Είναι θέμα χρόνου πλέον να έρθει το 5G στην ζωή μας. Αυτό φυσικά έχει δημιουργήσει ένα κύμα παραπληροφόρησης, όπως κάθε τι καινούργιο στην τεχνολογία. Όσο πλησιάζει η στιγμή, όμως, τόσο περισσότερο αποκτούμε γνώση γύρω από αυτό και τα πράγματα μπαίνουν σιγά σιγά στην θέση τους.
Βασικά στοιχεία 5G
Το όνομα 5G καθορίστηκε από τον οργανισμό ρύθμισης προδιαγραφών, το 3GPP. Το 3GPP αποτελείται από διάφορες εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή υλικού και λογισμικού 5G. Στην αρχή χρησιμοποιούσαμε το 3G, το οποίο αποτέλεσε βάση για το 4G που γνωρίζουμε τώρα ως LTE. Συνεπώς, οι νέες προδιαγραφές εξελίσσονται μέσω των διαδοχικών εκδόσεων που διαμορφώνονται από τα μέλη του 3GPP.
Το 5G μπορεί να λειτουργήσει σχεδόν σε οποιαδήποτε συχνότητα από 600 MHz έως 40 GHz σήμερα. Εταιρείες όπως η Sprint και η T-Mobile το κάνουν ήδη γι’ αυτό και οι καταναλωτές τους έχουν πάρει ήδη μια πρώτη γεύση από το 5G. Η πλειονότητα των εφαρμογών 5G θα χρησιμοποιεί κυρίως φάσμα στις ζώνες Sub-6GHz, σε εκείνες δηλαδή που χρησιμοποιούν τα περισσότερα δίκτυα παγκοσμίως.
5G mmWave ανησυχίες για την υγεία
Οι καινούργιες τεχνολογίες βρίσκουν πολλούς αντιπάλους κυρίως στο θέμα της υγείας. Είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν πως η ακτινοβολία των δικτύων είναι υπεύθυνη για διάφορες επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό. Το 5G έχει δημιουργήσει αντιδράσεις κυρίως για την χρήση ζωνών mmWave, 28GHz και 39GHz (οι μελλοντικές ζώνες περιλαμβάνουν 24GHz, 27GHz, και πιθανώς 70Ghz). Πολλοί φόβοι, όμως, προέρχονται από ομάδες που έχουν ελάχιστες ή και καθόλου γνώσεις σχετικά με την ίδια την τεχνολογία. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι τα σήματα mmWave μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και άλλες παθήσεις. Μερικοί μάλιστα προσπαθούν να συνδέσουν την εξάπλωση του κορονοϊου με την έναρξη των δικτύων 5G. Το 5G mmWave, όμως δεν διαδίδεται πολύ καλά στα επίπεδα ισχύος της γης. Αυτό σημαίνει ότι δεν μεταφέρονται πολύ μακριά.
Όπως και να έχει, τα νέα γύρω από το 5G θα γίνουν ακόμα περισσότερα εν καιρώ και θα μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτό με ακόμη μεγαλύτερη εγκυρότητα.