in ,

OMGOMG

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Πως επηρεάζονται οι ραδιοφωνικοί σταθμοί από αυτό?

Ο κορονοϊός, όπως πια έχει διαπιστωθεί, έκανε άνω κάτω όλες τις αγορές του πλανήτη. Και φυσικά έχει επηρεάσει και την ραδιοφωνική αγορά. Τα «πειστήρια» από το λεγόμενο πρώτο κύμα, επι της ουσίας αποκάλυψαν τι θα επέλθει με την έλευση του δεύτερου κύματος.

Λίγο πολύ όλοι είχαμε υποψιαστεί ότι θα ακολουθούσε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Και ας μην είμαστε ουτε ειδικοί επι του covid αλλα και ούτε επιτυχημένοι μελλοντολόγοι. Όμως όλα τα στοιχεία μαρτυρούσαν την έλευση ενός δεύτερου κύματος.

Το τι (οφείλει) να πράξει ο καθένας μας ξεχωριστά ως πολίτης για την προστασία της υγείας μας, δεν είναι θέμα για την ιστοσελίδα μας. Αυτό που μας απασχολεί εδώ, είναι τι γίνεται με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που και εκείνοι έχουν τορπιλιστεί από την πανδημία.

Το βέβαιο είναι πως η συρήκνωση της ελληνικής οικονομίας (όπως και σε όλες τις άλλες χώρες) είναι απολύτως φυσικό να έχει άμεσο αντίκτυπο στα ταμεία των ραδιοφωνικών σταθμών. Είναι όλα μια αλυσίδα. Πέφτει η εμπορική κίνηση των επιχειρήσεων, πέφτει ο τζίρος τους, μειώνονται τα έσοδα, λιγοστεύουν οι διαφημίσεις στους σταθμούς.

Οπότε θα έλεγε κανείς ότι μόνο αρνητικές είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σωστά? Όχι ακριβώς.

Ναι, τα οικονομικά των σταθμών φυσικά και έχουν επηρεαστεί. Αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Όμως ο κορονοϊός έφερε και ένα θετικό στοιχείο. Κάτι, που διαπιστώσαμε σχετικά γρήγορα με το πρώτο κύμα της πανδημίας, αφου ο κόσμος περιόρισε τις μετακινήσεις και έμεινε σπίτι του περισσότερες ώρες απ οτι συνήθως.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και το time spent listening των σταθμών, για καθένα ξεχωριστά αλλα και για όλους μαζί.

Επίσης αυξήθηκε και η μεριδα των ακροατών που αποφάσισαν να ακούσουν ραδιόφωνο μέσα στην πανδημία. Μετα ήρθε η χαλάρωση των μέτρων, μετα το καλοκαίρι, ο κόσμος ξεμύτησε και τώρα, πάλι από την αρχή.

Το δεύτερο κύμα για τους επόμενους μήνες και σε συνδυασμό με την έλευση του χειμώνα θα δώσει άλλη μια ευκαιρία στους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Αναπόφευκτα για πολλούς μήνες τα όποια μέτρα ληφθούν, θα δημιουργήσουν και παλι κατ οικον περιορισμούς στους ακροατές.

Και εδώ υπάρχει πάλι, μια δεύτερη ευκαιρία. Την ευκαιρία να προσφέρουν οι σταθμοί αξιόλογα προγράμματα στους  ακροατές που πάλι θα είναι περισσότεροι, και ΘΑ ΑΚΟΥΝΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε πολλές χώρες. Η.Π.Α. Αυστραλία, Κίνα, Ευρώπη κτλ. Τους μήνες εκείνους που οι ακροατές ήταν εγκλειστοι, αυξήθηκε το ποσοστό των ακροατών που στράφηκαν προς το ραδιόφωνο. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για έναν σταθμό.

Άξαφνα συντονίζονται περισσότεροι ακροατές. Έαν βεβαίως, ακούσουν αυτό που προσδοκούν από έναν σταθμό, τότε (μπορεί) να γίνουν μόνιμοι ακροατές. Οπότε περισσότεροι ακροατές, μεγαλύτερη ακροαματικότητα. Και η μεγαλύτερη ακροαματικότητα θα βοηθήσει και στην έλευση περισσότερων εσόδων. Παρά την κρίση.

Συνοψίζοντας λοιπόν. Το δεύτερο κύμα που φέρεται πως θα διαρκέσει πολλούς μήνες , είναι μια ευκαιρία για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να προσφέρουν αξιόλογο πρόγραμμα, σε ακόμη περισσότερους ακροατές.

Εκείνους τους ακροατές, που θα ακούσουν ραδιόφωνο κυρίως ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ.  Λόγω περιορισμών στις μετακινήσεις, είναι ένα κοινό που θα μεγαλώσει μέσα στους επόμενους μήνες. Και αυτο πρακτικά είναι ίσως και το μοναδικό θετικό πράγμα που θα προσφέρει το δεύτερο κύμα της πανδημίας στους σταθμούς.

What do you think?

Written by Kostas Sitopoulos

Ξεκίνησε το 1982 να ασχολείται με το πειρατικό ραδιόφωνο. Αρχικά διαβάζε μανιωδώς Τεχνική Εκλογή, τον Ερασιτέχνη, τις Ηλεκτρονικές Κατασκευές κτλ. Και μετα ένα ξεχωριστό δώρο του άλλαξε την ζωή. Ένας ξαδελφός του, ραδιοπειρατής στα Μεσαία, του έκανε δώρο ένα μικρό πομπουδάκι στα FM. Αυτό ήταν. Ακολούθησαν άλλοι μεγαλύτεροι πομποί και τελικά ακολούθησε το 1986 και το πρώτο δικαστήριο για ραδιοπειρατία. Στα 17 του δηλαδή. Λίγο αργότερα ξεκίνησε να σπουδάζει ηχολήπτης στην Σχολή Παπαντωνοπούλου αλλά τα παράτησε για να πάει στρατό. Όμως δεν παράτησε και το ραδιόφωνο. Μέσα στα επόμενα χρόνια τον φιλοξένησαν τα μικρόφωνα των Jeronimo Groovy 88.9 FM, Galaxy 92, Αθηνα 984, Kiss FM, Klik FM, Best Radio, Mad Radio, Easy FM, Nostos, Λάμψη FM κτλ. Και τότε ήρθε η πιο ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση. Να αναλάβει Διευθυντής Προγράμματος του VILLAGE FM 88,3. Ο σταθμός που μέσα σε 14 μήνες συγκέντρωσε 535.000 ακροατές στην Αθήνα, αγγίζοντας το 13,3 % ακροαματικότητα, νούμερο ρεκόρ για σταθμό με ξένο ρεπερτόριο, ακόμη και σήμερα. Επειτα πήγε για 2 χρόνια στην Κύπρο ως Διευθυντής προγράμματος και Σύμβουλος σε θέματα ραδιοφώνου. Παράλληλα έμπλεξε και με τον περιοδικό Τύπο, ακόμη και με εφημερίδες κτλ, αλλα πάντα η Νο1 αγάπη του ήταν και είναι το ραδιόφωνο. Μέχρι και σήμερα.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Αρκεί μια Ένωση για τους Περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς?

ΕΕΤΤ. Αναβάθμιση συστημάτων ραδιογωνιομέτρησης για τους 1-30 MHZ. ΤΖΙΖ για τους ερασιτέχνες των Μεσαίων.