
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιοι cinematographers, με τον ίδιο σκηνοθέτη και την ίδια κάμερα μπορούν να δώσουν πολύ κακή εικόνα, ενώ με τον ίδιο συνδιασμό έκαναν πολύ καλύτερη δουλειά σε μία προηγούμενη ταινία!
Μια τέτοια περίπτωση είναι και η παρακάτω, της ταινίας που παίζει τώρα στο Star, της καλής ταινίας “The Martian” του αγαπημένου μου Ρίντλεϊ Σκοτ! Μια σπουδαία ταινία αλλά με κακή εικόνα και κακά skin-tones, και ο σπουδαιότερος λόγος IMHO είναι η επιλογή της κάμερας, της -πιο υπερτιμημένης κάμερας του κόσμου- Red Dragon! Ομως δεν φταίει αποκλειστικά η κάμερα! Δεν ξέρω τί πραγματικά συνέβη, μπορεί να χάλασε ακόμα περισσότερο η εικόνα στο post και στο εταλονάζ γιατί ο Ντάριους Γουόλσκι (πολύ δυνατός και έμπειρος DP) στο γαμάτο “Prometheus” του ιδίου σκηνοθέτη είχε πολύ καλύτερη εικόνα! Προσωπική μου άποψη είναι ότι μάλλον έγινε υπερβολικό noise reduction στην ταινία και γι’αυτό καταστράφηκαν, κακοποιήθηκαν τα skin-tones! Γιατί -ως γνωστόν- οι RED κάμερες έχουν σοβαρό πρόβλημα με τον θόρυβο αν δεν προσέξεις την έκθεσή σου στο γύρισμα, αν δεν δώσεις ένα, ενάμισυ έξτρα stop!
ΥΓ: πάντως σ’αυτήν την ταινία ούτε οι φωτισμοί του Γουόλσκι είναι τόσο καλοί όσο στον “Προμηθέα” όπου είχε κάνει καταπληκτική δουλειά!








εστίασή σας είναι σωστή. Οριστικό τέλος, σ’αυτά τα μεγάλα αλλά και σε άλλα μικρότερα προβλήματα της δουλειάς μας έρχονται να βάλουν τα ηλεκτρονικά βιζέρ ή viewfinders. Αναμφισβήτητα, μερικοί από εμάς, ειδικά οι παλαιότεροι, θα θέλαμε να έχουμε στη διάθεσή μας ένα καλό οπτικό βιζέρ όπως τις μέρες των κινηματογραφικών μηχανών και του κινηματογραφικού φιλμ αλλά επειδή αυτό είναι αδύνατον για τις ψηφιακές κάμερες dslr και βίντεο καλύτερα να συμβιβαστούμε με ένα καλό ηλεκτρονικό βιζέρ σαν τα παρακάτω της δοκιμής μας. Αν έχετε ήδη ένα καλό εξωτερικό, on-board monitor όπως τα καταπληκτικά 5ιντσα μόνιτορ -αγαπημένα στην Ελλάδα- της TV Logic ή αν είστε κάτοχος ενός εγγραφέα/μόνιτορ τύπου Shogun, Assasin, Ninja Blade, Samurai Blade ή Odysssey ή Pix-E 7 τότε τα παραπάνω προβλήματα θα τα έχετε ξεπεράσει με ικανοποιητικό τρόπο γιατί οι συσκευές αυτές πέρα από καλοί εγγραφείς είναι ταυτόχρονα και αξιοπρεπέστατα μόνιτορς, 5ιντσα και 7ιντσα. Αν δεν έχετε καμία από τις παραπάνω συσκευές/εργαλεία τότε θα χρειαστείτε οπωσδήποτε, αργά ή γρήγορα, ένα ηλεκτρονικό EVF όπως τα παρακάτω της δοκιμής μας. Θα εργάζεστε πολύ πιο άνετα, με λιγότερο άγχος μήπως τα πλάνα σας είναι “soft” ή εντελώς out of focus, και θα μπορείτε να βλέπετε τα αντικείμενά σας και να συνθέτετε/καδράρετε πολύ πιο άνετα σε συνθήκες ημερήσιες εξωτερικές έντονης ηλιοφάνειας. Εσείς που έχετε μια mirrorless κάμερα όπως τη Sony A7S την a6000 θα έχετε διαπιστώσει ότι σε μέρες πολύ ηλιόλουστες δεν βλέπετε τίποτα μέσα από τα μικρά και αδύναμα ηλεκτρονικά EVFs των μηχανών αυτών ή στην καλύτερη περίπτωση να βλέπετε κάτι, με πολύ μεγάλη δυσκολία. Δεν κάνουμε καν λόγο για τις οθόνες, απ’αυτές δεν βλέπετε απολύτως τίποτα σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες!