in ,

Πώς μπορεί μια γραμματοσειρά να ευαισθητοποιήσει για την απώλεια της βιοποικιλότητας;

Η ιστορία της γραμματοσειράς ‘Endangered Typeface’ του WWF

Ο πλανήτης μας έχει βιώσει πέντε μαζικές εξαφανίσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, αλλά η τρέχουσα έκτη μαζική εξαφάνιση, γνωστή και ως Anthropocene, είναι ξεχωριστή επειδή προκαλείται εξ ολοκλήρου από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι μη βιώσιμες πρακτικές και οι ανθρωπογενείς παράγοντες έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου απώλεια της βιοποικιλότητας, ωθώντας το 28% των εκτιμώμενων ειδών στο χείλος της μόνιμης εξαφάνισης.

Σε έναν κόσμο όπου ο κίνδυνος της απώλειας της βιοποικιλότητας απειλεί σε μεγάλο βαθμό, μια πρωτοποριακή καμπάνια δημιουργήθηκε για να τραβήξει την προσοχή και να αναζωπυρώσει τη δράση. Σχεδιασμένη από την Bar Ogilvy σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ταμείο για την Άγρια Ζωή (WWF) και τον ζωολογικό κήπο της Λισαβόνας, η “Endangered Typeface” χρησιμοποιεί μια “ζωντανή” γραμματοσειρά για να συμβολίσει την απειλή που αντιμετωπίζουν τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση.

 

Μία γραμματοσειρά που εξαφανίζεται

Η γραμματοσειρά έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε γράμμα της να αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό απειλούμενο ζώο. Καθώς ο πληθυσμός ενός είδους μειώνεται, το αντίστοιχο γράμμα σβήνει σταδιακά, συμβολίζοντας την εξαφάνιση του συγκεκριμένου είδους από τον φυσικό κόσμο. Η γραμματοσειρά λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις από τον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, ώστε να διασφαλίζεται η ακρίβεια και να αντικατοπτρίζει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Το σύνθημα της καμπάνιας, “Μια ζωντανή γραμματοσειρά, που γεννήθηκε για να προστατεύσει όλη τη ζωική ζωή”, αποτυπώνει τον σκοπό της: να επιστήσει την προσοχή στην προοδευτική απώλεια της βιοποικιλότητας και να εμπνεύσει δράση. Χρησιμοποιώντας τη “Γραμματοσειρά υπό εξαφάνιση” και κάνοντας μια δωρεά στη WWF, οι άνθρωποι μπορούν να συμβάλουν στον σκοπό και να διαδώσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με την επείγουσα ανάγκη προστασίας των απειλούμενων ειδών και οικοτόπων.

Η WWF

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) είναι ένας κορυφαίος διεθνής οργανισμός για την προστασία των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας του πλανήτη. Η WWF ιδρύθηκε το 1961 και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προσπαθειών για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών. Με παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες και ένα δίκτυο παθιασμένων ατόμων και συνεργατών, η WWF εργάζεται ακούραστα για τη διατήρηση της άγριας ζωής, τη διατήρηση των οικοτόπων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η οργάνωση συνεργάζεται επίσης με κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και κοινότητες για να προωθήσει θετικές αλλαγές και να δημιουργήσει ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι και η φύση θα μπορούν να ευημερούν μαζί. Μέσω της ακλόνητης δέσμευσής της για τη διατήρηση της φύσης και του εκτεταμένου παγκόσμιου αντίκτυπού της, η WWF αποτελεί ζωτική δύναμη για τη διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς του πλανήτη μας για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

 

S.O.S.

Η καμπάνια “Endangered Typeface” ενώνει την ψηφιακή τέχνη και τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό, προσφέροντας μια νέα προοπτική στον επείγοντα χαρακτήρα της διατήρησης της βιοποικιλότητας. Δημιουργώντας ψηφιακές συνδέσεις με τον φυσικό κόσμο, αυτό το καινοτόμο έργο εμπνέει τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν την ευθύνη τους για την προστασία και τη διατήρηση του περίπλοκου ιστού της ζωής που μας συντηρεί όλους.

Καθώς τα γράμματα εξαφανίζονται από το “Endangered Typeface”, χρησιμεύουν ως μια οδυνηρή υπενθύμιση της ευπάθειας των οικοσυστημάτων μας και της επιτακτικής ανάγκης για άμεση δράση.

 

Με πληροφορίες από The Drum

Photo & Video: WWF

Πηγή: thetotalbusiness.com

What do you think?

Το Radioplayer κρατά ζωντανή τη μαγεία του ραδιοφώνου και στο αυτοκίνητο

Από τη McCann Athens η νέα καμπάνια ΣΕΔΙΚΕ