in

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ,

Nαι υπάρχει.

Community Radio in Canada: Lehigh Carbon Community College`s Radio WXLV The-X

Κάπως αργά και καθυστερημένα ομολογουμένως, έπεσε στην αντίληψη μου τι σημαίνει η εξής ημέρα για το ραδιόφωνο, 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Μέχρι πρότινος δεν είχα ιδέα ότι σχετίζεται η συγκεκριμένη ημερα με κάτι ραδιοφωνικό.

Και όμως. Για τις Η.Π.Α καθώς και πολλές άλλες χώρες σε Ευρώπη και αλλού, είναι μια ξεχωριστή ημερομηνία. Ειναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ…

Προφανώς μια μέρα που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΟΡΤΑΣΤΕΙ στη χώρα μας. Ο λόγος φανταζομαι προφανής. Δεν υπάρχει Νομοσχέδιο – γιατι άραγε – που να επιτρέπει, νόμιμα, σε Πανεπιστήμια, Κολλέγια, Λύκεια, Γυμνάσια, και πάσης φύσεως εκπαιδευτικά Ιδρύματα, να διατηρούν ραδιοφωνικούς σταθμούς σε FM και ΑΜ χαμηλής ισχύος, περιορισμένης εμβέλειας και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως επιτρέπεται στο εξωτερικό εδώ και χρόνια. https://www.collegeradio.org/college-radio-day/

Έχουμε αναφερθεί ξανα στην ανάγκη να δημιουργηθεί Νομικό Πλαίσιο που να επιτρέπει την δημιουργία και λειτουργία τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών χαμηλής ισχύος και εμβέλειας. Πόσο μάλλον για να ενισχυθεί στους νέους το αίσθημα του ραδιοφώνου και να τους δοθεί φωνή και όχι μόνο. Είναι μια λυπηρή διαπίστωση στην Ελλάδα του 2020 να απουσιάζει ένα πλαίσιο που αποτελεί μια πραγματικότητα δεκαετίες τώρα σε άλλες χώρες, και αφορά το ραδιόφωνο.

Από τη μια η γκρίνια ότι το ραδιόφωνο πεθαίνει και από την άλλη καμία πρωτοβουλία για την στήριξή του από θεσμούς και πασης φύσεως Κυβερνήσεις εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν χρειάζεται να αναρωτηθεί κάποιος αξιωματούχος έαν αξίζει το κόπο, ας ρίξει μια ματιά γιατι σε τόσες χώρες δεκαετίες τώρα δίνονται ραδιοφωνικές άδειες για μικρούς τοπικούς σταθμούς. Υπάρχουν…αμέτρητοι λόγοι. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά έστω και τώρα πριν είναι αργά.

Το να εκπαιδεύσεις νέους ανθρώπους να αγαπήσουν το ραδιόφωνο, να μάθουν πως λειτουργεί, να τους δώσεις την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια ραδιοφωνική προσπάθεια στους χώρους που εκπαιδεύονται, είναι μια καλή αρχή.

Όπως και στο εξωτερικό έτσι και εδώ μπορούμε και πρέπει να δώσουμε την δυνατότητα σε εκπαιδευτικά Ιδρύματα να ανοίγουν μικρούς τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ισχύος 10, 20, 40 watt με περιορισμένη εμβέλεια.

Η φωνή των νέων ανθρώπων μεσω μιας ραδιοφωνικής συχνότητας έχει εκτός από εκπαιδευτικό χαρακτήρα και πολιτισμική αξία.

Πέραν τούτου, το ίδιο το ραδιόφωνο έχει ανάγκη από μια ανανέωση. Τι καλύτερο από το δοθεί έναυσμα σε νέους ακροατές να γυρίσουν προς το ραδιόφωνο για να ακούσουν τις φωνές των νέων μας?

What do you think?

Written by Kostas Sitopoulos

Ξεκίνησε το 1982 να ασχολείται με το πειρατικό ραδιόφωνο. Αρχικά διαβάζε μανιωδώς Τεχνική Εκλογή, τον Ερασιτέχνη, τις Ηλεκτρονικές Κατασκευές κτλ. Και μετα ένα ξεχωριστό δώρο του άλλαξε την ζωή. Ένας ξαδελφός του, ραδιοπειρατής στα Μεσαία, του έκανε δώρο ένα μικρό πομπουδάκι στα FM. Αυτό ήταν. Ακολούθησαν άλλοι μεγαλύτεροι πομποί και τελικά ακολούθησε το 1986 και το πρώτο δικαστήριο για ραδιοπειρατία. Στα 17 του δηλαδή. Λίγο αργότερα ξεκίνησε να σπουδάζει ηχολήπτης στην Σχολή Παπαντωνοπούλου αλλά τα παράτησε για να πάει στρατό. Όμως δεν παράτησε και το ραδιόφωνο. Μέσα στα επόμενα χρόνια τον φιλοξένησαν τα μικρόφωνα των Jeronimo Groovy 88.9 FM, Galaxy 92, Αθηνα 984, Kiss FM, Klik FM, Best Radio, Mad Radio, Easy FM, Nostos, Λάμψη FM κτλ. Και τότε ήρθε η πιο ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση. Να αναλάβει Διευθυντής Προγράμματος του VILLAGE FM 88,3. Ο σταθμός που μέσα σε 14 μήνες συγκέντρωσε 535.000 ακροατές στην Αθήνα, αγγίζοντας το 13,3 % ακροαματικότητα, νούμερο ρεκόρ για σταθμό με ξένο ρεπερτόριο, ακόμη και σήμερα. Επειτα πήγε για 2 χρόνια στην Κύπρο ως Διευθυντής προγράμματος και Σύμβουλος σε θέματα ραδιοφώνου. Παράλληλα έμπλεξε και με τον περιοδικό Τύπο, ακόμη και με εφημερίδες κτλ, αλλα πάντα η Νο1 αγάπη του ήταν και είναι το ραδιόφωνο. Μέχρι και σήμερα.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Broadcast from Home αναγκαίο καλό για το Ραδιόφωνο

DSP-Based FM Radio Receiver Modulation Analyzer