in ,

LoveLove

Monitoring. Η καλύτερη μέθοδος αυτοβελτίωσης για τους παραγωγούς στο ραδιόφωνο.

Σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχα την προηγούμενη εβδομάδα με έναν φοιτητή μου, ο οποίος είχε παρακολουθήσει ένα σεμινάριο που είχα κάνει πριν από αρκετούς μήνες στην Clevernet, μου υπενθύμισε το πόσο τον είχε βοηθήσει το Monitoring. Monitoring στον εαυτό του για αυτοβελτίωση.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έμαθα προ εικοσαετίας κατά την διάρκεια της θητείας μου ως Διευθυντής Προγράμματος στόν παλαι ποτε 88,3 VILLAGE FM, είναι το πόσο σημαντικό είναι να ακους τον εαυτό σου μετα την εκπομπή, για να αυτοβελτιώνεσαι.

Στην πράξη το πράγμα είναι εξόχως απλό. Κάθε φορά που κάνεις εκπομπή, την ηχογραφείς, και μετα την ακούς. Αρχικά το κανεις καθημερινά και μετά, αφου βελτιωθείς, πιο αραιά. Ιδανικά δεν πρέπει να ακούς την ηχογράφηση του show σου, αμέσως μετα την εκπομπή σου, αλλα την επόμενη μέρα, που θα είσαι ξεκούραστος, με ξεκάθαρο το μυαλό, και πιο αντικειμενικός.

Έχεις ένα μπλοκ, και σημειώνεις, η ακόμη καλύτερα, γραφεις και αποθηκεύεις τις παρατηρήσεις σου για τον εαυτό σου απευθείας στο PC σου. Έτσι, και αυτοδιορθώνεσαι και δημιουργείς ένα αρχείο με τα λάθη και τα …πάθη σου.

Οι πιο κορυφαίοι παρουσιαστές του εξωτερικού, το κάνουν αυτό δεκαετίες τώρα. Ακούνε την εκπομπή τους και σημειώνουν.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΟΤΑΝ ΜΕ ΑΚΟΥΩ?

Ναι, το άκουσα και αυτό πρόσφατα. Τι να σημειώσω δηλαδή? Η απάντηση μου ήταν, ΤΟΣΟ ΤΕΛΕΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΛΑΘΗ?

Ένας και μοναδικός είναι ο λόγος αυτης της διαδικασίας. ΝΑ ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΘΕΙΣ. Ακούς τι είπες, ακούς πως μιλάς, ακούς το πόσο μιλας, ποιές λέξεις τις επαναλαμβάνεις συνεχώς αυθόρμητα, ακούς τους πιθανούς ιδιωματισμούς σου που έχεις, κάποιο περίεργο σχόλιο που ίσως έκανες και ήταν ακατάλληλο, ακούς το χρώμα της φωνής σου πως ακούγεται, σημειώνεις τα σαρδάμ σου, τις λέξεις που ίσως κάθε φορά τις λες λάθος, διορθώνεις τα ελληνικά σου, την προφορά σου σε τίτλους τραγουδιών και καλλιτεχνών, σημειώνεις κάποια είδηση που ανέφερες και ίσως ήταν λάθος κτλ.

Και το ιδανικό είναι να ηχογραφείς τον ήχο από το ραδιόφωνο, για να έχει την ακριβή εικόνα για το πώς σε ακούνε οι ακροατές σου. Ίσως μάλιστα ανακαλύψεις ότι η απόσταση που μιλάς από το μικρόφωνο δεν είναι η σωστή, η ότι η φωνη σου ακούγεται πιο μπασα απο τι πρέπει κτλ. ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΟΥ . Αυτό λέγεται monitoring και φυσικα στην ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΔΙΟΤΙ ΟΛΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΙ.

‘Εχει αποδειχθεί χρόνια τώρα, ότι ένας παρουσιαστής που κάνει συχνά αυτην την διαδικασία μπορεί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να (αυτό)βελτιωθεί εώς και 78%!

Όλοι ξερουμε τι είναι λάθος και όμως το κάνουμε, και φυσικα ασυναίσθητα συνήθως. Οπότε ηχογραφήστε την εκπομπή σας, ακούστε την με την ησυχία σας και μετα σημειώστε τι λάθη κάνατε για να μην τα επαναλάβετε στην επόμενη εκπομπή σας, τόσο απλό.

What do you think?

Written by Kostas Sitopoulos

Ξεκίνησε το 1982 να ασχολείται με το πειρατικό ραδιόφωνο. Αρχικά διαβάζε μανιωδώς Τεχνική Εκλογή, τον Ερασιτέχνη, τις Ηλεκτρονικές Κατασκευές κτλ. Και μετα ένα ξεχωριστό δώρο του άλλαξε την ζωή. Ένας ξαδελφός του, ραδιοπειρατής στα Μεσαία, του έκανε δώρο ένα μικρό πομπουδάκι στα FM. Αυτό ήταν. Ακολούθησαν άλλοι μεγαλύτεροι πομποί και τελικά ακολούθησε το 1986 και το πρώτο δικαστήριο για ραδιοπειρατία. Στα 17 του δηλαδή. Λίγο αργότερα ξεκίνησε να σπουδάζει ηχολήπτης στην Σχολή Παπαντωνοπούλου αλλά τα παράτησε για να πάει στρατό. Όμως δεν παράτησε και το ραδιόφωνο. Μέσα στα επόμενα χρόνια τον φιλοξένησαν τα μικρόφωνα των Jeronimo Groovy 88.9 FM, Galaxy 92, Αθηνα 984, Kiss FM, Klik FM, Best Radio, Mad Radio, Easy FM, Nostos, Λάμψη FM κτλ. Και τότε ήρθε η πιο ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση. Να αναλάβει Διευθυντής Προγράμματος του VILLAGE FM 88,3. Ο σταθμός που μέσα σε 14 μήνες συγκέντρωσε 535.000 ακροατές στην Αθήνα, αγγίζοντας το 13,3 % ακροαματικότητα, νούμερο ρεκόρ για σταθμό με ξένο ρεπερτόριο, ακόμη και σήμερα. Επειτα πήγε για 2 χρόνια στην Κύπρο ως Διευθυντής προγράμματος και Σύμβουλος σε θέματα ραδιοφώνου. Παράλληλα έμπλεξε και με τον περιοδικό Τύπο, ακόμη και με εφημερίδες κτλ, αλλα πάντα η Νο1 αγάπη του ήταν και είναι το ραδιόφωνο. Μέχρι και σήμερα.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

ANT1: Έρχεται το νέο πρόγραμμα τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου

Η Cosmote TV ανανεώνει τη συμφωνία με τα BBC Studios