in ,

LoveLove

Από το Radio στο Web Radio.

Έτσι για την ιστορία, ο σωστός όρος είναι web station, και όχι web radio, είναι δηλαδή Διαδικτυακός σταθμός. Όμως η ονομασία Web Radio, επικράτησε διότι, τόσο το πρόγραμμα, όσο και το περιβάλλον (το στούντιο ) ενός web σταθμού, (μπορεί να) θυμίζει αρκετά, έναν κλασσικό (μικρό) ραδιοφωνικό σταθμό FM, εξου και το radio. Έτσι λοιπόν επικράτησε τελικώς ο όρος web radio.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι απλώς μια μόδα, αλλά όλο και περισσότεροι web σταθμοί, εμφανίζονται παγκοσμίως από το πουθενά κατά χιλιάδες. Ίσως επειδή όλοι οι άνθρωποι κρύβουν μέσα τους έναν τραγουδιστή, έναν ηθοποιό, η έναν παραγωγό ραδιοφώνου. Οπότε άδεια δεν χρειάζεσαι όπως στην περίπτωση του ραδιοφωνικού σταθμού, άρα που καταλήγεις? Στο Διαδίκτυο. Αναγκαστικά. Οπότε ως ερασιτέχνης, εραστής της Τέχνης, ανοίγεις και εσύ έναν διαδικτυακό σταθμό βασικά για να σε ακούνε…οι φίλοι σου. Το λές και ψώνιο. Κακό δεν είναι βέβαια. Και έτσι, οι περισσότεροι σταθμοί στο ιντερνετ, βασικά είναι εντελώς ερασιτεχνικοί.

ΣΕ ΟΛΑ.

Από την άλλη υπάρχουν και web σταθμοί που είναι εξαιρετικοί στην οργάνωση και στην τεχνική υποδομή. Λίγοι μεν αλλα είναι υπαρκτοί. Με άρτια δομημένο επαγγελματικό στούντιο ON AIR ακόμη και διαθέτοντας PRODUCTION studio, μερικά web radios είναι σχεδόν όμοια με τα ανάλογα studio ενός ραδιοφωνικού σταθμού στα FM. Και είναι αλήθεια, πως, αναλόγως με τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις οικονομικές δυνατότητες που έχει ο ιδιοκτήτης του web radio, τα studio ΟΝ AIR και PRODUCTION μπορεί να είναι ίδια – σε όψη και δυνατότητες – με εκείνα που χρησιμοποιούν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί.

ΟΝ AIR? Αφού δεν έχει AIR στο Διαδίκτυο! Δεν υπάρχει…κεραία, εκπομπή για τον «αέρα»! Εντάξει τώρα, ψιλά γράμματα. Το ΟΝ AIR studio και εδώ, είναι το βασικό studio από το οποίο “φεύγει” ζωντανά το πρόγραμμα του Web Radio όλο το 24ωρο. Όσον αφορά το PRODUCTION είναι το studio στο οποίο ηχογραφούμε και εδώ, είτε εκπομπές, είτε διαφημιστικά μηνύματα, και ότι “παίζει” στον «αέρα» του Web Radio. Πάντως, είναι γεγονός ότι δεν είναι απολύτως αναγκαία η ύπαρξη ενός PRODUCTION studio σε ένα Web σταθμό. Πρακτικά, υπάρχει η δυνατότητα το imaging και γενικώς υλικό που θα μεταδίδει ο σταθμός να το αποκτά από κάποιο studio out source. Επίσης οι web σταθμοί, όταν δεν κάνουν live streaming, οπότε «παίζει» πρόγραμμα από τον server που έχει μπει σε mode automation, χρησιμοποιούν το ON AIR studio για χρήση production πολύ συχνά.

Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλα ειναι πολύς ο κόσμος που αδυνατεί να καταλάβει, ότι άλλο Web σταθμός, και άλλο ραδιοφωνικός σταθμός.

Αφου δεν υπάρχει κεραία και δεν υπάρχει πομπός βρε αδερφέ. Αλλα τι τα θες τι τα γυρεύεις. Λεπτομέρειες, θα πούνε ορισμένοι.

Μια σημαντική και βασική διαφορά των 2…σταθμών, είναι μεταξύ άλλων ο τρόπος και το Μέσο με τον οποίο ακούνε οι ακροατές το μεταδιδόμενο πρόγραμμα. Στην περίπτωση του ραδιοφωνικού σταθμού ο ακροατής ακούει μέσα από το ραδιόφωνό του (εκτός και εάν ο ραδιοφωνικός σταθμός μεταδίδει το πρόγραμμα του ΚΑΙ μέσω Διαδικτύου ) ενω στην περίπτωση του web radio ο ακροατής ακούει ΜΟΝΟ μέσω Διαδικτύου. Έτσι, για να υπενθυμίζουμε τα βασικά.

Διότι ΠΟΛΛΟΙ που ασχολούνται επαγγελματικά ΔΕΝ έχουν κατανοήσει ακόμη ότι το περιβάλλον και οι συνήθειες των ακροατών στο Διαδικυακό «ραδιόφωνο» ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΑΚΟΥΝΕ ΟΙ ΑΚΡΟΑΤΕΣ ΣΤΑ FM.

Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να ακούει μέχρι στιγμής είναι οι κλασσικοί για έναν web σταθμό: PC, MAC, Laptop, Tablet, και βεβαίως με κινητό τηλέφωνο Smartphone, με την βασική προϋπόθεση φυσικά να υπάρχει και σύνδεση με το Ιντερνετ, η κανενα free wifi καπου γύρω.

Κατι που επίσης μπορεί να ακούγεται παράξενο, είναι η άγνοια αρκετού κόσμου που αδυνατεί να καταλάβει, ότι για να μπορέσεις να ακούσεις εναν Web σταθμό, θα πρεπει βασικά να μπεις στην ιστοσελίδα του. Δεν μπορεις να τον ακούσεις με ενα κλασσικό ραδιόφωνο / tuner.

Προς το παρόν στην Ελλαδα όλα αυτά, καθότι φορητούς δέκτες tuner που να είναι δυνατό να τα λαμβάνουν όλα, fm, dab+ και web stations έχουμε δει στην εγχώρια αγορά ελάχιστους.

Και καπου εδώ αποκαλύπτεται και το ουσιαστικό πρόβλημα της αγοράς. Πώς να απαιτήσεις από τον ακροατή – πελάτη να αποκτήσει την συνήθεια να ακούει έναν web σταθμό, όπως άκουγε ένα ραδιοφωνικό σταθμό, όταν είναι άφαντοι βασικά οι καταλληλοι δέκτες? Εάν του είναι εύκολο να αποκτήσει ένα φορητό «ραδιόφωνο» για να ακούει όχι μόνο fm και…DAB+(εδώ γελάμε) αλλα κυρίως web σταθμούς με – επαναλαμβάνω – ΦΟΡΗΤΗ συσκευή, κάτι θα γινόταν. Όπως στο εξωτερικό, όπου οι φορητές συσκευές σαρώνουν σε πωλήσεις, με τιμές για όλες τις τσέπες.

Οπότε από το Radio στο Web Radio, ένας φορητός δέκτης θα βοηθούσε πολύ την «μετάβαση» που οραματίζονται πολλοί. Υπάρχει κανένας μεγαλοεισαγωγέας να ασχοληθεί με αυτή την αγορά?

What do you think?

Written by Kostas Sitopoulos

Ξεκίνησε το 1982 να ασχολείται με το πειρατικό ραδιόφωνο. Αρχικά διαβάζε μανιωδώς Τεχνική Εκλογή, τον Ερασιτέχνη, τις Ηλεκτρονικές Κατασκευές κτλ. Και μετα ένα ξεχωριστό δώρο του άλλαξε την ζωή. Ένας ξαδελφός του, ραδιοπειρατής στα Μεσαία, του έκανε δώρο ένα μικρό πομπουδάκι στα FM. Αυτό ήταν. Ακολούθησαν άλλοι μεγαλύτεροι πομποί και τελικά ακολούθησε το 1986 και το πρώτο δικαστήριο για ραδιοπειρατία. Στα 17 του δηλαδή. Λίγο αργότερα ξεκίνησε να σπουδάζει ηχολήπτης στην Σχολή Παπαντωνοπούλου αλλά τα παράτησε για να πάει στρατό. Όμως δεν παράτησε και το ραδιόφωνο. Μέσα στα επόμενα χρόνια τον φιλοξένησαν τα μικρόφωνα των Jeronimo Groovy 88.9 FM, Galaxy 92, Αθηνα 984, Kiss FM, Klik FM, Best Radio, Mad Radio, Easy FM, Nostos, Λάμψη FM κτλ. Και τότε ήρθε η πιο ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση. Να αναλάβει Διευθυντής Προγράμματος του VILLAGE FM 88,3. Ο σταθμός που μέσα σε 14 μήνες συγκέντρωσε 535.000 ακροατές στην Αθήνα, αγγίζοντας το 13,3 % ακροαματικότητα, νούμερο ρεκόρ για σταθμό με ξένο ρεπερτόριο, ακόμη και σήμερα. Επειτα πήγε για 2 χρόνια στην Κύπρο ως Διευθυντής προγράμματος και Σύμβουλος σε θέματα ραδιοφώνου. Παράλληλα έμπλεξε και με τον περιοδικό Τύπο, ακόμη και με εφημερίδες κτλ, αλλα πάντα η Νο1 αγάπη του ήταν και είναι το ραδιόφωνο. Μέχρι και σήμερα.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Δήλωση κεραιών ραδιοφωνικών σταθμών

TVC Εμπορικού συλλόγου Αθηνών DP’s Version