in ,

Η Deepfake technology είναι εδώ και ανατρέπει την πραγματικότητα

Πριν από αρκετά χρόνια το Photoshop γύρισε τον κόσμο ανάποδα, δίνοντας απίστευτες δυνατότητες στην επεξεργασία των φωτογραφιών που τότε έμοιαζαν μαγικές.

Όλα αυτά πια είναι στο παρελθόν, σήμερα οποιοσδήποτε μέσω απλών εφαρμογών μπορεί να κάνει «θαύματα» στον τρόπο που μπορεί να επέμβει στις φωτογραφίες.

Όμως το μέλλον είναι εδώ και τώρα είναι η σειρά του video. Το τι μπορούμε να αλλάξουμε πια είναι σε ένα άλλου είδους επίπεδο. Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας Deepfake.

Τι είναι η τεχνολογία Deepfake

Η τεχνολογία Deepfake είναι ένας συνδυασμός τεχνητής νοημοσύνης (artificial technology) και μηχανικής εκμάθησης (machine learning). Το αποτέλεσμα της εφαρμογής ενός τέτοιου προγράμματος είναι η παραγωγή video χρησιμοποιώντας την φωνή και το πρόσωπο ενός ανθρώπου, μετατρέποντάς το σε video και ομιλία ενός άλλου.

Δηλώσεις που δεν έγιναν ποτέ

Το internet έχει γεμίσει από video όπου αρκετοί πειραματίζονται «παίζοντας» με το να δημιουργούν ανάλογα βίντεο με celebrities, κάνοντάς τους να λένε και να κάνουν ότι θέλουν. Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά του Deepfake καθώς έχουν κυκλοφορήσει στο internet video πολιτικών και γνωστών επιχειρηματιών που κάνουν δηλώσεις που δεν έκαναν ποτέ.

Η χρήση στον κινηματογράφο

Στην κινηματογραφική βιομηχανία έχουμε δει ανάλογη τεχνολογία (“Flux” 3D modelling) να χρησιμοποιείται για να κάνει νεότερους τους ηθοποιούς στην πρόσφατη ταινία του Martin Scorsese “The Irishman” στον Robert De Niro και στην ταινία Captain Marvel στον Samuel L. Jackson και τον Clark Gregg.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι καν απαραίτητη η ύπαρξη video του προσώπου που θα παραποιηθεί, αρκούν 500 φωτογραφίες για να κατασκευαστεί ένα αληθοφανές video.

Η γέννηση του Deepfake

Η πρώτη εμφάνιση αυτής της τεχνολογίας ήταν το 1990. Αρχικά ασχολήθηκαν με την εφαρμογή της ερευνητές σε ακαδημαϊκά ινστιτούτα και πολύ αργότερα χρησιμοποιήθηκε από ερασιτέχνες σε online κοινότητες για την παραγωγή χιουμοριστικών video. Τα αποτελέσματα φαινόταν ψεύτικα, αντίθετα σήμερα η ποιότητα και οι δυνατότητες είναι ασύλληπτες, παράγοντας πολύ ρεαλιστικά αποτελέσματα.

H Deepfake τεχνολογία χρησιμοποιεί δύο ανταγωνιστικούς ΑΙ αλγόριθμους, ο ένας ονομάζεται γεννήτρια (generator) και ο άλλος διευκρινιστής (discriminator). Η γεννήτρια δημιουργεί το ψεύτικο περιεχόμενο και αλληλοεπιδρά με τον διευκρινιστή παίρνοντας feedback για το αν το περιεχόμενο φαίνεται αληθοφανές ή ψεύτικο.

Μαζί η γεννήτρια και ο διευκρινιστής δημιουργούν ένα αναγεννητικό ανταγωνιστικό δίκτυο (GAN – Gererative Adversarial Network). Κάθε φορά που ο διευκρινιστής ελέγχει και εντοπίζει τα λάθη στο αποτέλεσμα παρέχει τις πληροφορίες στην γεννήτρια ώστε να διορθώσει τα λάθη της για να δημιουργήσει ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Το μέλλον του Deepfake

Ωστόσο οι δυνατότητες για την παραγωγή κινηματογραφικών, τηλεοπτικών και διαφημιστικών video είναι ένα νέο κεφάλαιο με ανεξάντλητες δυνατότητες. Το κόστος των παραγωγών μπορεί να μειωθεί δραστικά.

Ένα διαφημιστικό μπορεί να γυριστεί με ένα πρόσωπο, μετά χρησιμοποιώντας την τεχνολογία η εταιρεία να τεστάρει διάφορους ηθοποιούς και ανάλογα με το ποιος από όλους ταιριάζει περισσότερο στο project να αντικαταστήσει το αρχικό πρόσωπο στο πλάνο με έναν γνωστό ηθοποιό.

What do you think?

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Τα οφέλη ενός καλού brief για την παραγωγή τηλεοπτικών σποτ

Tα πρώτα Drive In Awards παγκοσμίως.