in ,

Τηλεόραση | Σύρραξη μεγατόνων στα media: Έρχεται «μορατόριουμ» μεταξύ Nova και Mega – ANT1;

Σε μάχη χαρακωμάτων για την επόμενη ημέρα στην τηλεόραση εξελίσσεται η μέχρι πρότινος υφέρπουσα επιχειρηματική κόντρα ανάμεσα στο δίπολο Mega-ΑΝΤ1 και την νεοεισερχόμενη στα τηλεοπτικά πράγματα United Group (Nova) που μπαίνει μετοχικά σε Alpha και Star. Αφορμή για την έναρξη «εχθροπραξιών», το αίτημα των Mega και ΑΝΤ1 για αύξηση στο κόστος αναμετάδοσης που απερρίφθη από τη Nova. Το Mega ήδη «κατέβηκε» από την πλατφόρμα της Nova ενώ εκκρεμεί αν θα ακολουθήσει έως το τέλος Ιουλίου ο ΑΝΤ1 και το Μακεδονία TV. «Μορατόριουμ» για να πέσουν οι τόνοι επιχειρεί η κυβέρνηση.

Γενικευμένη «σύρραξη» με ευρείες προεκτάσεις στον χώρο των media βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του Mega και του ΑΝΤ1 από την μία πλευρά και της Nova (United Group) από την άλλη. Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για την μετάδοση του σήματος των δύο πανελλαδικών καναλιών –τα οποία «συμμαχούν» στην κοινή εταιρεία παραγωγής Όσκαρ Productions- από την πλατφόρμα της Nova και με φόντο την είσοδο της United Group στο πεδίο της ελεύθερης τηλεόρασης μέσω της εξαγοράς μετοχών σε Alpha και Star αλλά και τις επενδύσεις ύψους 2 δις ευρώ που έχει προαναγγείλει σε άλλους τομείς του επιχειρείν, τα δύο «στρατόπεδα» που σχηματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, έλαβαν θέση μάχης και ο «πόλεμος» ξεκίνησε. Με δημόσιες καταγγελίες εκατέρωθεν, απειλές για προσφυγή στη δικαιοσύνη και μπαράζ ανακοινώσεων, η σύρραξη μεγατόνων είχε ως αποτέλεσμα να «κατέβει» ήδη από την πλατφόρμα της Nova το Mega ενώ ορατό είναι το ενδεχόμενο να γίνουν τελικά 3 τα πανελλαδικά κανάλια που δεν θα μεταδίδονται από την συνδρομητική πλατφόρμα ιδιοκτησίας United Group.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και αν έως το τέλος Ιουλίου δεν έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση σχετικά με το κόστος διανομής του σήματος, εκτός από το Mega θα βρεθούν εκτός Nova και ο ΑΝΤ1 και το Μακεδονία TV… Το μέγα ερώτημα πίσω από τη σφοδρή σύγκρουση μιντιακών «γιγάντων» είναι αν στόχος του ενός ή και των δύο πλευρών είναι να το πάει τέρμα ή αν θα κρύψουν τα όπλα αν βρεθεί έστω προσωρινή συμβιβαστική λύση; Η σφοδρή σύγκρουση προκαλεί ανησυχία και στο Μαξίμου που βάζει στόχο να υπάρξει «μορατόριουμ» για να πάψουν οι… εχθροπραξίες.

Πως φτάσαμε στη σύγκρουση;

Όλα ξεκίνησαν πριν μερικούς μήνες όταν μετά από απαίτηση της Κομισιόν κατόπιν προσφυγής στα ευρωπαϊκά όργανα της United Media, η κυβέρνηση τροποποίησε τον νόμο που απαγόρευε την είσοδο συνδρομητικών καναλιών στην ελεύθερη τηλεόραση, και άνοιξε το δρόμο για την είσοδο της United Media στον Alpha και το Star.

Προηγουμένως, η United Media είχε εξαγοράσει τη Nova, κάτι που είχαν επιχειρήσει σε διαφορετικές φάσεις τα προηγούμενα χρόνια τόσο ο Βαγγέλης Μαρινάκης όσο και ο Θοδωρής Κυριακού. Με την αλλαγή του νόμου, στρώθηκε το μονοπάτι ώστε η United Group να βρεθεί «απέναντι» από το Mega και τον ΑΝΤ1, με ισχυρή μετοχική παρουσία στα ανταγωνιστικά Alpha και Star. Για να αντιταχθούν με ενωμένο μέτωπο στον νέο ισχυρό πυλώνα, το Mega και ο ΑΝΤ1 συμμάχησαν με πρώτο δείγμα την σύσταση της κοινών συμφερόντων εταιρείας παραγωγής Όσκαρ Productions ενώ όταν έφτασε η ώρα για την ανανέωση της συμφωνίας μετάδοσης του σήματός τους από τη Nova κατέβηκαν με κοινό αίτημα για μεγάλη αύξηση στο τίμημα, το οποίο απερρίφθη από τη Nova. Ακολούθησαν ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων Mega και ΑΝΤ1 που εξαπέλυσαν επίθεση στη United Group θέτοντας ερωτήματα για την οικονομική κατάσταση του ομίλου αλλά και τις επενδύσεις ύψους 2 δις ευρώ που έχει προαναγγείλει. Στις ανακοινώσεις της η Nova διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς Mega και ΑΝΤ1 κάνοντας λόγος για «συντονισμένη δυσφημιστική επίθεση στη Nova».

Το «αγκάθι» με τα transmission fees

Στις ίδιες ανακοινώσεις, η Nova αναφέρει ότι τόσο το Mega όσο και ο ΑΝΤ1 είχαν «υπέρογκες απαιτήσεις τρεισήμιση φορές πάνω» στις χρεώσεις για τα δικαιώματα αναμετάδοσης των δυο καναλιών από την συνδρομητική πλατφόρμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ετήσιο κόστος για τα δικαιώματα αναμετάδοσης του σήματος του Mega και του ΑΝΤ1 στη Nova ήταν 500-600.000 ευρώ ενώ τώρα ζητήθηκε το ποσό να αυξηθεί σε 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Το αίτημα για σημαντική αύξηση στα transmission fees δεν διαψεύδεται από Mega και ΑΝΤ1, ωστόσο, το επιχείρημα που φέρονται να προβάλλουν σχετικά, είναι ότι διεθνώς τα λεγόμενα transmission fees ελεύθερων καναλιών σε συνδρομητικές πλατφόρμες είναι πολύ υψηλότερα και επιπλέον, ότι το πρόγραμμά τους για το οποίο γίνεται μεγάλη επένδυση περιεχομένου, «αξίζει» για υψηλότερο κόστος αναμετάδοσης.

Μήνυμα δυσαρέσκειας και… ανάχωμα στην πλήρη εξαγορά του Alpha;

Παράλληλα, πηγές της τηλεοπτικής αγοράς αναφέρουν ότι η μεγάλη αύξηση που ζητούν το Mega και ο ΑΝΤ1 υποδηλώνει και τη δυσαρέσκεια των δύο καναλιών από την είσοδο της United Media στα «χωράφια» της ελεύθερης τηλεόρασης και έχει ως στόχο να πάρουν όσο μπορούν περισσότερα από τον… ανταγωνιστή τους. Άλλες πηγές «βλέπουν» πίσω από την στάση του Mega και του ΑΝΤ1 την πρόθεση να περάσουν ένα μήνυμα στον «νεοεισερχόμενο» στην ελεύθερη τηλεόραση παίκτη και να «ελέγξουν» την περαιτέρω εξάπλωσή του, βάζοντας αναχώματα στις εν εξελίξεις συζητήσεις της United Group με τον όμιλο Βαρδινογιάννη για την εξαγορά του 100% του Alpha.

Ίδια πρόταση Mega-Ant1 και στην Cosmote

Και ενώ το κόστος για το σήμα αναμετάδοσης αποτέλεσε την αφορμή της διαμάχης ανάμεσα σε Nova και Mega- ANT1, πηγές αναφέρουν ότι ανάλογη πρόταση έχει κατατεθεί και προς την Cosmote. Τα συμβόλαια όλων των ελεύθερων καναλιών με την συνδρομητική πλατφόρμα του ΟΤΕ, μάλιστα, έχουν ήδη λήξει από τα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, Mega και ΑΝΤ1 βγήκαν μπροστά και ζήτησαν και από την Cosmote την ίδια αύξηση στα transmission fees, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Η Cosmote αντιπρότεινε να μείνουν στο ίδιο ποσό. Παρά τη σημαντική διάσταση απόψεων, το θέμα δεν… βγήκε προς τα έξω, ούτε οδήγησε σε «έξοδο» καναλιού από την πλατφόρμα του ΟΤΕ, παρότι τα συμβόλαια έχουν ήδη λήξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Cosmote έδωσε extension για ένα μήνα (έως τα τέλη Ιουλίου) και έδωσε χρόνο ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Σημειωτέον, αν επιτευχθεί αύξηση στο κόστος αναμετάδοσης από την πλευρά του Mega και του ΑΝΤ1, θα επηρεάσει και τα υπόλοιπα ελεύθερα κανάλια που τηρούν στάση αναμονής. Αν το δίπολο Mega-ANT1 πετύχει να πάρει αύξηση για το κόστος αναμετάδοσης από την Cosmote, θα ζητήσουν ανάλογο ποσό και υπόλοιποι, μεταξύ των οποίων Alpha και Star (United Group).

Μορατόριουμ επιχειρεί η κυβέρνηση

Καθώς οι άνεμοι του πολέμου συνεχίζουν να μαίνονται, τα αντικρουόμενα πυρά προκαλούν ανησυχία και στην κυβέρνηση που παρακολουθεί αμήχανη τρεις μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να διασταυρώνουν δημόσια τα ξίφη τους με απρόβλεπτες συνέπειες. Στόχος είναι να πέσουν οι τόνοι και να ρίξουν γέφυρες επικοινωνίας για την εξεύρεση αμοιβαία επωφελούς λύσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το κυβερνητικό «στρατόπεδο» θα επιχειρηθεί να υπάρξει μορατόριουμ ανάμεσα σε Mega-Ant1 και United Group (Nova) ώστε να λήξει έστω προσωρινά η «μητέρα των μαχών». Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί νέα εμπορική συμφωνία ανάμεσα στη Nova και τους Mega-ANT1 που θα ικανοποιεί μερικώς το αίτημα για αύξηση στις χρεώσει αναμετάδοσης των δυο καναλιών στην συνδρομητική πλατφόρμα αλλά θα κλείσει σε χαμηλότερο πόσο από αυτό που αρχικά ζήτησαν. Πρόθεση συζήτησης εκφράζεται από την πλευρά της Nova και στις ανακοινώσεις όπου δηλώνει «θετική» στην προοπτική συνέχισης της διαπραγμάτευσης. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι και η «αναστολή» μετάδοσης του σήματος του Mega μπορεί να αναστραφεί αν βρεθεί λύση.

Στον αέρα η συμφωνία των καναλιών για κοινή πρεμιέρα

Για την ώρα ουδείς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι προεκτάσεις θα λάβει η «σύρραξη» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων και των χαρακωμάτων που έχουν στηθεί, πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό να τιναχθούν στον αέρα άλλες συμφωνίες κοινού συμφέροντος που φέρονται να έχουν «κλείσει» μεταξύ των ελεύθερων καναλιών. Εν αμφιβόλω τίθεται πλέον η συμφωνία κυρίων που φέρεται να είχε επιτευχθεί ανάμεσα στα free-to-air κανάλια για κοινή ημερομηνία έναρξης της νέας σεζόν. Μετά από την επιτυχή συνεννόηση ανάμεσα στα κανάλια για κοινή εκκίνηση της σεζόν 2022-2023, οι τηλεοπτικοί σταθμοί Mega, ANT1, Alpha και Star είχαν φτάσει σε άτυπη συμφωνία για κοινή έναρξη και φέτος στις 18 ή 25 Σεπτεμβρίου, κάτι που πλέον θεωρείται μάλλον δύσκολο να τηρηθεί. Αν «σπάσει» η συμφωνία κυρίων, αναμένεται να υπάρξουν ξεχωριστές στρατηγικές για την έναρξη της prime time από το δίπολο Mega-ANT1 έναντι του έτερου πυλώνα Alpha-Star και επιστροφή σε πιο επιθετικές προγραμματικές επιλογές και αιφνιδιασμούς.

Πηγή: Marketing week 

What do you think?

Το Ertflix στην πλατφόρμα Vodafone TV

Nέο μέλος στην ΕΙΙΡΑ