in ,

6 tips για καλύτερο location scouting

Κάθε σενάριο έχει διαφορετικές απαιτήσεις, αλλά σίγουρα οι χώροι όπου θα γίνει το γύρισμα κάθε σκηνής θα δώσουν την ατμόσφαιρα και την αληθοφάνεια της ταινίας και των χαρακτήρων.

Το ρεπεράζ ή location scouting είναι η έρευνα που πρέπει να γίνει για να εντοπιστούν οι χώροι όπου θα διαδραματιστεί η ταινία. Η εύρεση των χώρων δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψιν που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα κατά την διάρκεια του γυρίσματος.

Πριν ξεκινήσει η έρευνα πρέπει να γίνει ένα αναλυτικό break down των χώρων που αναφέρονται στο σενάριο, για να μπορέσει η έρευνα να είναι σωστή και τα location να εξυπηρετούν όλες τις απαιτήσεις της κάθε σκηνής.

Υπάρχουν μερικά στοιχεία που είναι καλό να έχεις υπόψιν σου κατά την διάρκεια της αναζήτησης των χώρων.

Απόσταση ανάμεσα στα location

Αν ένας χώρος όπου θα γίνει το γύρισμα μίας σκηνής είναι στην άλλη άκρη της πόλης, αυτό δεν εξυπηρετεί την παραγωγή. Καλό είναι γενικότερα οι χώροι να μην απέχουν πολύ μεταξύ τους. Η μεταφορά του συνεργείου, των ηθοποιών, των props, των ρούχων, του εξοπλισμού από ένα σημείο στο άλλο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ανώδυνη.

Η μεταφορά είναι χάσιμο πολύτιμου χρόνου, ειδικά όταν πρέπει να μεταφερθεί τόσος κόσμος.

Προσπάθησε να αντιληφθείς την αίσθηση του χώρου

Ένας χώρος μπορεί να είναι πολύ ωραίος και φαινομενικά ιδανικός για το γύρισμα μιας σκηνής αλλά τελείως ακατάλληλος. Γιατί;

Πολύ απλά ο χώρος που χρειάζεται η κάμερα και τα φώτα, η ωφέλιμη περιοχή για το στήσιμο του πλάνου και για την κίνηση των ηθοποιών είναι πολύ μεγαλύτερη.

Επίσης θα πρέπει να υπάρχουν χώροι όπου θα μπορεί να χρησιμοποιηθούν από διαφορετικές ειδικότητες για την προετοιμασία των ηθοποιών (make-up, μαλλιά, ενδυματολογικό κτλ). Παράλληλα είναι σημαντικό να υπάρχει αρκετός χώρος για να παρκάρουν τα van με τον εξοπλισμό και τα οχήματα του συνεργείου.

Όλοι οι χώροι εντός και εκτός πλάνου, έχουν σημασία για να μπορεί το γύρισμα να είναι λειτουργικό.

Ενημερώσου για τα καιρικά φαινόμενα

Ειδικά στα γυρίσματα σε εξωτερικούς χώρους, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι να ξέρεις τι καιρό θα κάνει. Γιατί; Πολύ απλά γιατί μια καταιγίδα θα πάει πίσω όλη την διαδικασία. Ωστόσο όταν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει plan b, ώστε να μην χαθούν μέρες γυρίσματος.

Γι’ αυτόν τον λόγο είναι χρήσιμο η οργάνωση των χώρων να είσαι σε κοντινή απόσταση ώστε αν οτιδήποτε συμβεί, να μπορούν όλοι να μεταφερθούν σε διαφορετικό location όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Πρόσεξε την ακουστική της περιοχής και του χώρου

Ένα location μπορεί να ταιριάζει στην απαιτούμενη περιγραφή του σεναρίου αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Τι συμβαίνει με τον ήχο; Τι μαγαζιά, επιχειρήσεις, σπίτια υπάρχουν στη γύρω περιοχή;

Για την καλύτερη αίσθηση της τοποθεσίας, καλό είναι να βρεθείς στην περιοχή την ανάλογη περίοδο / ώρα που θα γίνει το γύρισμα.

Για παράδειγμα αν το location θα χρησιμοποιηθεί για νυχτερινές σκηνές, να πας το βράδυ και να δεις αν υπάρχουν πηγές ήχου που θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Μπορεί να υπάρχει ένα εστιατόριο με live μουσική ακριβώς δίπλα στο location.

Δεν είναι λίγες φορές που τέτοιες «εκπλήξεις» έχουν βγάλει εκτός το γύρισμα, δημιουργώντας πρόβλημα στην παραγωγή και στο πρόγραμμα των γυρισμάτων.

Τράβηξε όσο το δυνατόν περισσότερες αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες και video του χώρου

Στο ρεπεράζ δεν μπορεί να παραβρεθεί όλο το συνεργείο, συνήθως τα location τσεκάρουν ο σκηνοθέτης, ο δ/ντης φωτογραφίας και κάποιος από την παραγωγή. Όμως πολλές ειδικότητες χρειάζονται να έχουν μια εικόνα για τους χώρους όπου θα γίνει το γύρισμα.

Για παράδειγμα οι ενδυματολόγοι πρέπει να ξέρουν τα χρώματα που κυριαρχούν σε κάθε location για να ξέρουν την χρωματική παλέτα των σκηνικών ώστε να προσαρμόσουν τις δικές τους επιλογές.

Μια σκηνή που διαδραματίζεται σε ένα σαλόνι με κόκκινο καναπέ είναι μια χρήσιμη πληροφορία για τον ενδυματολόγο, γιατί θα ξέρει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει κόκκινο φόρεμα για την πρωταγωνίστρια. Οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά.

Ποτέ μην κλείσεις έναν χώρο που δεν έχεις δει από κοντά

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο αλλά μερικές φορές η πίεση του χρόνου και η δυσκολία να εντοπιστεί το κατάλληλο location, μπορεί να σε οδηγήσουν στο να επιλέξεις τελευταία στιγμή έναν χώρο χωρίς να τον έχεις επισκεφθεί.

Ο κίνδυνος να προκύψουν πολλά προβλήματα είναι μεγάλος και καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιες επιλογές της τελευταίας στιγμής.

Η σωστή οργάνωση από την αρχή μειώνει τον βαθμό των απρόβλεπτων παραγόντων και των προβλημάτων κατά την διάρκεια του γυρίσματος.

What do you think?

Written by Eleni Agathonikiadou

Η Ελένη Αγαθονικιάδου γεννήθηκε στο Μπρνο της Τσεχίας (στην πόλη του Μίλαν Κούντερα). Σπούδασε δημοσιογραφία και σκηνοθεσία. Έχει βραβευτεί το 1998 στην Τσεχία και την Αυστρία για την μικρού μήκους ταινία "Η μύγα". Εργάζεται στην Ελλάδα και στην Τσεχία σε τηλεοπτικά σήριαλ, ντοκιμαντέρ, θεατρικά έργα και σε ταινίες μεγάλου μήκους.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Τα Πνευματικά δικαιώματα τραγουδιών των ραδιοφωνικών σταθμών.

Πώς να επιλέξεις την ιδανική μουσική για ένα video project