Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, η ακρόαση του ραδιοφώνου με αφορμή το ξέσπασμα του COVID-19 αυξήθηκε κατά πολύ. Πολλοί ήταν εκείνοι, σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών μεταξύ 18-65 ετών, που προτίμησαν να ενημερωθούν για τα νέα, τα μέτρα ή τις εξελίξεις του κορονοϊού από την αγαπημένη τους ραδιοφωνική εκπομπή ή από το δελτίο ειδήσεων ενός σταθμού. Ποιοι είναι οι λόγοι που έκαναν τον κόσμο να στραφεί στο ραδιόφωνο ως μέσο ενημέρωσης;
Το ραδιόφωνο υπήρξε ένα καθοριστικό μέσο ενημέρωσης σε καιρό μεγάλων και σημαντικών γεγονότων που επιδρούσαν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Από ότι φαίνεται στο κοινωνικό ασυνείδητο μια τέτοια συμπεριφορά είναι καταγεγραμμένη και ενδεχομένως να είναι μια αντανακλαστική αντίδραση. Παρόλαυτα δεν είναι λίγες οι αιτίες που μπορεί να πηγαίνουν ακόμα πιο βαθιά. Η ενημέρωση που προσφέρει η τηλεόραση σίγουρα μπορεί να έχει μια πιο καίρια θέση στην ζωή μας αλλά πολλοί είναι εκείνοι που δεν αρκούνται σε αυτήν. Η ανάγκη να ενημερώνονται οι πολίτες από διαφορετικά μέσα ενημέρωσης για να διαμορφώσουν μια πιο σφαιρική και εμπεριστατωμένη άποψη γύρω από ένα ζήτημα έχει γίνει μεγάλη και πιο ισχυρή από τα προηγούμενα χρόνια. Το ραδιόφωνο, λοιπόν, έρχεται σε αυτό το σημείο να γίνει ένας φορέας ενημέρωσης με πληροφορίες που διακρίνονται από μεγαλύτερη ακρίβεια και εγκυρότητα και να δώσει βήμα σε ένα σύνολο απόψεων που αξίζει να ακουστούν στην δημόσια σφαίρα.
Υπάρχει, όμως, και ένας ακόμη λόγος που οι ακροατές μπορεί να προτιμούν μια ραδιοφωνική συχνότητα για την ενημέρωση τους. Η αίσθηση του «τοπικού» σημείου αναφοράς. Ποια μαγαζιά θα λειτουργήσουν, με τι ωράρια, ποια και πόσα κρούσματα υπάρχουν στην περιοχή; Όταν οι απαντήσεις αυτές δίνονται ζωντανά, από μία γνώριμη φωνή που εκπέμπει στο σπίτι τους, αυτόματα μεγαλώνει η αίσθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης γιατί νιώθουν ότι ανήκουν κάπου. Έτσι και η ανάγκη της ενημέρωσης έχει καλυφθεί αλλά και η ανάγκη της κοινωνικής σύνδεσης. Το ραδιόφωνο, λοιπόν, όχι μόνο δεν έχει παρακαμφθεί από τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης αλλά κερδίζει και παραπάνω έδαφος λόγω της άμεσης, «ζωντανής» φωνής του.