in ,

8 tips για καλύτερα αποτελέσματα στο green screen

Η χρήση green screen είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και εξυπηρετεί πολλές χρήσεις στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Είναι ένας ιδανικός τρόπος να αναδείξεις και να ταξιδέψεις τους πρωταγωνιστές σε ένα φανταστικό κόσμο ή σε έναν μακρινό προορισμό. Οι δυνατότητες είναι άπειρες.

Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη background: blue screen και green screen. H blue screen ήταν πιο διαδεδομένη στο γύρισμα ταινιών όταν ακόμη γυριζόταν σε φίλμ. Η green screen χρησιμοποιείται περισσότερο στα digital γυρίσματα.

Επίσης η χρήση του πράσινου φόντου έχει πιο καλά αποτελέσματα σε daylight σκηνές και το μπλε φόντο σε νυχτερινές σκηνές.
Όμως για να απογειώσεις το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να προσέξεις τις λεπτομέρειες.

Tip #1

Η αρχή είναι το παν, το ζητούμενο είναι η καλύτερη δυνατή ποιότητα εγγραφής. Όση περισσότερη πληροφορία υπάρχει, τόσο το καλύτερο.

Tip #2

Χρησιμοποίησε την κατάλληλη υψηλά κορεσμένη απόχρωση πράσινου ή μπλέ background. Υπάρχουν πολλές λύσεις στην αγορά με ειδικά background για αυτή την χρήση. Ένα οποιοδήποτε μονόχρωμο χαρτόνι δεν θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα στο τελικό αποτέλεσμα.

Tip #3

Το πρόσωπο που βρίσκεται στο πλάνο και το background θα πρέπει να φωτίζονται από διαφορετική πηγές. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ο φωτισμός του προσώπου να ταιριάζει και να είναι ανάλογος του background που θα χρησιμοποιηθεί. Αρκετές φορές έχουμε δει λάθος φωτισμούς που κάνουν το φόντο να φαίνεται ψεύτικο.

Tip #4

Χρησιμοποίησε ένα kicker-light για τον φωτισμό στα μαλλιά του προσώπου που βρίσκεται στο πλάνο. Χρησιμοποίησε φίλτρο ¼ ή ½ CTO.

Tip #5

Φώτισε το green screen όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα, περίπου στο 40% της φωτεινότητας. Η ομοιομορφία θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στο τελικό αποτέλεσμα. Τα chroma key software λειτουργούν καλύτερα όταν το χρώμα είναι ομοιογενές.

Tip #6

Για πιο καλό αποτέλεσμα θα πρέπει το πρόσωπο να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο μακριά από το green screen για να αποφύγεις σκιές πάνω στο green screen. Ιδανικά θα πρέπει να έχει μια απόσταση πάνω από ένα μέτρο.

Tip #7

Να σιγουρευτείς ότι το white balance που έχεις κάνει είναι σωστό. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.

Tip #8

Αν και τελευταίο αλλά πολύ βασικό, αναλόγως με το χρώμα που έχει επιλεχθεί green/ blue screen, το πρόσωπο που θα πρωταγωνιστεί στην σκηνή δεν θα πρέπει να φορέσει ή να χρησιμοποιήσει αξεσουάρ του ανάλογου χρώματος. Αλλιώς το chroma key θα τρυπήσει και αυτό το στοιχείο.
Η εξάσκηση και η συχνή χρήση των software και οι δοκιμές στον τρόπο γυρίσματος θα σε οδηγήσουν σε πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Practise makes perfect.

What do you think?

Written by Eleni Agathonikiadou

Η Ελένη Αγαθονικιάδου γεννήθηκε στο Μπρνο της Τσεχίας (στην πόλη του Μίλαν Κούντερα). Σπούδασε δημοσιογραφία και σκηνοθεσία. Έχει βραβευτεί το 1998 στην Τσεχία και την Αυστρία για την μικρού μήκους ταινία "Η μύγα". Εργάζεται στην Ελλάδα και στην Τσεχία σε τηλεοπτικά σήριαλ, ντοκιμαντέρ, θεατρικά έργα και σε ταινίες μεγάλου μήκους.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

FM Audio Processors.Θέλω να έχω τον καλύτερο ήχο στο σταθμό μου

Η δύναμη του ήχου στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση