in ,

LoveLove

Θα μπορούσε η ύπαρξη (τύπου) ερασιτεχνικών αδειών χαμηλής ισχύος και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα να σώσει τους ιδιωτικούς εμπορικούς σταθμούς της χώρας? (Μερος Β)

H επένδυση για έναν τέτοιο τοπικό σταθμό είναι μικρή και δεν ξεπερνά τα 12 με 15.000 ευρώ. Με κεραία πάνω από το σημείο του κτιρίου που θα στεγάζεται ο σταθμός και φυσικά όχι σε βουνό, με πομπό ισχύος μέχρι 40 watt, και με ένα μικρό λειτουργικό στούντιο.

Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω ένας τέτοιος τοπικός σταθμός χαμηλής ισχύος. Αν θέλει ο Δήμος μπορεί να απασχολεί 2-3 τεχνικούς και οι υπόλοιποι «συνεργάτες» στο σταθμό, θα είναι Δημότες και εθελοντές από το Δήμο που θα βοηθούν κάνοντας εκπομπές κτλ. Έτσι λειτουργούν και στο εξωτερικό αυτου του τύπου οι σταθμοί, έτσι μπορούν να λειτουργήσουν και στην Ελλάδα. Αυτό ισχύει και για τους εκκλησιαστικούς σταθμούς.

Όμως τοπικές άδειες τύπου χαμηλής ισχύος μέχρι 40 watt δεν πρέπει να δοθούν μόνο σε Δήμους και Εκκλησίες. Κατά κύριο λόγο πρέπει να αποκτήσουν τέτοιες άδειες όσοι ιδιώτες επιθυμούν να αποκτήσουν έναν ερασιτεχνικό σταθμό που να εκπέμπει νόμιμα, με χαρτιά και πάντα τοπικά.

Μεταξύ αυτών, υπάρχουν και πολλοί ιδιώτες που καποτε υπήρξαν και πειρατές/ερασιτέχνες και έκαναν το λάθος να αποκτήσουν εμπορικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα, νομίζοντας ότι μπορούν να διαχειριστούν έναν εμπορικό σταθμό με υπαλλήλους κτλ και να τον διατηρούν στον αέρα. Έσφαλαν. Πολλοί τα παράτησαν, αφήνοντας χρέη.

Ένας εμπορικός σταθμός και ως επενδυση και με τα κόστη λειτουργίας του, δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τα κόστη λειτουργίας ενός τοπικού σταθμού ισχύος μέχρι 40 watt. Ένα stereo exciter με audio processor ισχύος 40 watt, ένα κεραιοσύστημα με τα καλωδια κτλ δεν ξεπερνούν τα 5000 ευρώ. Ένα μικρό λειτουργικό στούντιο κτλ 6-7 χιλιάδες ευρώ. Και αυτό είναι όλο.

Υπάρχουν πολλοί ιδιώτες σε όλη τη χώρα που ευχαρίστως θα έκαναν αυτην την επένδυση.

Η αδυναμία τους στα FM βλέπεις, και η αγάπη τους για το ραδιόφωνο.

Όσον αφορά το κόστος μιας τέτοιας ερασιτεχνικής άδειας? 3000 ευρώ για μια άδεια ενός έτους με άμεση δυνατότητα ανανέωσης εφόσον ζητηθεί από τον ιδιοκτήτη της. Η άδεια θα εκδίδεται απευθείας από τους κατά τόπους Δήμους σε συνεννόηση με το ΕΣΡ φυσικά και αφού εγκριθούν ο πομπός και το κεραιοσύστημα από τον ΕΕΤΤ πρώτα.

Εκτός από τους ερασιτέχνες όμως θα πρέπει ανάλογες τοπικές άδειες να παρέχονται σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Σωματεία, Συλλόγους, ειδικές κοινωνικές ομάδες, Νοσοκομεία, Ιδρύματα κτλ. Τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται ετησίως από όλες αυτές τις εκατοντάδες άδειες σε όλη τη χώρα θα χρησιμοποιούνται για το αρμόδιο τμήμα του κλιμακίου του ΕΕΤΤ που θα φροντίζει για την ομαλή λειτουργία ( σεβασμός στην αναγράφουσα ισχύ, αρτιότητα πομπών κτλ) για όλους αυτούς τους σταθμούς.

ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

Περιττεύει να πούμε ότι ο ΕΕΤΤ θα έχει το δικαίωμα ανα πάσα ώρα και στιγμή ημέρα και νύχτα να μπορεί – εφόσον θελήσει – να ελέγξει έναν τέτοιο σταθμό εάν όντως εκπέμπει με την ισχύ των 40 watt και τις σωστές τεχνικές προδιαγραφές.

Και τώρα το θέμα των συχνοτήτων. Όταν εκπέμπεις τοπικά, με εμβέλεια για παράδειγμα 3 χιλιόμετρα, μετα τα 3 χιλιόμετρα στην ίδια συχνότητα μπορεί να εκπέμπει άλλος τοπικός σταθμός. Στην μπάντα των FM μετα από μια απαραίτητη ανακατάταξη των αδειών θα δημιουργηθούν πολλές…κενές συχνότητες Πανελλαδικά.

Αλλωστε και στο παρελθόν είχε χρειαστεί να αλλαξουν συχνότητα ραδιοφωνικοί σταθμοί. Αυτή τη φορά όμως εάν δοθούν μόνο 250 περίπου εμπορικές άδειες σε όλη τη χώρα ( το πώς και το γιατι το αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο) τότε μπορούν όλες οι εμπορικές συχνότητες να σταματούν στους 103 mhz.

Δηλαδή όλοι οι εμπορικοί σταθμοί, μαζί με τους Κρατικούς από τους 87.5 μέχρι τους 103 Mhz. Από τους 103,5 μέχρι τους 107.9 μόνο τοπικές άδειες χαμηλής ισχύος μέχρι 40 watt. H μπορούν να δοθούν 2 τμήματα στην μπάντα, για παράδειγμα από τους 87.5 μέχρι τους 89, 5 και από τους 105,5 μέχρι τους 107,9 και ενδιάμεσος οι εμπορικοί σταθμοί.

Σε κάθε περίπτωση οι εμπορικοί σταθμοί αν μειωθούν, εάν θρησκευτικοί σταθμοί, Δημοτικοί, ερασιτεχνικοί κτλ εκπέμπουν πια τοπικά( δίχως το δικαίωμα να κάνουν διαφημίσεις), το οικονομικό τοπίο για τους εμπορικούς σταθμούς θα αλλάξει αναγκαστικά και προς το καλύτερο.

Προς το καλύτερο καταρχήν για τους ιδιοκτήτες των εμπορικών σταθμών. Αλλα και όσον αφορά τους ιδιοκτήτες των τοπικών σταθμών, περιττεύει να πουμε πόση χαρά και δικαίωση θα νιώσουν αποκτώντας τοπικές άδειες μετα από τόσα χρόνια.

Μέρος Α 

What do you think?

Written by Kostas Sitopoulos

Ξεκίνησε το 1982 να ασχολείται με το πειρατικό ραδιόφωνο. Αρχικά διαβάζε μανιωδώς Τεχνική Εκλογή, τον Ερασιτέχνη, τις Ηλεκτρονικές Κατασκευές κτλ. Και μετα ένα ξεχωριστό δώρο του άλλαξε την ζωή. Ένας ξαδελφός του, ραδιοπειρατής στα Μεσαία, του έκανε δώρο ένα μικρό πομπουδάκι στα FM. Αυτό ήταν. Ακολούθησαν άλλοι μεγαλύτεροι πομποί και τελικά ακολούθησε το 1986 και το πρώτο δικαστήριο για ραδιοπειρατία. Στα 17 του δηλαδή. Λίγο αργότερα ξεκίνησε να σπουδάζει ηχολήπτης στην Σχολή Παπαντωνοπούλου αλλά τα παράτησε για να πάει στρατό. Όμως δεν παράτησε και το ραδιόφωνο. Μέσα στα επόμενα χρόνια τον φιλοξένησαν τα μικρόφωνα των Jeronimo Groovy 88.9 FM, Galaxy 92, Αθηνα 984, Kiss FM, Klik FM, Best Radio, Mad Radio, Easy FM, Nostos, Λάμψη FM κτλ. Και τότε ήρθε η πιο ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση. Να αναλάβει Διευθυντής Προγράμματος του VILLAGE FM 88,3. Ο σταθμός που μέσα σε 14 μήνες συγκέντρωσε 535.000 ακροατές στην Αθήνα, αγγίζοντας το 13,3 % ακροαματικότητα, νούμερο ρεκόρ για σταθμό με ξένο ρεπερτόριο, ακόμη και σήμερα. Επειτα πήγε για 2 χρόνια στην Κύπρο ως Διευθυντής προγράμματος και Σύμβουλος σε θέματα ραδιοφώνου. Παράλληλα έμπλεξε και με τον περιοδικό Τύπο, ακόμη και με εφημερίδες κτλ, αλλα πάντα η Νο1 αγάπη του ήταν και είναι το ραδιόφωνο. Μέχρι και σήμερα.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Θα μπορούσε η ύπαρξη (τύπου) ερασιτεχνικών αδειών χαμηλής ισχύος και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα να σώσει τους ιδιωτικούς εμπορικούς σταθμούς της χώρας? (Μερος Α)

Τα οφέλη ενός καλού brief για την παραγωγή ραδιοφωνικών σποτ