in ,

IBC 2022 round-up Aeta audio Systems

Aeta 1 site

Είναι γνωστό ότι ο ήχος είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και κάθε άλλης μορφής media, και η πρώτη εταιρεία ήχου που θα δούμε σ’αυτό το τεράστιο αφιέρωμά μας για την IBC 2022 είναι μια σπουδαία γαλλική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον καλό επαγγελματικό ήχο από το 1978, η Aeta Audio Systems.

H Aeta Audio Systems είναι μια εταιρεία εξειδικευμένη στo AoIP (audio over IP – μετάδοση ήχου μέσω IP), μια εταιρεία που εμπιστεύονται εδώ και χρόνια πολλά σημαντικά ραδιοφωνικά δίκτυα του κόσμου όπως τα ευρωπαϊκά RTL, Europe1, Radio France αλλά και το ιαπωνικό NHK. Επίσης, τα ποιοτικά codecs της Aeta Audio Systems θα τα βρείτε σε πάρα πολλά τηλεοπτικά studios και MCRs (master control rooms), σε OB βανς και πολυκάμερα φορτηγά αλλά και σε commentary booths (καμαράκια αθλητικών δημοσιογράφων στα γήπεδα και τα στάδια).
Τα codecs μηχανήματα της εταιρείας καλύπτουν σε όλο τον κόσμο μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως ολυμπιακούς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα, και βέβαια εθνικές εκλογές και άλλα μεγάλα ή μικρά δημοσιογραφικά feeds.

Η γαλλική εταιρεία που έχει την έδρα της στο Παρίσι, είχε και φέτος ένα πολύ μικρό booth στο μεγάλο χολ Νο.8 του RAI Amsterdam. Ολα τα χρόνια που θυμάμαι την Aeta Audio Systems να εκθέτει τα θαυμάσια προϊόντα της στην IBC το έκανε πάντα μέσα σε μικρά, εντελώς μινιμαλιστικά περίπτερα όπου με το ζόρι χωρούσαν δύο άνθρωποι! Ομως στα μικροσκοπικά αυτά περίπτερα μπορούσες να βρεις καταπληκτικά εργαλεία, πολύ υψηλής ποιότητας, όπως τα καταπληκτικά codecs που φτιάχνει η Aeta Audio Systems τα τελευταία δέκα χρόνια.

Scoop 6 compact codec

Στη φετεινή IBC, οι άνθρωποι της Aeta Audio Systems, οι σπεσιαλίστες των audio & IP codecs, παρουσίασαν πολλές νέες τεχνολογίες και λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα των ηχητικών ραδιοτηλεοπτικών συνδέσεων. Ενα απ’αυτά ήταν και το ολοκαίνουργιο Scoop 6 compact codec. Το νέο αυτό εργαλείο ήρθε να συνεχίσει την επιτυχία του Scoop 5, είναι πιο μικρό και συμπαγές από το Scoop 5 και δίνει τη δυνατόητα στους χρήστες του να αξιοποιήσουν πολλούς codecs στην ίδια συσκευή, κάτι πολύ χρήσιμο στο στούντιο ή σε περιβάλλον OB Van και άλλων εξωτερικών remote broadcast μεταδόσεων.

Το νέο Scoop 6 compact codec έχει άριστη ποιότητα ήχου, η καλύτερη στην κατηγορία του, χωρίς καθόλου audio artifacts και άλλες παραμορφώσεις όπως συμβαίνει με άλλα σταθερά και φορητά codecs.
Οπως και το Scoop 5, το νέο Scoop 6 compact codec υποστηρίζει πολλούς διαφορετικούς τρόπους σύνδεσης, όπως διπλό Ethernet port, double mono codec over IP, AoIP over wired Ethenrnet, VoLTE, HD Voice, και σύνδεση 4G και 5G
Το Scoop 6 compact codec έχει το μισό μέγεθος από το προηγούμενο μοντέλο Scoop 5, δηλαδή έχει το μισό μήκος ενός ρακ, και προσφέρει όλων των ειδών τις εισόδους και εξόδους ήχου σε πρωτόκολλο AES67 (Ravenna, Dante) αλλά και αναλογικού και ψηφιακού ήχου. Συγκεκριμένα προσφέρει 8κάναλη Ravenna και Dante σύνδεση AES67, ψηφιακή είσοδος και έξοδος AES/EBU, και δύο αναλογικές balanced εισόδους και εξόδους.
Επίσης στο μικρό και συμπαγές σασσί του Scoop 6 θα βρείτε και την απαραίτητη έξοδο ακουστικών.
Τέλος, το καταπληκτικό Scoop 6 προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους σύνδεσης όπως Wi-Fi και mobile network (αντί των καρτών sim) μέσω του USB dongle.

  • Aeta 2 site Yann Vonarburg 1
Ο Yann Vonarburg, διευθυντής της Aeta Audio Systems, κρατάει υπερήφανος το νέο του αστέρι, το Scoop 6
Το νέο Scoop 6 compact codec της εταιρείας Aeta Audio Systems ντεμπουτάρισε στην φετεινή IBC

ScoopyFlex ultra-portable codec

Αλλο ένα προϊόν που ντεμπουτάρισε στην φετεινή IBC ήταν το ScoopyFlex, ένα φορητό, συμπαγές codec που συνδέεται σε docking station. Βασιζόμενο στο παλιό, θρυλικό μοντέλο Scoopy, το νέο ScoopyFlex που έχει μορφή modular, έρχεται να καλύψει τις σημερινές αλλά και αυριανές ανάγκες όλων των broadcasters.
Το νέο ScoopyFlex προσφέρει Bluetooth, 5G, Wi-Fi και δύο mobile συνδέσεις. Η συσκευή μπορεί να πάρει μέχρι τρεις κάρτες SIM και η αυτονομία της είναι 8 ώρες. Προσφέρει δύο stereo streams και υποστηρίζει HD Voice.

Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε το νέο -τύπου modular- αυτόνομο codec με το όνομα ScoopyFlex

  • Aeta 6 site scoopyflex 2

Αναβάθμιση για το ScoopTeam

Στη φετεινή IBC ανακοινώθηκαν και κάποιες αναβαθμίσεις για το καθιερωμένο -παγκοσμίως πια- commentary box της γαλλικής εταιρείας, τη ναυαρχίδα της Aeta Audio Systems, το αγαπημένο σε πολλούς broadcasters, ScoopTeam. Με άλλα λόγια, έγινε μία συνολική βελτίωση και ένα fine tuning στο δημοφιλές αυτό εργαλείο για να καταφέρει να ανταπεξέλθει και στις πλέον απαιτητικές προδιαγραφές των broadcasters σε όλο τον κόσμο. Οι αναβαθμίσεις αυτές είναι, η προσθήκη του 5G, η διπλή σύνδεση mobile, και η δυνατότητα bonding, μια τεχνολογία που εφαρμόζεται πια σε όλα τα νέα codecs της εταιρείας Aeta Audio Systems.
Ακόμα, μάθαμε από τους ανθρώπους της Aeta Audio Systems ότι το -καθιερωμένο πια παγκοσμίως- ScoopTeam βραβεύτηκε με το βραβείο Red Tech Award για την αξιοπιστία του.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το ScoopTeam εκτιμήθηκε και αγαπήθηκε ιδιαίτερα στους ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο από πολλούς μικρούς αλλά και μεγάλους broadcasters.

  • Aeta 5 site scoopteam
Το -ήδη καθιερωμένο παγκοσμίως- ScoopTeam της εταιρείας Aeta Audio Systems που βραβεύτηκε πρόσφατα
με το RedTech Award για την παροιμιώδη αξιοπιστία του

Για όσους αγαπούν το homework, τα specs και τις τεχνικές αναλύσεις

Οπως καταλαβαίνετε, σ’αυτό το συνοπτικό αλλά και εκτενές round-up της IBC 2022 είναι αδύνατον να κάνουμε τεχνική ανάλυση των προϊόντων που σας παρουσιάζουμε. Αν θέλετε να δείτε αναλυτικά όλες τις τεχνολογίες της Aeta Audio Systems που χρησιμοποιούνται στο καταπληκτικό Scoop 6 πατήστε αυτό το link:
https://www.aeta-audio.com/en/technologies/

  • Aeta tweet
Ενα tweet του θρυλικού 75χρονου πορτογαλικού δικτύου Radio Renascenca για την δυνατότητα που του
δίνει η τεχνολογία της Aeta Audio Systems να μεταδίδει τις εκπομπές του από κάθε σημείο της Πορτογαλίας.
Στη φωτογραφία βλέπετε τον mobile ηχολήπτη να βγάζει το ραδιοφωνικό broadcasting/streaming κατευθείαν
από το ποδήλατό του!

  • European Mobility Week 2
Μία απαιτητική εφαρμογή όπου διαπρέπουν και ξεχωρίζουν τα αξιόπιστα codecs της εταιρείας Aeta Audio Systems είναι τα ποδηλατικά live radio shows του πορτογαλικού Radio Renascenca

 

  • VRT Radio 2 Radio Broadcasting from a hot air balloon broadcastnews 2
Η υψηλή τεχνολογία και η παροιμιώδη αξιοπιστία των codecs της εταιρείας Aeta Audio Systems χαρίζουν ηρεμία και χαμόγελα στους ραδιοφωνικούς παραγωγούς του πορτογαλικού RR (Radio Renescenca) όταν κάνουν τις live ραδιοφωνικές μεταδόσεις τους πετώντας με τα αερόστατα

Η άποψη του συντάκτη

Προσωπικά στα προϊόντα της Aeta Audio Systems με κέρδισαν και με εντυπωσίασαν τα εξής:
– η υψηλή ποιότητα του ήχου.
– η compact, επαγγελματική φιλοσοφία στην σχεδίαση τους.
– η υψηλή ποιότητα της κατασκευής τους.
– η μεγάλη ποικιλία τρόπων διασύνδεσης.
– οι πολλές και διαφορετικές συνδέσεις input/output.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα προϊόντα της γαλλικής εταιρείας Aeta Audio Systems τα προτιμούν και τα εμπιστεύονται πολλά χρόνια τώρα τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά, αμερικάνικα και ιαπωνικά δίκτυα αλλά και πολλά μεγάλα OB Vans που καλύπτουν μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Τα προϊόντα της Aeta Audio Systems προσφέρουν πολύ υψηλή ποιότητα και αξιοπιστία και γι’αυτό η χρήση τους δεν περιορίζεται μόνο σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά studios και OB Vans, αλλά και σε πολύ πιο mobile, extreme και απαιτητικές εφαρμογές όπως τα on-the-go ραδιοφωνικά shows από ποδήλατα, αερόστατα και αυτοκίνητα που ταξιδεύουν όλο τον κόσμο!

περισσότερες πληροφορίες: Bon Studio

broadcastnews.gr onair mic lamp

What do you think?

Written by Panos Golfis

ο Πάνος Γκόλφης, είναι βραβευμένος σε διεθνή φεστι-βάλ διευθυντής φωτογραφίας και φωτιστής με μεγάλη εμπειρία στην Ελλάδα και το εξω-τερικό. Έχει το μάτι του πίσω από κινηματογραφικές και φωτογραφικές μηχανές από μικρό παιδί καθώς σε ηλικία 6 ετών τραβούσε τις δικές του ταινίες με την προσωπική του Super-8 κινηματογραφική μηχανή και εμφάνιζε/τύπωνε A/M φωτογραφίες στο αυτοσχέδιο darkroom του πατέρα του.
Σπούδασε κινηματογράφο το 1992 στη Νέα Υόρκη, στη σχολή του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, στην NYFA (New York Film Academy) την πρώτη χρονιά λειτουργίας της σχολής πριν αλλάξει διεύθυνση/location και ιδιοκτησία.
Εχει έδρα του την Αθήνα και εργάζεται σε όλο τον κόσμο. Μιλάει αγγλικά και ιαπωνικά, φωτίζει θεατρικές, μουσικές παραστάσεις, όπερες και shows, και ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, music-videos, εταιρικά βίντεο, διαφημιστικά.

topic 47670

Αν δηλώσω «μάπα ο Παπακαλιάτης» θα… κινδυνεύσω;

Nico mastorakis

Νίκος Μαστοράκης Πως κατάφερε ο ANT1+ να βάλει αυτογκόλ