in ,

LoveLove

The Blue Hour

Τι είναι η blue hour;

Η blue hour είναι ένα σύντομο χρονικό διάστημα όπου ο ήλιος δεν είναι ορατός στον ορίζοντα πριν ανατείλει και αφού δύσει. Παρόλο που ονομάζεται μπλε ώρα η διάρκεια της είναι περίπου 20 λεπτά και αλλάζει ανάλογα με την περίοδο του χρόνου και την τοποθεσία.

Κατά την διάρκεια της blue hour οι αποχρώσεις του τοπίου έχουν τους τόνους του μπλε δίνοντας έντονα την αίσθηση της νύχτας. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που δίνουν την ακριβή ώρα που ξεκινάει και διαρκεί η μπλε ώρα ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε σωστά και να εκμεταλλευτούμε αυτή την περίοδο.

Σωστές ρυθμίσεις

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις ρυθμίσεις της κάμερας σε συνθήκες μπλε ώρας. Το φως αυτό το διάστημα δεν είναι αρκετά δυνατό για αυτό χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί φακός με ανοιχτό διάφραγμα f1.8 ή πιο ανοιχτό.

Επίσης θα χρειαστεί να αυξήσουμε το ISO λόγω χαμηλού φωτισμού για την καλύτερη έκθεση του θέματος, αλλά με προσοχή γιατί μπορεί να αυξηθεί ο θόρυβος που μπορεί να προκληθεί και σε κάποιο βαθμό μπορεί να αφαιρεθεί στο post.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να αποτυπωθεί σωστά η μπλε ώρα είναι το white balance. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι ρυθμισμένο στο αυτόματο γιατί θα χαθεί όλη η αίσθηση του εφέ που δίνει αυτή η στιγμή της ημέρας. Η ρύθμιση θα πρέπει να είναι σε daylight mode περίπου στα 5.600K. Αυτή η ρύθμιση θα δώσει αυτή την ψυχρή μπλε εικόνα στα πλάνα.

Ιδανική για νυχτερινές λήψεις

Η blue hour είναι ιδανική για σύντομες νυχτερινές σκηνές όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα φώτα λόγω συνθηκών ή budget. Κατά την διάρκεια της μπλε ώρας υπάρχει αρκετό φως από τον ουρανό για να είναι ορατές οι σιλουέτες των πρωταγωνιστών και παράλληλα φωτισμός από τα φώτα του δρόμου, των αυτοκινήτων και των σπιτιών ώστε να δημιουργήσουμε την ψευδαίσθηση της νύχτας.

Σωστή προετοιμασία για να αποτυπωθεί σωστά

Τα αποτελέσματα των λήψεων κατά την διάρκεια της μπλε ώρας είναι μαγικά αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη οργάνωση εκ των προτέρων γιατί η διάρκειά της είναι πολύ σύντομη. Θα πρέπει να βρεθούμε νωρίς στο location, να στηθεί η μηχανή, οι πρωταγωνιστές – αν υπάρχουν – να ξέρουν τις κινήσεις τους στον χώρο και όλα να είναι έτοιμα μόλις ξεκινήσει το «παράθυρο» της μπλε ώρας.

What do you think?

Written by Eleni Agathonikiadou

Η Ελένη Αγαθονικιάδου γεννήθηκε στο Μπρνο της Τσεχίας (στην πόλη του Μίλαν Κούντερα). Σπούδασε δημοσιογραφία και σκηνοθεσία. Έχει βραβευτεί το 1998 στην Τσεχία και την Αυστρία για την μικρού μήκους ταινία "Η μύγα". Εργάζεται στην Ελλάδα και στην Τσεχία σε τηλεοπτικά σήριαλ, ντοκιμαντέρ, θεατρικά έργα και σε ταινίες μεγάλου μήκους.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Like & Share Radioshow με τον Ηλία Ξυνόπουλο και την Μαρία Καραουλάνη

Όλο και περισσότεροι εμπορικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί βάζουν «λουκέτο» Γιατί άραγε?