in , ,

Video Editing. Η αόρατη τέχνη του μοντάζ

Η αόρατη τέχνη του μοντάζ

Το μοντάζ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στάδια μιας ταινίας. Κατά την διάρκεια του γυρίσματος κάθε σκηνή σπάει σε πολλά μικρά πλάνα που μοιάζουν με κομμάτια ενός πάζλ. Σε κάθε κομμάτι έχει εγκλωβιστεί ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας.

Κάθε μοντέρ αφήνει το δικό του αποτύπωμα

Όταν φθάνει η ώρα του μοντάζ πρέπει όλα να μπουν σε μια σειρά για να συνθέσουν την τελική ιστορία. Το μοντάζ αποτελεί τέχνη, γιατί κάθε μοντέρ μπορεί να δώσει άλλη πνοή στην ιστορία.

Ακριβώς το ίδιο υλικό μπορεί να πάρει άλλη μορφή και να δημιουργήσει μια άλλη διάσταση στην ροή της ταινίας. Άλλωστε το ζητούμενο δεν είναι απλά να κολλήσουν τα πλάνα μεταξύ τους, αλλά να δημιουργηθεί ένας ζωντανός μικρόκοσμος μέσα από κάθε κομμάτι. Είναι μια πραγματική πρόκληση.

Ο ρυθμός δίνει ζωή στην ταινία

Κάθε σκηνή έχει στοιχεία που μεταφέρουν την δράση παρακάτω και εξελίσσουν την ιστορία. Ο ιδανικός ρυθμός στο μοντάζ κατευθύνει το βλέμμα του θεατή και ανάλογα με την ταχύτητα του δημιουργεί την ανάλογη ψυχολογική κατάσταση.
Σε μια σκηνή κυνηγητού, τα γρήγορα cut, τα υποκειμενικά πλάνα, η μείωση της απόστασης ανάμεσα στους πρωταγωνιστές μεταφέρει την ένταση της στιγμής στον θεατή.

Αόρατη μαγεία

Το μοντάζ που φαίνεται, δεν αποτελεί καλό μοντάζ. Όσο πιο απροσδιόριστο είναι το κάθε cut, τόσο το καλύτερο. Σκοπός είναι ο θεατής μέσω του μοντάζ να βυθιστεί μέσα στην ροή της ιστορίας χωρίς να αντιλαμβάνεται το cut σε κάθε πλάνο. Το μοντάζ δημιουργεί μια

Πάνω απ’ όλα είναι η ιστορία

Το μοντάζ μπορεί να «σώσει» αδύναμες σκηνές αλλά έχει αντίστοιχα την ικανότητα και να καταστρέψει πολύ καλές σκηνές. Οι θεατές μπορούν να αντιληφθούν όταν δεν είναι σωστό γιατί χάνουν την αίσθηση της ροής. Στο τέλος της ημέρας όλα γίνονται για να βοηθήσουν την ιστορία να εξελιχθεί, να συγκινήσει, να κρατήσει τον θεατή και να τον οδηγήσει μέσα στον μύθο της ταινίας.

What do you think?

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Το Netflix ακυρώνει τους ανενεργούς λογαριασμούς

3 tips για πιο αποδοτική συνεργασία με τους ηθοποιούς