια ληγμένη) βεβαίωση Νομίμου Λειτουργίας Ραδιοφωνικού σταθμού. Σου την πούλησε άρον άρον ένας (απογοητευμένος) ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού στη γενέτειρά σου. Και εσύ είσαι έτοιμος να προμηθευτείς με εξοπλισμό καταλληλο για τον σταθμό σου και να ξεκινήσεις τις εκπομπές. Άντε με το καλό.

Και τώρα έχεις το εξής δίλημμα. Να αγοράσεις πομπούς και κεραίες εισαγωγής η κάποιας ελληνικής εταιρείας?

Μεταξύ μας τώρα. Πριν 30 χρόνια, η αγορά από το εξωτερικό πομπών και κεραιών με προδιαγραφές, ήταν μονόδρομος για όποιον ήθελε να εξοπλίσει έναν επαγγελματικό ραδιοφωνικό σταθμό. Οι ιδιοκατασκευές προφανώς ήταν έτσι και αλλιώς ακατάλληλες.

Και κάπου εδώ, στις μέρες μας, ένεκα και των δυσκολιών της εποχής, αναρωτιέσαι.

Να αγοράσω πορτοκάλι Αργεντινής? Τυρί από την Αυστρία? Μακαρόνια Ιταλικά? Και τέλος πάντων να αγοράσω «απέξω» προιόντα που τελικά τα παράγουμε και εμείς στην Ελλάδα? Μήπως να αγοράζω προιόντα ελληνικά για να στηρίξω την ελληνική οικονομία?

Να ξεκαθαρισουμε κατι. Το exciter δεν είναι πορτοκάλι, το linear δεν είναι τυρί και σίγουρα οι κεραίες δεν είναι μακαρόνια.

ΟΜΩΣ. Η Ελλαδα της τεχνολογίας του σήμερα δεν είναι η Ελλάδα της τεχνολογίας 3 δεκαετιών πριν.

Εάν αναζητήσει κανείς προιόντα RF ελληνικής κατασκευής θα εκπλαγεί ευχάριστα. Αρκεί να ξέρει τι ψάχνει. Όπως σε όλα τα προιόντα πασης φύσεως έτσι και στην βιομηχανία του RF υπάρχουν κατηγορίες.

Υπάρχουν broadcast συσκευές για μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας ραδιοφωνικές αγορές. Ειδικότερα θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει μια κατηγορία για πομπούς και κεραίες ισχύος εώς 1 kw, μια μεσαία κατηγορία για 2 μέχρι 5 kw και η μεγάλη κατηγορία από 5 kw και άνω.

Για την 3η κατηγορία, από 5 kw και άνω, θα λέγαμε πως η εισαγωγή τους ως λύση, εξακολουθεί να είναι μονόδρομος. Για την μεσαία κατηγορία από 2 εως 5 kw και πάλι οι εταιρείες του εξωτερικού κερδίζουν το στοίχημα, αν και έχουν υπάρξει αξιόλογες προσπάθειες και από εγχώριες εταιρείες.

Εκεί που αλλάζει το σκηνικό είναι στην μικρή κατηγορία. Για πομπούς και κεραίες εως 1 kw. Αυτή η κατηγορία θεωρώ ότι είναι εκείνη που στο σύνολο της για rf προιόντα είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της ραδιοφωνικής πίττας στην Ελλάδα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ραδιοφωνικών σταθμών στην χώρα μας έχει ανάγκη από πομπούς και κεραίες για ισχύ εώς 1 kw. Είτε αυτό αφορά τον βασικό πομπό του σταθμού είτε την εφεδρεία. Και σε αυτην την αγορά εδώ και αρκετά χρόνια οι αναγνωρισμένοι Οίκοι του εξωτερικού έχουν να ανταγωνιστούν αρκετές ελληνικές εταιρείες.

Προϊόντα ελληνικής κατασκευής με προδιαγραφές υπάρχουν πια σε πληθώρα. Fm (and AM) Exciter, linear, antennas, coupler, splitters, filters, encoders IP for Mpx, Synchro cast Systems, etc.

Ονόματα όπως οι Hellenic Microwave, Αspisys ltd, Ηλεκτρον RF, Sigmacom Broadcast , Hipro-tech κτλ αρκετά χρόνια τώρα παρουσιάζουν προϊόντα προδιαγραφών σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Αν και όλες αυτές οι ελληνικές εταιρείες είναι επιπέδου βιοτεχνίας, σε πολλές περιπτώσεις, τα προϊόντα τους δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα ανάλογα του εξωτερικού.

Οι συσκευές που προσφέρουν οι συγκεκριμένες ελληνικές εταιρείες χαρακτηρίζονται από ποιότητα κατασκευής, αξιοπιστία, λειτουργικότητα και συνήθως με πολύ καλό customer service και after sales service. Όσον αφορα δε τις τιμές, σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ ανταγωνιστικές.

Επίσης υπάρχουν πολλές αξιόλογες ελληνικές βιοτεχνίες που προσφέρουν κεραιοσυστήματα ελληνικής κατασκευής και σχεδίασης.

Όπως είπαμε και νωρίτερα υπάρχουν κλίμακες στις ανάγκες των σταθμών. Δεν χρειάζονται όλοι οι σταθμοί πομπούς και κεραιοσυστήματα 10+ kw. Άλλωστε δεν έχουν όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ούτε το ίδιο διαθέσιμο budget ούτε τις ίδιες ανάγκες.

Εάν λοιπόν είσαι ένας ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού κατηγορίας small market η και medium market, ίσως αξίζει να ρίξεις μια ματιά και στις εγχώριες λύσεις.

What do you think?

Written by Kostas Sitopoulos

Ξεκίνησε το 1982 να ασχολείται με το πειρατικό ραδιόφωνο. Αρχικά διαβάζε μανιωδώς Τεχνική Εκλογή, τον Ερασιτέχνη, τις Ηλεκτρονικές Κατασκευές κτλ. Και μετα ένα ξεχωριστό δώρο του άλλαξε την ζωή. Ένας ξαδελφός του, ραδιοπειρατής στα Μεσαία, του έκανε δώρο ένα μικρό πομπουδάκι στα FM. Αυτό ήταν. Ακολούθησαν άλλοι μεγαλύτεροι πομποί και τελικά ακολούθησε το 1986 και το πρώτο δικαστήριο για ραδιοπειρατία. Στα 17 του δηλαδή. Λίγο αργότερα ξεκίνησε να σπουδάζει ηχολήπτης στην Σχολή Παπαντωνοπούλου αλλά τα παράτησε για να πάει στρατό. Όμως δεν παράτησε και το ραδιόφωνο. Μέσα στα επόμενα χρόνια τον φιλοξένησαν τα μικρόφωνα των Jeronimo Groovy 88.9 FM, Galaxy 92, Αθηνα 984, Kiss FM, Klik FM, Best Radio, Mad Radio, Easy FM, Nostos, Λάμψη FM κτλ. Και τότε ήρθε η πιο ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση. Να αναλάβει Διευθυντής Προγράμματος του VILLAGE FM 88,3. Ο σταθμός που μέσα σε 14 μήνες συγκέντρωσε 535.000 ακροατές στην Αθήνα, αγγίζοντας το 13,3 % ακροαματικότητα, νούμερο ρεκόρ για σταθμό με ξένο ρεπερτόριο, ακόμη και σήμερα. Επειτα πήγε για 2 χρόνια στην Κύπρο ως Διευθυντής προγράμματος και Σύμβουλος σε θέματα ραδιοφώνου. Παράλληλα έμπλεξε και με τον περιοδικό Τύπο, ακόμη και με εφημερίδες κτλ, αλλα πάντα η Νο1 αγάπη του ήταν και είναι το ραδιόφωνο. Μέχρι και σήμερα.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Frank & Fame: «ΘΕΛΩ» νέα καμπάνια από το Skroutz.gr

ANT1: Αυτό είναι το πρόγραμμα της σεζόν 2020-2021