in , ,

LoveLove

IBC 2022 round-up Ikegami

Ikegami

Η παλιά -76 ετών- ιαπωνική εταιρεία είναι γνωστή για τις σπουδαίες κάμερες που φτιάχνει, όχι μόνο στο broadcast πεδίο. Η Ikegami κατασκευάζει επίσης εξοπλισμό (κάμερες, μόνιτορς, εγγρα-φείς) για νοσοκομεία καθώς και συστήματα για συστήματα ασφαλείας (κάμερες, καταγραφικά, μόνιτορς) για μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς.

Η σπουδαία αυτή ιαπωνική εταιρεία παρ’όλο που πάντα έφτιαχνε πολύ καλές κάμερες broadcast (για τις ιατρικές και security κάμερες δεν μπορώ να έχω άποψη) ήταν πάντα μια παρεξηγημένη, παραγνωρισμένη εταιρεία, και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. Ισως να μην έχει η Ikegami τα promotion και διαφημιστικά κονδύλια που έχουν οι μεγαλύτερες ιαπωνικές εταιρείες, η Panasonic και ο κολοσσός Sony, ίσως να μην την ενδιέφερε ποτέ να ανταγωνιστεί τις δύο μεγά-λες της ανταγωνίστριες αλλά η ουσία παραμένει η ίδια:

Η Ikegami πάντα άξιζε μιας καλύτερης θέσης στην καρδιά μας και στις προτιμήσεις μας όλων όσοι εργαζόμαστε επαγγελματικά στο broadcasting παγκοσμίως.

Για του λόγου το αληθές θα σας θυμίσω (στους παλαιότερους) ότι το 1999 η Ikegami λανσάρισε τις Editcam2, τις πρώτες tapeless κάμερες σε όλο τον κόσμο, δηλαδή τις πρώτες broadcast κά-μερες που δεν έγραφαν σε κασέτα αλλά σε σκληρό δίσκο, το περιβόητο Fieldpack, μία κάρτριτζα που περιείχε μέσα της έναν σκληρό δίσκο των 120 GB. Παρ’όλο που αυτό τότε ήταν ένα επανα-στατικό προϊόν, μια κάμερα που έφερε πραγματική επανάσταση στη δουλειά μας, δεν κουνήθηκε φύλλο, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη -παγκοσμίως- αυτή η σπουδαία κάμερα! Εμπορικά ήταν μια μεγάλη αποτυχία!

Μάλιστα, λίγα χρόνια αργότερα, το 2002, η τότε αντιπρόσωπος της Ikegami στην Ελλάδα, μου είχε δώσει μια κάμερα Editcam2 για να της κάνω το πρώτο της επί-σημο τεστ στην Ελλάδα. Η κάμερα αυτή έγγραφε σε αποσπώμενο σκληρό δίσκο, σε φιλικά -προς τους Avid NLEs- αρχεία! Ηταν υπέροχη κάμερα! Καταπληκτική κάμερα! Της άξιζε πολύ καλύτερη τύχη!

Αυτή ήταν η -πρωτοποριακή για την εποχή της- κάμερα Editcam2 της Ikegami που κυκλοφόρησε πριν 23 χρόνια, το 1999. Αυτή η σπουδαία κάμερα ήταν η πρώτη -παγκοσμίως- broadcast κάμερα που έγραφε σε σκληρό δίσκο.

Τρεις ώρες και δεν μου έφτασαν!

Το πρωί του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου 2022 κατά τις 10 το πρωί, αμέσως μόλις άνοιξαν οι τερά-στιες αίθουσες του RAI Amsterdam, έκανα την πρώτη μου στάση για ρεπορτάζ στο γωνιακό περίπτερο της Ikegami στην μεγάλη αίθουσα 8. Καλημέρισα με “οχάϊο γκοζαϊμάς μίνα-σαν” τους ιάπωνες διευθυντές της εταιρείας και έπιασα δουλειά συζητώντας μαζί τους για τα προϊόντα που έφεραν στο Αμστερνταμ. Με το εσπρέσο καφεδάκι που με κέρασαν οι άνθρωποι της Ikegami ανά χείρας και με μεγάλο ενδιαφέρον και όρεξη για έρευνα έφαγα τρεις ώρες στο booth της Ikegami.
Πολλά από τα προϊόντα της εταιρείας τράβηξαν το ενδιαφέρον μου, θα μείνω όμως μόνο σε δύο-τρία απ’αυτά:

UHK-X700 IP-capable UHD HDR HFR camera
H νέα αυτή κάμερα (όπως και η studio-version αδερφή της UHK-X750) ντεμπουτάρισε στην φε-τινή IBC. Είναι το νέο μοντέλο της πολύ καλής σειράς Unicam XE 4K HDR. Οσοι πηγαίνετε τακτι-κά στο Αμστερνταμ και την IBC θα θυμάστε ότι την σπουδαία αυτή σειρά καμερών η Ikegami την πρωτολανσάρισε το 2016.
Πολύ εντυπωσιακή σε χαρακτηριστικά αυτή η νέα κάμερα της Ikegami, προσφέρει πολλά καλού-δια, από πού να πρωτοαρχίσω!

Η κάμερα έχει για αισθητήρες τρία global shutter 4K CMOS μεγέθους δύο τρίτων της ίντσας, κάτι που προσφέρει πολύ καλύτερη και καθαρότερη εικόνα όταν τραβάς οθόνες led ή θέματα με πολύ έντονο backlight ή με φλασιές και strobos (όπως συναυλίες). Και βέβαια με κάμερες που έχουν global shutter αισθητήρες δεν έχεις rolling shutters και άσχημα εφέ τύπου jello όταν έχεις γρήγο-ρες κινήσεις στο θέμα σου ή στην κάμερα ή και στα δύο ταυτόχρονα.

Η κάμερα μπορεί να καλύψει τα HDR πρότυπα και βέβαια το BT2020 color space, και έχει δυνα-τότητα για HFR, δηλαδή κάνει overcranking δύο φορές σε ανάλυση UHD και 8 φορές σε ανάλυση HD. Η νέα UHK-X700 επίσης είναι IP-capable κάμερα.

Η ολοκαίνουργια UHK-X700 της Ikegami ντυμένη με τα στουντιακά της αξεσουάρ και φακό πάνω στο πέντεσταλ.

Θα μπορούσε να κάνει και σινεμά αυτή η σπουδαία κάμερα!

H ολοκαίνουργια αυτή κάμερα της Ikegami έχει στην καρδιά της τον πανίσχυρο επεξεργαστή ΑΧ2
έναν επεξεργαστή που σχεδιάζει και κατασκευάζει η ίδια η Ikegami και είναι αυτός που προσφέ-ρει στην κάμερα ιδιότητες HFR (High Frame Rates) αλλά και πεντακάθαρη, κρυστάλινη εικόνα σε δύσκολα fields όπως οι αγώνες αυτοκινήτων και οι συναυλίες. Αυτός ο πανίσχυρος επεξεργα-στής, σε συνεργασία με τους τρεις μεγάλους global shutter αισθητήρες CMOS δίνει στην κάμερα εικόνες πολύ υψηλής ποιότητος, χωρίς flash bands, άψογη χρωματική αναπαραγωγή χωρίς χρω-ματικά έλιαζινκς (aliasings), και εκείνα τα χαρακτηριστικά -στις κάμερες της Ikegami- πανέμορφα και φυσικά skintones. Θα μπορούσες να κάνεις και πανέμορφες ταινίες μ’αυτή την δυνατή κάμε-ρα παρ’όλο το ότι είναι μια γνήσια, καθαρόαιμη, broadcast κάμερα και όχι μια cine κάμερα. Προσωπικά θα το τολμούσα!

Εδώ βλέπετε την σπουδαία UHK-X700 με το EFP στήσιμό της και φακό broadcast και όχι studio/OB.
Προσέξτε τον πλούτο εισόδων/εξόδων σε άκρως επαγγελματικά βύσματα. Ο,τι και να ζητήσετε για πατσάρισμα θα το βρείτε στην πλάτη της Unicam UHK-X700.

Η καλή πολωνική εταιρεία Transmisjelive εξοπλίζει όλα της τα OBvan και τα ENG/EFP συνεργεία της με τις νέες κάμερες της Ikegami.

 

UHL-F4000 compact, lightweight HDR camera

Αλλη μια κάμερα που προσωπικά μου άρεσε ιδιαίτερα στο booth της Ikegami ήταν αυτή η ελα-φριά, μικρή και συμπαγής multi-role κάμερα. Με μικρές διαστάσεις και βάρος μόνο 1 κιλό η κά-μερα αυτή είναι ιδανική για aerial shots αξιώσεων, δηλαδή πλάνα drones ανώτερης ποιότητος, αλλά και ρομποτικές εφαρμογές μέσα στο στούντιο.
Στην καρδιά της μικρής αυτής κεφαλής/κάμερας υπάρχουν τρεις αισθητήρες CMOS τύπου global shutter. Η σύνδεση και επικοινωνία της κεφαλής/κάμερας με το CCU γίνεται με duplex τρόπο και με καλώδιο οπτικής ίνας που μπορεί να φτάσει τα 10 χιλιόμετρα μήκος.
Τέλος, η κάμερα αυτή προσφέρει ανάλυση 4Κ (UHD) και καλύπτει πρότυπο HDR.

HQLM-3125X master monitor

Παρ’όλο που δεν είναι καινούργιο αυτό το απίθανο μόνιτορ το ξαναβρήκα μπροστά μου στο περί-πτερο της Ikegami και το ερωτεύτηκα πάλι! Μιλάμε για ένα καταπληκτικό reference μόνιτορ με LCD οθόνη 31 ίντσες, multi-format, και ανάλυση 4Κ.
Το μόνιτορ αυτό είναι κατηγορίας Grade-1, προσφέρει HDR και ξεχωρίζει με τα πολύ ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Η οθόνη του είναι δύο στρωμάτων, double layer LCD, με υψηλή φωτεινό-τητα 1000 Nits και κοντράστ 1.000.000 προς 1. Στις συνδέσεις θα βρούμε εισόδους και εξόδους σε διπλά BNC 12G-SDI, τρία 3G-SDI και HDMI. Οι γωνίες θέασης είναι 178 μοίρες οριζοντίως και καθέτως, και βέβαια ένα τέτοιο master μόνιτορ αναφοράς δεν μπορεί παρα να είναι δεκάμπιτο.

Αυτό που μου άρεσε πάντα σ’αυτό το μόνιτορ είναι το gamut marker, κάτι που δεν το βρίσκεις σε όλα τα ανταγωνιστικά reference monitors. Και βέβαια ένα εργαλείο τέτοιας ποιότητας, πέρα από τα αυτονόητα “παιδικά” color spaces (Rec-709, DCI-P3) καλύπτει και το “ανδρικό” BT.2020 όπως βέβαια και όλα τα HDR (HLG & PQ).

Το πίσω μέρος του reference monitor HQLM-3125X όπου βλέπουμε όλων των ειδών τα βύσματα εισόδου/εξόδου και τα δύο μεγάλα blowers για την ψύξη της οθόνης.

 

Τα 10 σημαντικά επιτεύγματα και πρωτιές της Ikegami που δεν γνωρίζατε

Είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε αυτό το άρθρο δεν γνωρίζετε όλα αυτά που γράφω παρακάτω, αυτά τα σημαντικά επιτεύγματα της Ikegami, της εγκληματικά παρεξηγημένης και παραγνωρισμένης, υποτιμημένης αυτής εταιρείας. Αν δεν το κάνω εγώ που αγαπώ τα σπουδαία προϊόντα αυτής της καλής εταιρείας, ποιός θα το κάνει;

1): Το 1962 η Ikegami κατασκεύασε τις πρώτες broadcast φορητές κάμερες, τις περιβόητες “Handy Looky” και προμήθευσε μ’αυτές το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο CBS για να καλύψει live την εκτόξευση του διαστημικού δορυφόρου Aurora 7.

2): To 1972 η Ikegami λανσάρισε την πρώτη της έγχρωμη στουντιακή τηλεόραση, την ΤΚ301 και μ’αυτές τις κάμερες κάλυψε τους ολυμπιακούς αγώνες του Σαπόρο στην Ιαπωνία.

3): Το 1981 η Ikegami παίρνει το πρώτο της βραβείο EMMY για τις studio κάμερές της ΗΚ-302.

4): Το 1983 η Ikegami παίρνει το δεύτερο βραβείο της EMMY για την κάμερά της EC-35, την πρώτη electronic cinematography κάμερα του κόσμου.

5): To 1988 η Ikegami βγάζει στην αγορά την πρώτη broadcast κάμερα με CCDs στον κόσμο, την Unicam HL-55, την οποία την έχω δουλέψει στα πρώτα μου χρόνια στην ελληνική τηλεόρα-ση, με βίντεο Betacam.

6): Το 1989 η Ikegami βγάζει την πρώτη 3D τηλεοπτική κάμερα του κόσμου.

7): Το 1990 η Ikegami κυκλοφορεί το πρώτο της camcorder, το Betacam-SP HL-V55.

8): Το 1994 η Ikegami βραβεύεται με το τρίτο της βραβείο EMMY για τις τεχνολογίες Skin-tone Detail και Control Edge Enchancement που χρησιμοποιεί στις κάμερές της.

9): To 1999 η Ikegami βγάζει στην αγορά την πρώτη tapeless κάμερα broadcast του κόσμου, την Editcam2, μια υπέροχη κάμερα που έγραφε ψηφιακά αρχεία σε δίσκο 120GB.

10): Το 2001 η Ikegami κυκλοφορεί την θρυλική HDK-790E, την πρώτη full digital κάμερα broadcast του κόσμου και μία από τις καλύτερες κάμερες όλων των εποχών παγκοσμίως!

Μία από τις καλύτερες κάμερες broadcast όλων των εποχών παγκοσμίως, η HDK-790 της Ikegami!

Η πρώτη κάμερα broadcast του κόσμου με FIT-CCDs και όχι λυχνίες/καθοδικούς σωλήνες, η HL-55 της Ikegami. Την κάμερα αυτή την δούλεψα στα πρώτα χρόνια μου, αρχές 90’s, στην ελληνική τηλεόραση με βίντεο Betacam.

Η πρώτη electronic cinematography κάμερα του κόσμου, η Ikegami EC-35, η οποία χάρισε το δεύτερο βραβείο EMMY στην Ikegami το 1983.

Η TK-302, η πρώτη έγχρωμη studio κάμερα της Ikegami που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στο γιαπωνέζικο κανάλι ΝΗΚ (Nihon Keizai).

Η θρυλική “Handy Looky” φορητή κάμερα της Ikegami που κυκλοφόρησε το 1962.

Αυτή είναι η HL-33, φορητή κάμερα ENG, που κυκλοφόρησε η Ikegami το 1973.

Η άποψη του συντάκτη

Η άποψή μου για την Ikegami και τα προϊόντα της νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη ήδη από τον μεγάλο πρόλογο αυτού του άρθρου. Λατρεύω τις κάμερες της Ikegami, εργάστηκα στην ελληνική τηλεό-ραση στο ξεκίνημά μου πριν 30 χρόνια με τις απίθανες, άσπαστες, “θωρακισμένες” Betacam-SP κάμερες της Ikegami, και μετά από πολλά χρόνια, το 2002, είχα τη χαρά και την τιμή να κάνω και το πρώτο επίσημο τεστ στην Ελλάδα της απίθανης Editcam2, της πρωτοποριακής τότε broad-cast κάμερας που έγραφε σε κάρτριτζα με σκληρό δίσκο μόλις 120GB (τότε, το 2002, τα 120GB ήταν τεράστια χωρητικότητα) σε αρχεία πολύ φιλικά για τους AVID NLEs.
Την τελευταία 20ετία που επισκέπτομαι τα μεγάλα shows/συνέδρια της δουλειάς μας σε Αμστε-ρνταμ, Μόναχο, Λας Βέγκας, Νέα Υόρκη, βλέπω την εκτίμηση που δείχνουν στην Ikegami πολλοί επαγγελματίες απ’όλο τον κόσμο. Με άλλα λόγια, οι κάμερες της Panasonic και της Sony δεν έχουν απολύτως τίποτα παραπάνω από τις κάμερες της Ikegami! To μόνο που έχουν παραπάνω, αναμφισβήτητα, είναι τμήμα PR και διαφημιστικό τμήμα.

περισσότερες πληροφορίες: Bon Studio

What do you think?

Written by Panos Golfis

ο Πάνος Γκόλφης, είναι βραβευμένος σε διεθνή φεστι-βάλ διευθυντής φωτογραφίας και φωτιστής με μεγάλη εμπειρία στην Ελλάδα και το εξω-τερικό. Έχει το μάτι του πίσω από κινηματογραφικές και φωτογραφικές μηχανές από μικρό παιδί καθώς σε ηλικία 6 ετών τραβούσε τις δικές του ταινίες με την προσωπική του Super-8 κινηματογραφική μηχανή και εμφάνιζε/τύπωνε A/M φωτογραφίες στο αυτοσχέδιο darkroom του πατέρα του.
Σπούδασε κινηματογράφο το 1992 στη Νέα Υόρκη, στη σχολή του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, στην NYFA (New York Film Academy) την πρώτη χρονιά λειτουργίας της σχολής πριν αλλάξει διεύθυνση/location και ιδιοκτησία.
Εχει έδρα του την Αθήνα και εργάζεται σε όλο τον κόσμο. Μιλάει αγγλικά και ιαπωνικά, φωτίζει θεατρικές, μουσικές παραστάσεις, όπερες και shows, και ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, music-videos, εταιρικά βίντεο, διαφημιστικά.

Σταματης Κοκκοτας το νούφαρο που χάθηκε

Αν δηλώσω «μάπα ο Παπακαλιάτης» θα… κινδυνεύσω;